Tweede dag Chessfestival

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, mensen op toneel en zittende mensenDe tweede dag van het chessfestival is tevens de start van de vierkampen. Voor mensen die alleen voor Kerstmis kunnen zijn de vierkampen een mogelijkheid om toch even de sfeer te proeven en een drietal partijen te spelen. Daar de indeling op rating geschiedt krijg je normaal gesproken drie gelijkwaardige tegenstanders. Betekent dat alle uitslagen mogelijk zijn.

Slechts in één groep van de negen eindigden de twee wedstrijden in remise. Men bleef spelen om te winnen met alle gevolgen van dien. Zo stelde Jan Oord in een paarden eindspel remise voor, maar zijn tegenstandster vond het eindspel te mooi en wou dat doorspelen. Het gevolg raad zich raden. Ze forceerde te veel en Jan kon de winst binnen slepen. Het nadeel is natuurlijk dat het eten thuis waarschijnlijk al koud is geworden. Maar het is zondag en dan zijn de meeste restaurants open.

Nanne van Foreest en Wahe Boghossian streden ook door tot de remise niet meer te vermijden was met koning en randpion tegen koning. Heel lang waren ook Stef van Kesteren en Theo Ebels bezig in een toreneindspel met e- en h- pion voor Theo en f-pion voor Stef. Het werd net voor sluitingstijd remise.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten

Esther wint van Boudewijn

In de C-groep nog 5 mensen met 100%. Daaronder de als eerste geplaatste Ynte Visser die won van de duitse Elisabeth Vogel en Leon Niemeijer die won van Jan Bouwhuis. In de tweede ronde won de Hoogeveense Esther Visbeen verrassend van de Groninger Boudewijn Hoogeboom. Verder opvallend dat bij alle spelers met 0 uit 1 vandaag zwart won.

 

In de B-groep staan er 8 mensen op twee uit twee. De groep is dan ook wat groter. Daaronder niet Edim Salihbegovic die tegen Jorn Torenbosch goed wegkwam met remise. Wel staat Feline Waardenburg bij de koplopers. Die is goed in training voor het NK-jeugd. Heeft nu de hoogste TPR onder de koplopers en een w/we van +1,54. En toch rekenen de verslaggevers van het festival haar geen kanshebber voor de winst. Verder onder de koplopers Viktor Akotchik, Daan Noordenbos en Edwin Zuiderweg.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, staan en schoenen

Paul met commentaar bij de partij van Zyon Kollen

 

In de A-groep kon Nick Maatman nu eens een keer niet winnen van GM Krasenkow iets wat hem vorige jaren wel lukte. Sipke Ernst kwam goed weg tegen Migchiel de Jong. Als die Pb4 had gespeeld dan hadden de stukken snel in het doosje gekund. Hij speelde dat echter niet en na wat kleine foutjes van de Jong kon Sipke de vis op het droge krijgen. Verder waren er in de top geen verrassingen. De sterkere spelers wonnen allemaal hun partij. Daaronder ook Lucas van Foreest en Ivo Maris. Lucas won naar eigen zeggen simpel van Onno Elgersma. Die heeft het laatste jaar een sprong gemaakt en heeft nu een veel hogere rating dan broer Simon. De laatste weet echter wel vaak stand te houden tegen Lucas. Ivo gaf schaakles aan jeugdspeler Jord Ypma. Ivo heeft tot zijn eigen verbazing nu een rating van 2413 en kan de titel IM aanvragen als hij genoeg normen heeft gescoord. Hij heeft me beloofd daar dan nu ook werk van te maken. We zullen het zien.

Voor het behalen van een norm moet je minimaal een aantal buitenlanders treffen. Als er genoeg buitenlanders meedoen dan hoef je hieraan niet te voldoen. Vorig jaar waren er door afzeggingen/ niet op komen dagen te weinig buitenlanders. Vandaar dat Liam Vrolijk als medewinnaar geen norm scoorde. Te weinig buitenlanders tegenover zich gehad. Dit jaar tel ik 27 buitenlanders in de groep en dat is ruim voldoende voor een norm.

 

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: