KNSB-beker: HSP-Veendam – Max Euwe

Op zaterdag 18 februari werd in de bibliotheek van Veendam de KNSB-bekerwedstrijd gespeeld tussen HSP/Veendam en het Enschedese Max Euwe. Ja in de bieb. Omdat hat aantal partijen op de clubavond in Veendam steeds minder werd spelen de Veendammers tegenwoordig zowel intern als extern mee met HSP uit Hoogezand.

Met de bibliotheek is afgesproken dat een middag in de week de club aanwezig is met acht schaakborden, stukken en klokken en met een lid. Op die middag kunnen de bezoekers van de bieb dan een potje schaken. Voor zover ik weet is het een groot succes. Als de oude heren klagen dat de jeugd de borden inpikt, dan wordt er weer veel geschaakt in Veendam. De start dit najaar met een toernooitje begon al goed. Binnen de kortste keren waren de 16 plaatsen bezet met mensen uit Veendam en Hoogezand zodat er geen reklame in de schaakpers werd gepleegd. Verslag van het toernooi kunt u hier lezen.

Maar terug naar de bekerwedstrijd. Van te voren was Max Euwe favoriet, vooral toen bleek dat HSP/Veendam veel sterke spelers moesten missen. Ze konden niet of moesten ziek afmelden. Dat het kan spoken in Veendam maakte het bord bij de ingang direkt duidelijk. Er werd geschaakt onder cameratoezicht. En daarmee bedoelde ze niet mijn fototoestel.

De partijen waren leuk om te volgen en lang leek het of HSP/Veendam enkele persoonlijke succesjes konden boeken. Dat het 0-4 werd daar zag het lang niet naar uit.

Ik heb veel foto’s gemaakt van de wedstrijd en u kunt de strijd nazien door de foto’s te volgen.

In het kort komt het hier op neer:

bord 2: Rienk Hoogeveen kwam met wit niet lekker uit de opening en speelde te vroeg de dame naar b5. Toen hij dacht een pion op d6 te pakken bleek die wel erg giftig te zijn. Hij moest de dame vervolgens geven voor stuk + toren. Hij kreeg geen kans om zijn stukken goed te laten samenwerken en de onveilige positie van de koning hielp daar niet bij. Kansloos verloren moeten we dan stellen.

Bernard Bontjer met zwart kwam goed tot gewonnen te staan met twee stukken en toren tegen twee torens. Ook hier was de samenwerking een probleem en het vinden van een winstplan was niet eenvoudig. Toen hij vervolgens de witte pion op c2 in leven liet was het pleit beslecht. Die pion ging namelijk naar de overkant. En met 10 seconden per zet was het lastig om de goede zetten te vinden.

Thale Hadderingh met wit op bord 4 stond de hele tijd wat gedrongen en moest het initiatief aan de tegenstander laten. Het dubbele toreneindspel had hij echter niet hoeven te verliezen. Ook hier bleek er sprake van een krachtsverschil. Maarten Vinke wist langzaam een gewonnen pionneneindspel op het bord te toveren. De koningswandel naar h2 bleek winnend. Vooral omdat zwart wel tempi had en wit niet.

Kopman Wiebe Wielenga wist ook lang de druk te weerstaan. Lang stond hij gedrukt en moest hij keepen. Ook hier kwam er uiteindelijk een dubbele toreneindspel op het bord. Hierin bleek de kopman van Max Euwe Frank Kroeze beter in thuis dan Wiebe. Remise was binnen handbereik, maar dan moet je wel zien hoe.

Een dikke nederlaag, maar wel geweldige partijen.

foto’s

HSP/Veendam

SG Max Euwe

Wielenga, W. (Wiebe) 1964 Kroeze, F.M. (Frank) 2394 z-w 0 – 1
Hoogeveen, R. (Rienk) 1914 Bertholee, R.C.H. (Rob) 2287 w-z 0 – 1
Bontjer, B. (Bernard) 1868 Postma, D. (Dinant) 2184 z-w 0 – 1
Hadderingh, T. (Thale) 1793 Vinke, M.A. (Maarten) 2181 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1885 Gemiddelde Rating: 2262 0-4

 

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: