Chessfestival

20191221-123643-6958
Het chessfestival is begonnen en daar moet de schaakreporter natuurlijk aanwezig zijn. In deze donkere dagen is het het ontmoetingspunt voor de Noordelijke schaker. En die schakers zie je dan ook komen. Ze komen om te spelen, ze komen om hun clubgenoten aan te moedigen, ze komen sfeer proeven en ze komen om al hun bekenden weer eens te spreken. En dat betekent veel voorpret (zie bovenstaande foto van Harrie Gielen).

Geen fotobeschrijving beschikbaar.Het was maar goed dat er een echte schaakfotograaf aanwezig was, want uw reporter mocht meespelen met de grote jongens in groep A. Deze groep was oneven en de organisatie vond terecht dat iedereen die gekomen was een partij moest kunnen spelen. Stel je voor dat je van ver weg komt en je hebt je tijdig om half twaalf aangemeld en dan krijg je om één uur te horen dat je oneven bent en niet hoeft te spelen. Als je pech hebt moet je dan ook nog eens wachten tot je mede reisgenoten uitgespeeld zijn. Bij latere ronden kun je ‘s-avonds van te voren zien dat je oneven bent.

20191221-132936-6303Het schaken ging moeizamer dan het ophalen van herinneringen. het bijpraten van het heden en de plannen voor de toekomst. Ook dat heeft Harrie Gielen goed vastgelegd.

Nu maakte mijn tegenstander het mij dan ook wel moeilijk en hij toonde toch maar netjes aan dat hij niet voor niets een veel hogere rating heeft dan uw verslaggever. Ik dacht het nog net te kunnen houden, maar dan komt er een stille zet die niets dreigt, maar wel belangrijke lijnen afsluit.

De eerste ronde is het sterk tegen zwak. De bovenste helft tegen de onderste helft en dan ga je natuurlijk op zoek naar verrassingen. In groep A was er volgens de website van het festival slechts één grote verrassing. Joris Kokje hield GM Tiviakov op remise na een mislukte opening.

Geen gekkigheid in Grunn

Ik zag nog een paar verrassende uitslagen. Jord Ypma won van WGM Mary Ann Gomes en datzelfde deed Sasa Albers tegen Siem van Dael. Mick van Randtwijk speelde remise tegen IM Dietmar Kolbus. Dat betekent dat in 28 van de 32 partijen in de A-groep de op papier sterkere ook won.

In de B-groep eindigden zo’n elf partijen van de zesentwintig in een verrassing. Daar is het krachtsverschil dan ook kleiner. Twee families zorgden voor vijf van die verrassingen. Feline en Marlinde Waardenburg  wonnen resp speelde gelijk tegen hoger gewaardeerde tegenstanders. De familie Arnold deed het nog beter. Kiri en Rhys wonnen, terwijl Larin remise speelde.

Van de noorderlingen deden Jorn Torenbosch (winst op Ruben Slagter), Henk van der Meer (winst op Govert Pellikaan), Jeroen Bottema (winst op Matthew Johnson), Egbert Huizinga (winst op Yeb Blom) het goed.

De C-groep is de kleinste groep met op de eerste dag ook nog eens vier schakers die een bye hebben opgenomen. Dat betekende elf partijen waarbij Leonard in ’t Veen voor een verrassing te zorgen door Boudewijn Hoogeboom te verslaan. Van de familie Molanus verraste de één (Eva) en stelde de ander (Florian) wat teleur. Het is wel de groep waar de ratings niet altijd even betrouwbaar zijn.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en binnenEn dan komt voor sommige het leukste: De analyse. In het sportcafe kan men rustig lawaai maken bij de analyse. Men kan er een drankje nemen, maar men kan er ook eten. En het lawaai is in de speelzaal niet te horen. Zelfs de volleybal bekerwedstrijd in de aangrenzende ruimte was niet te horen in de speelzaal

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen  Hier rechts staan de winnaars van het studententoernooi. Een toernooi voor studenten die niet bij een club spelen en ze mogen geen rating boven de 1500 hebben. Kortom een echt amateur toernooi.

 

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: