KNSB, ronde 3 (update 2)

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, schaken en tafel

De derde ronde liep niet zo goed voor de Groninger Combinatie. Het eerste kreeg een pak rammel en de wedstrijd was om half vier al voorbij (tussenstand 5,5-0,5). Ook GC 2, 3, 4 en 5 verloren. Die vier teams verloren wel met het kleinst mogelijk verschil. Bij hun had er meer in gezeten. GC 6 won wel.

Onderaan al vast de verslagen van HSP/Veendam en Hoogeveen 1 en 2 en bij diverse uitslagen de link naar hun eigen verslag.

Meesterklasse: HMC Den Bosch – Groninger Combinatie: 8,5-1,5

Een dikke afstraffing voor GC. Om half vier was het al 5,5-0,5. Het enige goede vond ik was dat er vier dames mee schaakten. In elk team waren dat er twee. De twee Bossche dames wonnen die van GC verloren. Slechts drie remises, waarbij de remise van Erik Hoeksema tegen grootmeester Twan Burg natuurlijk opvalt. Ook Nick Maatman en Jasper Geurink speelden remise. De rest speelden voor Sinterklaas.

Waarom Den Bosch? (verslag GC 1)

Klasse 1A: Philidor 1847 – Groninger Combinatie 2: 5,5-4,5

Het tweede team van GC liep in de Noordelijke derby ook tegen een verlies aan. Adrian Clemens en Maurice Schippers wonnen hun partij, maar daar stonden drie nederlagen tegenover. Loek van der Hagen hield Jonas Hilwerda op remise en dat deed de andere jongeling Daan Noordenbos ook (tegen Bas van der Lijn).

Klasse 2A: Sissa – Assen: 2,5-5,5

Het verslag van Assen is in dichtvorm verschenen. Het is tenslotte bijna Sinterklaas. Assen wist op de bovenste en op de onderste twee borden het krachtsverschil niet duidelijk te maken. De middenmoot scoorde er echter lustig op los. Op de ranglijst leidt deze uitslag niet tot verandering. Assen 1 blijft gedeeld eerste (maar ziet de concurrent een half bordpuntje dichterbij komen) en SISSA blijft laatste (maar loopt wel een half bordpuntje in op Sneek)

Een kleine FISSA: Assen 1 verslaat SISSA

Klasse 3A: Philidor 1847 2- Groninger Combinatie 3: 4,5-3,5

Ook het derde team van GC liep in Leeuwarden tegen een nipte nederlaag aan. Het had anders kunnen uitvallen als je hun verslag mag geloven. Dat is bij een nipte nederlaag meestal het geval. Bij mensenschaak speelt gemakzucht, angst voor een variant, het niet zien een rol. En dat bepaalt de schaaksterkte. Je kunt met geluk winnen, maar verlies heb je altijd aan jezelf te danken. Philidor blijft door deze overwinning wel met LOS aan de kop staan. Nanne van Foreest won. De jeugd doet het goed bij GC. Bij de oudjes won alleen Henk Bosveld.

Jammer en nipt verlies (verslag GC 3)

HSP/Veendam – Schaakwoude: 5,5-2,5

Zie het verslag onderaan deze pagina. Dit was al een degradatieduel omdat beide teams de eerste twee ronden verloren. De overwinning geeft HSP/Veendam wat lucht.

LOS – Qonnected Hardenberg: 7-1

Op papier was Hardenberg de gevaarlijkste concurrent voor het kampioenschap. Dan is het wel leuk als je die al vroeg kunt verslaan. En dan ook nog eens met 7-1. Dat is goed voor de bordpunten. Gelukkig zijn de winkels nog open dus de champagne is weer aan te vullen. Philidor 2 is nu de concurrent met 7 bordpunten minder maar wel ook met 6 wedstrijdpunten. De onderlinge staat pas in de zevende ronde op het programma.

De champagne is al op (verslag LOS)

Haren&Oostermoer – Zwols Schaak Genootschap: 2,5-5,5

Op papier een moeilijke opgave voor H&O. Als je dan ook nog met 7 man aantreedt dan is het helemaal moeilijk. Bord 5 bleef onbezet en dat tegen de sterkste speler van ZSG Boris de Jonge. Dat is dan een meevaller. Het had ook hun zwakste speler kunnen zijn. De enige winstpartij voor Haren&Oostermoer kwam van jeugdspelers Joris Spanjer die de jeugdspeler van ZSG Tristan van der Schaaf versloeg.

Nagenoeg volle bak in Nescio (verslag H&O)

De Spassky’s – Assen 2: 5,5-2,5

Op papier zat een overwinning voor De Spassky’s er wel in. Met gemiddeld zo’n 250 ratingpunten meer moet de overwinning er natuurlijk ook gewoon komen. Maar daarvoor moet er wel eerst gespeeld worden. En dan blijkt die underdog vaak ook nog te kunnen steken. In deze wedstrijd won het jeugdtalent Jael Wierenga van Peter Bodewes en won Maarten Hoolsema van Henk van Putten. Paul den Boer heeft een lage rating vanwege vele slechte toernooien maar hij hield Roelof Kroon wel op remise. Verder was het De Spassky’s dat de winsten binnen haalden. Wel een par steken van de bijen, maar de honing gaat mee met de Spassky’s.

Assen 2 kan nog niet stunten (verslag Assen 2)

Klasse 3B: Winterswijk Schaak Genootschap – Staunton: 3,5-4,5

Staunton zit in klasse 3B en heeft daardoor verre uitwedstrijden. In dit geval naar Winterswijk. WSG heeft twee teams in klasse 3B zitten. WSG had al 3 punten en Staunton nog maar 1 dus het was belangrijk om te scoren. En dat gebeurde nipt. Er werden vijf overwinningen door zwart geboekt en wit scoorde slechts drie remises. Hoe zo Wit begint en wint.

Klasse 3B heeft trouwens een leuke stand. Eén team (SG Max Euwe 2) met 6 punten en twee teams met 0 punten. Drie teams staan op 4-12,5, twee op 3-12,5 en twee op 3-12.

Klasse 4A: Emmer Schaak Genootschap – Groninger Combinatie 4: 4,5-3,5

De strijd tussen twee teams die nog maar 1 punt hadden. Het werd een strijd waarbij GC een voorsprong nam met 0-2. ESG kwam echter langszij en er overheen. ESG daardoor in de middenmoot terwijl GC 4 onder de streep staat.

En daar is de winst (verslag ESG)

Hoogeveen – Schaakwoude 2: 5,5-2,5

Zie het verslag onderaan. Wel opvallend dat beide verslagen onderaan gaan over verliezen van Schaakwoude. Maar dit terzijde. Schaakwoude 2 mocht geen probleem worden voor Hoogeveen en werd dat ook niet. Hoogeveen is nu de eenzame koploper met 2 punten voorsprong op een tweetal achtervolgers en drie punten op de vijf volgende teams.

O&O Kampen – Staunton 2: 5,5-2,5

O&O Kampen was op papier een kampioenskandidaat maar ze hadden slechts één wedstrijdpunt. Die vrdrievoudigden ze in de wedstrijd tegen Staunton 2. Alleen Marijn Swemmer won voor Staunton. Vier verloren hun partij en zo werd het een dikke nederlaag. En daar was de teamleider niet tevreden mee en stuurde zijn spelers zonder eten naar bed. Staunton staat nu onderaan een puntje achter GC 4, maar al drie punten achter nummer 8. Gelukkig is het seizoen nog lang.

Zonder eten naar bed (verslag Staunton 2)

SISSA 2 – Tjonge Aa Linde: 2-6

Sissa 2 verloor met hele dikke cijfers van TAL. En dat was volgens hun verslag ook wel verdiend. Natuurlijk als iedereen alle mogelijkheden benut die in de analyses opduiken dan was een beter resultaat mogelijk geweest. Op het bord is het altijd moeilijker en dan kan je jezelf later wel voor de kop slaan. Maar dat hoort bij het spel. Voor mij maakt dat het spel soms frustrerend maar wel mooi.

Three little birds (verslag Sissa 2)

 

Vanaf klasse 5 werd de tweede ronde gespeeld

Klasse 5A: Haren&Oostermoer 2 – Assen 3: 4,5-3,5

Haren&Oostermoer haalde een belangrijke overwinning op het derde van Assen. Na de dikke nederlaag in de vorige ronde is een overwinning goed voor het zelfvertrouwen. Voor Assen is het nog te vroeg om te treuren. Een gelijkspel en een nipte nederlaag betekent dat het de volgende keer een winst kan worden.

Nagenoeg volle bak in Nescio (verslag H&O)

Klasse 6A: Haren&Oostermoer 3 – Groninger Combinatie 6: 0,5-7,5

De uitslag van 1,5-6,5 is gewijzigd in 0,5-7,5 doordat één speler nog geen 14 dagen lid was (althans nog geen 14 dagen in de ledenadminstratie (OLA) stond.

Het derde van Haren&Oostermoer verloor wel erg dik van GC 6. Deels ligt het er aan dat ze met 2-0 achter stonden door onderbezetting. Tetske Hofstra was de enige die won voor H&O, terwijl Kees Romijn remise speelde.

Nagenoeg volle bak in Nescio (verslag H&O)

Hoogeveen 2 – Groninger Combinatie 5: 4,5-3,5

In de strijd om het kampioenschap won Hoogeveen 2 nipt van de Groninger Combinatie 5. Zie verslag onderaan dit verslag.

Winterswijk Schaakgenootschap 3 – Jeugdschaak Noord Talententeam: 5,5-2,5

Het talententeam moet zijn draai nog vinden. Tegen het derde van WSG werd verloren. Matteo Petrelli en Eli Alia Jorritsma wonnen hun partij en Arjan de Vries speelde remise.

 

HSP/Veendam wint cruciaal duel met Schaakwoude

Op 23 november jl. stond de derde ronde op het programma van de KNSB-competitie. Na 2 verloren wedstrijden voor beide teams was dit een hele belangrijke om niet gelijk in vroege degradatiezorgen te komen. We konden in deze wedstrijd in onze bijna sterkste opstelling aantreden. Voor de wedstrijd was het rumoerig rond de speelzaal vanwege het organiseren van een ‘weggeefmarkt’. Gelukkig werd dit niet overgenomen door de thuisploeg.

Als eerste was teamleider Wiebe klaar. Hij speelde met zwart op bord 3 tegen Sjoerd Hoekstra. Na een paar mindere zetten van wit won zwart opeens een loper op a4 na a6 en b5 van zwart. Wit offerde het stuk voor 2 pionnen, maar direct daarna won zwart ook nog een kwaliteit. Hierna gaf wit zich gewonnen. (1-0) Op bord 2 speelde Erwin met wit tegen Gert Jan Rauw. Net na de opening won zwart een pion door een combinatie. Een aantal zetten later speelde zwart Pe4 met een zwarte toren op c2 en overzag de vork met Ld3. In plaats van een kwaliteit te geven gaf zwart een vol stuk weg. Even later won wit ook nog de toren en gaf zwart het op. (2-0) Op bord 7 speelde Bernard met zwart tegen Mathijs Visser en kwam heel mooi te staan. Zwart had te veel mogelijkheden om voordeel te halen en maakte de verkeerde beslissing waardoor wit alsnog spel kreeg. Remise. (2½-½)

Schaakwoude deed hierna iets terug. Rienk speelde met zwart op bord 5 tegen Henk Broersma. Een hele tijd was de stelling in evenwicht met tegengestelde rokades. In de tijdnoodfase ging het opnieuw mis voor zwart. Wit veel met de loper op d5 beide zwarte torens aan op c4 en g8. Zwart gaf meteen op. (2½-1½) Op bord 8 speelde Thale met wit tegen Wietse de Jong. Wit kwam heel mooi uit de opening en zwart had een slechte pionnenstructuur. Wit dacht een pion te winnen op c7, maar na Le4 van zwart stond wit een kwaliteit achter. Het sterke paard op c4 was genoeg compensatie voor de remise. (3-2) Peter speelde met zwart op bord 1 tegen Bart Lemstra en na lang nadenken in de opening kreeg zwart steeds meer spel en met een combinatie won Peter een belangrijke pion op d5. Dit voordeel bouwde hij uit en won zijn partij. (4-2) Olaf speelde met wit op bord 4 tegen Roel Hazenberg en had een mooie stelling gekregen, maar wist geen beslissend voordeel te halen. Na een goed getimed remise-aanbod was de team-overwinning binnen. (4½-2½) Als laatste was Johan bezig. Hij speelde met wit op bord 6 tegen Gerke Ros en had mooie stukkenspel en zwart had ontwikkelingsproblemen. In het middenspel won wit een pion door een combinatie. Nog voor de tijdcontrole won wit nog een pion. Zwart speelde door, maar Johan gaf dit voordeel niet meer weg. Eindstand (5½-2½)

Johan

Verslag Hoogeveen – Schaakwoude 2

Op zaterdag 23 november vroeg Christiaan mij om de rijke literaire geschiedenis van Hoogeveen 1 een vervolg te geven. Er gaan geruchten dat Andries bezig is de laatste hand te leggen aan een meesterwerk uit de eerste ronde en het ‘patatje kapsalon’ uit ronde 2 mocht er ook zijn. Zoals PC Hooft al placht te zeggen: “Als een vereniging een rijke literaire geschiedenis heeft, zet deze dan vooral voort”. Shakespeare zei: “Verzin nooit quotes van bekende mensen om je eigen visie kracht bij te zetten”, wat we moeten geloven laten we dus maar in het midden. Wat mij betreft is het verslaan van de wedstrijd minstens zo belangrijk als het verslaan van de tegenstander, laten we beide blijven doen.

Hoogeveen- Schaakwoude 2 was een titanenstrijd, de nummers 1 en 2 in een rechtstreeks duel. Wellicht zou hier het kampioenschap bepaald worden al is het nog vroeg in het seizoen. De strijd werd in het voordeel van Hoogeveen beslecht waardoor we voorlopig de concurrentie het nakijken geven. Leo moest verstek laten gaan maar Sander Taams is terug op het oude nest en kon meteen invallen. Helaas verdubbelde Sander met zijn verlies het aantal behaalde nullen maar als wiskundige zal hij waarschijnlijk ook vinden dat twee nullen eigenlijk hetzelfde is als één nul. “Één-nul” was de uitslag bij Herman, Edwin, Christiaan en schrijver dezes, terwijl Willem, Wim en Andries het punt deelden. Zelf won ik vanuit een Leningrad Hollandsche opening. Met zo’n Sovjet naam moet het wel een goede opening zijn, dachten er meer zaterdag. De tegenstander ging voor een interessante pionwinst maar uiteindelijk kwam er een te sterk initiatief uit voor ondergetekende.

Andries zag na een succesvolle opening een stuk tegen zich geofferd worden, dat leverde zoveel compensatie op dat Andries een stuk maar weer terugofferde. Helaas bleef er een remise eindspel over. Herman was zoals gewoonlijk weer een ‘powerhouse’ met de witte stukken, alles wat ik over zijn partij zou zeggen zou alleen maar afdoen van de schoonheid van het spektakelstuk (ik had niet genoeg van zijn partij gezien). Laat op de middag of aan het begin van de avond trok Edwin ook het volle punt over de streep, een veilloze techniek bracht het gewonnen eindspel nooit in gevaar. Als ik mij niet vergis was het Christiaan ‘compressor’ Mol die het eerste punt scoorde voor Hoogeveen. Het druk zetten om de zwakke punten in de stelling van de tegenstander leverde een gewonnen stelling op. Wim en Willem mochten remise maken in het belang van het team, Wim nadat hij in tijdnood een winnende zet had gemist. Zo kunnen we na 3 ronden nog steeds een 100% score overleggen, eens zien hoe lang we dat gaan volhouden.

Marten

Hoogeveen 2 – Groninger Combinatie 5

Op zaterdag 23 november 2019 werd er voor het eerst in de historie van de schaakclub Hoogeveen een thuiswedstrijd gespeeld door zowel het eerste als het tweede team in de KNSB competitie. En beide teams wonnen! Voor de ontwikkelingen van het vlaggenschip verwijs ik naar het verslag van het eerste team. De zienswijze van de schrijver op de wedstrijd van Hoogeveen 2 zal in dit verslag aan bod komen.

Zaterdagochtend om 10.50 uur stapte ik op de fiets naar het station. De vorige keer was ik 5 minuten later vertrokken en moest ik me nog haasten, wist ik nog. Nu was ik ruim op tijd. De machinist had er zin in en binnen de kortste keren had de trein mij naar Hoogeveen gebracht. Na nog een klein half uurtje lopen kwam ik als eerste aan bij ons clubgebouw Salawaku. De beheerder was reeds aanwezig en onder het genot van een heerlijk bakje koffie bespraken we deze historische dag. Vroeger moest je nog een KNSB rating van zo minimaal 1800 hebben om überhaupt in aanmerking te komen om in de KNSB competitie te mogen spelen op zaterdag. De mindere goden speelden in de regionale competitie van de NOSBO op een doordeweekse avond. Ook erg leuk, maar soms kwam je dan ruim na middernacht pas thuis, als je bijvoorbeeld uit mocht spelen te Groningen. Gelukkig is twee jaar geleden de KNSB competitie losgekoppeld van de regionale, waardoor in principe iedereen op zaterdag kan spelen. In principe zeg ik, want je moet wel een heel team op de been weten te brengen. Vorig jaar lukte Hoogeveen het nog niet om een tweede team compleet te krijgen. Zelfs niet na wat telefoontjes in de Zuid-Drentse regio bij diverse verenigingen. Dit jaar was er echter zoveel animo binnen de club dat we voor het eerst een tweede KSNB team konden inschrijven!

Een nieuw team begint in de laagste klasse. Er is een nieuwe klasse 6A gekomen met daarin zes teams, waar er normaalgesproken acht teams zouden zijn. Echter de laagste klasse heeft ook gewoon het praktische probleem dat ‘de rest’ van de teams daar in terecht komen. De competitieleider van de KNSB heeft echter een goede oplossing bedacht: een halve competitie tegen de andere vijf teams en daarna nog een kruis- en een finaleronde. Dus uiteindelijk speelt elk team wel gewoon zeven wedstrijden, al zal de indeling van de laatste twee ronden pas in maart bekend zijn, maar dat zien we dan wel weer.

We beschikken in het stichtingsgebouw van de Molukse gemeenschap Salawaku over een ruime speelzaal. Zelfs met een dubbele bezetting van twee externe wedstrijden en daarmee tweeëndertig schakers, is er nog voldoende ruimte. Met het jaarlijks Paasschaaktoernooi passen er zelfs tachtig schakers in de zaal, dus we kunnen in de toekomst nog wel drie teams meer gaan huisvesten. Helaas waren er ditmaal geen Molukse temperaturen. De verwarming bleek te haperen en het werd op een gegeven moment best fris. Langs deze weg nogmaals excuses aan de bezoekers voor het ongemak.

We begonnen in de gebruikelijke opstelling, qua speelsterkte ingedeeld. De tegenstander deed hetzelfde, dus op alle borden waren de ratingverschillen minimaal en beloofde het een spannende wedstrijd te worden, en dat werd het!

Zelf speelde ik op bord 1 en dacht ik op zet vijf al een winnende aanval in te zetten. Mijn tegenstander had mij echter juist in deze situatie gelokt en ik moest oppassen dat ik geen materiaal verlies zou oplopen. Dat lukte nog net, maar ik had wel een forse ontwikkelingsachterstand. Erg druk was ik met mijn eigen partij dat ik niet alles van de overige borden heb meegekregen, maar ik doe een verwoede poging het toch in goede chronologische volgorde weer te geven.

Als eerste was Jan Peek klaar op bord 5. De monarch van de tegenstander leek ondanks diverse witte stukken om hem heen ook alleen te zijn en toen mat alleen voorkomen kon worden door dame verlies konden de felicitaties in ontvangst worden genomen.

Bert speelde op bord 2 tegen de legendarische Jaap Ham. Jaap zijn verslagen zijn legendarisch, evenals zijn excentrieke verschijning. Bert en Jaap maakten er een mooie pot van. Op een gegeven moment was de muziek echter wel een beetje uit de stelling en Jaap bood remise aan. Bert speelde nog een paar zetten door, maar zag toen ook dat remise de verhoudingen goed weergaf. Remise was derhalve het resultaat voor beide échte schaakdieren, want liefhebbers van het schaakspel.

De derde uitslag kwam vanaf bord 7. Finn vertelde me later aan de bar dat als één van beide speler de remise achtige stelling zou forceren een nederlaag in het verschiet zou liggen, dus een gelijkspel derhalve.

Een snelle blik op de overige borden deed mij vermoeden dat er waarschijnlijk wel een nipte overwinning behaald zou moeten kunnen worden. Zelf stond ik nog steeds onder druk. Weliswaar was de ontwikkelingsachterstand grotendeels weggewerkt, mijn tegenstander had een loperpaar en goede kansen op de koningsvleugel dankzij ver opgerukte pionnen. Ik besloot remise aan te bieden, je weet maar nooit… Mijn tegenstander speelde echter gedecideerd door, wat ik ook zou hebben gedaan had ik de witte legers onder mijn hoede. Tijdnood kwam voor mij nu wel echt in het zicht, vandaar een summiere opsomming over de laatste andere partijen, want het is mij ontgaan.

De chronologisch volgorde is mij onbekend, dan maar op volgorde van de borden. Op bord 3 moest Theo helaas in het stof bijten. Hij baalde er zichtbaar van, want de derde helft liet hij ditmaal verstek gaan.

Op bord 4 zat een man met twee petten op. Jeroen is teamleider, maar Jeroen is in eerste plaats de wedstrijdleider. Mocht er ergens in de zaal bij één van de wedstrijden de inzet van de wedstrijdleider benodigd zijn, dan was dat Jeroen zijn primaire taak. Niet zeker wetende of de petten invloed hebben gehad op de partij, maar Jeroen bleek nog lang niet jarig. Al duurde dat nog maar een paar uurtjes. Langs deze weg nogmaals gefeliciteerd met je 33ste verjaardag! We tellen namelijk terug vanaf iemands … verjaardag. (smiley)

Op bord 6 behaalde Tino remise. Op bord 8 liet de puntenmachine Richard zich niet afleiden van zijn taak en hij haalde een vol punt binnen.

De tussenstand was hiermee op 3,5 – 3,5 gekomen. Alleen bord 1 was nog in volle gang. Dankzij een penning had ik ergens een pion mee kunnen snoepen, maar het initiatief lag nog steeds bij de witte legers. De 40ste zet naderde en de tijdnoodfase begon serieuze vormen aan te nemen. De 40 zetten werden echter behaald en het half uur extra op de klok gaf wat lucht om kwalitatief weer wat betere zetten te spelen. Wit koos ervoor om de torens af te ruilen waarna er een eindspel ontstond met 4 pionnen en een loper voor wit tegen 5 pionnen en een paard voor zwart. En daarnaast uiteraard een witte en zwarte koning. Officieel heeft de koning geen waarde, qua puntentelling, maar onofficieel worden er wel eens 4 punten toegekend aan het belangrijkste stuk van het schaakspel. Een koning heeft namelijk wel degelijk invloed op het spel. Het is dan wel niet zo snel als de andere stukken, het kan wel overal naartoe. Wit koos ervoor om de koning naar voren te spelen, terwijl terug misschien meer kans op remise had bewerkstelligd. Het gevolg was dat het zwarte paard zich in een snoepwinkel waande en de witte loper en de witte pionnen veelvuldig opjaagde. Pionverlies leek onvermijdelijk. Om dit te voorkomen werd het paard geruild tegen de loper, maar het eindspel bleek alsnog gewonnen voor zwart. Winst derhalve voor de zwartspeler en tevens voor Hoogeveen 2. Eindstand 4,5 – 3.5.

De winst van het tweede werd nog uitgebreid gevierd aan de bar. Ook nog het vermelden waard is de inzet van onze bardame en mascotte Esther. Ze had ditmaal voor het eerst ook gezorgd voor koeken, repen mars en nog meer lekkers voor maar een euro per stuk. Dus voor komende bezoekers naar Hoogeveen: er zijn voortaan wel versnaperingen beschikbaar. Doe er je voordeel mee!

Het eerste team had de teamoverwinning ook al binnen, echter werd er nog op één bord doorgespeeld tot na 18.30 uur. Edwin zijn tegenstander hoopte nog op een misstap, die niet meer kwam. Toen kon het feest helemaal losbarsten. We gingen in polonaise naar de pizzeria waar het nog erg gezellig was tot in de late uurtjes. Ondergetekende moest daarna nog flink doorstappen naar het station om de trein te halen. De conducteur bleek, gelijk aan zijn collega de machinist, er ook zin in te hebben. Hij floot op zijn welbekende fluitje en normaalgesproken mag je dan niet meer instappen. Brutalen hebben de halve wereld dus ik sprong nog net naar binnen, voor de deuren sloten. Ik vroeg de conducteur of dat nog wel had gemogen. Ach, zei hij. Overdag zijn we er wat strenger op dan ‘s avonds. Ik dacht bij mezelf: ‘misschien moet ik toch eens wat beter aan time management gaan doen’. Eerst tijdnood bij het schaken, dan bij het halen van de trein. De volgende keer vertrek ik toch maar weer vijf minuten eerder…

Marc Snuverink

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: