Dag 3 Chessfestival

Afbeelding kan het volgende bevatten: Lucas Van Foreest, staan, tafel en binnenNa de derde dag kunnen we bekijken wie in vorm is en wie niet. Wie heeft het geluk aan zijn zijde en wie niet. Wij schakers praten zelden over pech hebben als het gaat over de zetten op het bord. Met de indeling kun je natuurlijk wel eens pech hebben, hoe objectief de indeling ook geschiedt. Mag je net tegen degene waar je niet tegen kunt spelen, waarvan je altijd verliest.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, staan, schoenen en binnenMaar op het bord kun je geen pech hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor de zetten die je speelt. Geen arbiter waarop je je frustatie kunt bot vieren, geen VAR die zegt dat je je foute zetten terug mag nemen. Kortom je kunt alleen boos worden op jezelf. En dat zie je soms aan de spelers, dat hoor je soms, en dat merk je aan hun antwoorden. Soms kun je het al tijdens de partij zien. Ik hoef vaak niet naar de uitslag te vragen. Dat zie ik al van verre. Natuurlijk zijn er ook schakers met een pokerface en dat brengt je soms van je a propos.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten en tafelIn de C-groep heeft Leon Niemeijer als enige drie keer gewonnen. Zijn medekoplopers speelden remise (o.a. Ynte Visser) of verloren zelfs. Dinsdag is het topduel Leon tegen Ynte. Annelies van de Heuvel won vandaag van één van de koplopers en staat een halfje achter. Opgemerkt dient wel te worden dat dat halfje komt van een bye. De twee partijen die ze wel speelde heeft ze gewonnen. Blijft in mijn ogen dus een kanshebber. We hebben het gehad over buitenlanders in de A-groep, maar ook in de C-groep doen een viertal buitenlanders mee. Twee uit Duitsland, een Kazachstaan en een Chinees.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zittenIn de B-groep ging de aandacht natuurlijk uit naar de vraag of de verrassende spelers in de top zich konden handhaven. Voor mij als verslaggever teleurstellende uitslagen. Je hoopt een smeuig verhaal te kunnen vertellen en als de underdog wint geeft dat altijd mooie verhalen. Helaas dus. Feline Waardenburg verloor en dat kunt u naspelen. De bovenste borden van de B-groep zijn namelijk ook live.

Bovenin bij de koplopers nog wel Viktor Akotchik en Edwin Zuiderweg. Edwin won van de tsjech Pavel Kubat en Viktor won van jeugdspeler Roger Labruyere. Daan Noordenbos is niet meer bij de koplopers. Hij speelde remise tegen een andere jeugdspelers Arthur de Winter.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen en tafelIn de A-groep staat Sipke samen met vier anderen met 3 uit 3 bovenaan. Vandaag een mooie overwinning die hij uitgebreid kwam toelichten bij het commentaar. Niet alleen de zetten maar ook over de gedachten die hij tijdens de partij had. Daarvoor kwam Lucas van Foreest zijn remise uitleggen. Altijd leuk om te horen dat die grootmeesters soms ook gewone gedachten hebben. Maar die remise betekent wel dat Lucas nu een halfje achter staat. Daar vinden we ook Sergei Tiviakov die Ivo Maris versloeg. En laten Lucas en Sergei nu morgen tegen elkaar moeten. Lastig om dan je favoriet aan te wijzen. Machteld van Foreest won haar partij van Sjoerd van Roon en ook Jona Hilwerda stijgt een aantal plaatsen door winst op Gertjan Haan.

Dinsdag dus de vierde ronde en dan woensdag uitrusten voor zover de familie je niet gaat uitputten. Wat dat betreft hebben de buitenlanders een voordeel. Die kunnen uitrusten en zich goed voorbereiden op donderdag. De meeste nederlanders zullen donderdag waarschijnlijk moeten bijkomen en met een dikke buik acher het bord zitten. Dat is tenminste als ze geen bye hebben opgenomen.

 

Geplaatst in Kerstfestival Groningen 2013, Schaakfestival Groningen, schaken, toernooien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: