Hoofdklassen NOSBO

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, tafel en schaken

Het lijkt er op dat de technische problemen voorlopig zijn opgelost. Maar ik moet natuurlijk nog wel wat inhalen.

foto’s SISSA 1, 2 en 3

De hoofdklassen speelden de vierde ronde en de spanning aan top is in beide klassen nog sterk aanwezig. In hoofdklasse A staan de twee favorieten gezamenlijk bovenaan en de onderlinge wedstrijd op 14 februari zal waarschijnlijk de beslissing brengen.

In hoofdklasse B Heeft SISSA 2 een matchpunt gemorst tegen de Groninger Combinatie. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat SISSA 2 de aanval van GC heeft afgeslagen. Op papier was GC namelijk lichtelijk favoriet.

Hoofdklasse A:

Middelstum – Assen  0,5 – 7,5

Assen loopt 1,5 bordpunt in op SISSA. Tegen Middelstum werden maar liefst 7 partijen gewonnen. Voor Middelstum redde Gerry Wubs de eer door remise te spelen tegen Martin van Velzen.

verslagje Middelstum

Groninger Combinatie 2 – Van der Linde: 4- – 4

Het tweede van de Groninger Combinatie en Van der Linde streden om de middenmoot te halen. Door het gelijkspel staan ze nu bovenin de staart. Deze klasse heeft eigenlijk geen middenmoot. Drie koplopers en vijf staartploegen. Vandaar dat GC 2 en Van der Linde met 3 punten op plaats vier en vijf staan. Het is trouwens al het derde gelijkspel van GC2.

verslag Van der Linde

Leek – Lewenborg: 5,5 – 2,5

Leek wil achter SISSA en Assen de derde plaats in pikken. Dat lukt ze tot nu toe aardig en met 3 wedstrijdpunten voor op de nummer 4 zal dat voorlopig ook zo blijven. In deze ronde wonnen ze van Lewenborg. De winst werd bovenin gehaald. Op de bovenste vier borden scoorde Leek 3,5 punt. Het verslag vanLeek staat onderaan dit artikel.

SISSA – Bedum: 6 – 2

Daar was uw verslaggever bij. Gezien het krachtsverschil en het feit dat Bedum een bord miste lijkt het een kansloze wedstrijd voor Bedum. Dat werd het niet, zoals u ook in het verslag van SISSA kunt lezen. Toen het al 3-0 voor SISSA stond (no en winsten van Matthijs en Edim) stonden er twee spelers van SISSA verloren en ik zag verder niemand gewonnen staan voor SISSA. Dan gaat op een gegeven moment toch de klasse een rol spelen. Casper won verrassend en de overige vier speelden toch nog remise.

verslag SISSA

r4 Hoofdklasse A Rav Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. SISSA 1 2050 8 28 XX   . 7   . 7   . 6 8
2. Assen 1 1964 8 24   . XX   .   . 5 7
3. Leek 1 1684 6 18 1   . XX 5   .   .
4. Groninger Combinatie 2 1724 3 15   .   . 3 XX 4 4   . 4
5. Van der Linde 1 1673 3 12½ 1 3   . 4 XX   .   .
6. Middelstum 1 1617 2 10   . ½ 4   . XX 4   .
7. Bedum 1 1637 1 10½ 2 1   .   . 4 XX   .
8. Lewenborg 1 1765 1 10 0 4   .   .   . XX

Hoofdklasse B:

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, schaken en tafel

Staunton – Het Kasteel: 3,5 – 4,5

Het Kasteel won bij Staunton. ik heb geen verslagen gezien. De uitslag is wel verrassend te noemen. Het Kasteel trok met twee invallers naar Groningen. Beide invallers verloren en één vaste speler. Daar tegenover stonden maar liefst vier overwinningen tegenover. Het halfje tussen Erwin van Pelt en Stephan Broertjes liet de balans doorslaan ten gunste van Het Kasteel.

Hoogeveen – ESG: 3 – 5

De strijd tegen de broederclubs Hoogeveen en ESG werd duidelijk door ESG gewonnen. Hoogeveen wist een grote nederlaag te voorkomen door niet te gauw te berusten in remise/verlies. Zaterdag mogen de teams in andere samenstelling weer tegen elkaar aantreden in de KNSB. Dan is Hoogeveen favoriet.

verslag ESG

HSP/Veendam – Roden:  4,5 – 3,5

In het verslag van Roden worden nog wat momenten genoemd die de uitslag een ander gezicht hadden gegeven maar ze konden zich vinden in een kleine nederlaag. Geluk en pech hield elkaar in evenwicht.

verslag Roden

SISSA 2 – Groninger Combinatie: 4-4

Een spannende pot met een paar slappe partijen. Russel en Writser besloten na 20 minuten spelen er maar remise van te maken. Ik geloof dat ze 11 zetten hebben gehaald. Een objectieve remisestelling op het bord, maar dat is het op zet 1 ook. Eddie en Anne besloten na een half uur spelen er maar remise van te maken. Gelukkig bleven dat de enige twee remises. Wouter Maneschijn bracht SISSA op voorsprong door zijn tegenstander in de opening op te knopen. Sandro Sweet bracht GC weer naast SISSA. Govert Pellikaan zette vervolgens GC op voorsprong (2-3), maar Eric Jan Walinga maakte het weer gelijk. Kenneth Muller bracht vervolgens SISSA weer op voorsprong. De laatste partij tussen Daan Noordenbos en Gertjan Haan zorgde voor een gelijkspel. Gertjan had zijn dame gegeven voor drie stukken, maar de dame bleek uiteindelijk sterker dan de drie lichte stukken.

Verslag van Herr Baron

r4 Hoofdklasse B Rav Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. HSP/Veendam 1 1820 8 21½ XX   .   .   . 5
2. SISSA 2 1723 7 21   . XX 4   . 7   .
3. Groninger Combinatie 1 1843 5 19½   . 4 XX 3   .   . 6
4. ESG 1 1782 5 17½   .   . 5 XX   . 5 4
5. Het Kasteel 1 1773 4 11½ 1   . XX   .   .
6. Staunton 1 1772 1 14 3   .   . XX 4   .
7. Hoogeveen 1 1704 1 11½   . 2 3   . 4 XX   .
8. Roden 1 1744 1 11½ 4   .   .   . XX
Schaakclub Leek stevig op de derde plaats
 
Het eerste team van de schaakclub Leek behaalde afgelopen vrijdag een goede 5,5 – 2,5 overwinning tegen Lewenborg 1. Op papier waren de teams gelijkwaardig, en beiden misten een topspeler. Tijmen Hofstra scoorde als eerste een vol punt, na een speculatieve mataanval in een stelling met een toren minder. Veldman was tevreden met een remise tegen een leeftijdsgenoot. Koole nam een gambiet van zijn tegenstander aan en voerde de pluspion in gedegen stijl naar de winst. Bij de 2,5 – 0,5 voorsprong bood Doller remise aan, wat zijn tegenstander accepteerde om te voorkomen dat hij na een afgeslagen aanval in een mindere stelling terecht zou komen. Johnny Albadeen won een stuk en liet zijn tegenstander daarna kansloos. Keizer gaf zijn partij op toen hij mat door Dame en Toren niet meer kon voorkomen. Issa Albadeen bracht een eindspel met Paard tegen Loper koel tot een remisestelling. De mooiste partij van de avond was die aan bord 1, waar Westerlaan zijn tegenstander langzaam maar zeker in de verdrukking bracht. Door een dreigende promotie van een vrijpion moest die zijn toren geven, waarna Westerlaan het materiaal voordeel rustig uitbuitte. Leek 1 staat nu stevig derde met 6 punten uit 4 wedstrijden, achter de beide koplopers SISSA 1 en Assen 1. De nummer 4 heeft 3 punten, zodat er een gat met de rest is geslagen.
Een week eerder werd Leek 1 in de beker met 3,5 – 0,5 uitgeschakeld door het topteam LOS, dat eerder Leek 2 had verslagen. Westerlaan noteerde als enige een remise, waar winst ook tot de mogelijkheden behoorde.  Kuiper deed dit seizoen voor de eerste keer mee, speelde goed, maar liet de winst op een gegeven moment glippen. Een stunt met 2 – 2 was mogelijk geweest, maar de klasse van de Groninger ex-studenten kwam toch weer bovendrijven.
Geplaatst in ESG, Groninger Combinatie, NOSBO, Nosbo-competitie, Sissa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: