KNSB ronde 5

Zaterdag 1 februari wordt de vijfde ronde van de KNSB-competitie gespeeld. Weer veel wedstrijden om te bezoeken als u zelf niet hoeft te spelen. In het denksportcentrum spelen de teams van SISSA en de Spassky’s; In haren de teams van Haren&Oostermoer, bezoeker Groninger Combinatie 5 en het talententeam, In Assen drie teams van Assen en in Emmen spelen Emmen en Hoogeveen. En natuurlijk kunt u ook bij LOS-Groninger Combinatie 3 kijken en een pilsje drinken

Meesterklasse: BSG (Bussum) – Groninger Combinatie.

De strijd tussen de nummers twee en acht. BSG wil winnen om zicht te houden op het kampioenschap. Ze staan met vier gewonnen wedstrijden gelijk met koploper Charlois Europoort. Ze zijn tweedes omdat ze een half puntje minder hebben gescoord (27,5 om 27). Groninger Combinatie kijkt naar beneden. Zij hebben nog maar één keer gewonnen. Na de zeperd in Den Bosch moeten ze nu eens gaan vlammen.

Klasse 1A: Caissa Eenhoorn – Groninger Combinatie 2

In deze klasse lijkt Paul Keres kampioen te worden. Staan al twee wedstrijdpunten en een heleboel bordpunten voor op de rest en ze hebben de Concurrenten allemaal dik verslagen. Zelfs een verrassend verlies tegen één van de zwakkere teams kunnen ze hebben. Onderin is de situatie wat onduidelijker doordat een team zich heeft teruggetrokken. De teams hebben daardoor verschillend aantal wedstrijden gespeeld. Dat het tweede van de Groninger Combinatie punten moet gaan halen is duidelijk. Ze staan nu onder de rode streep. Of dat tegen Caissa Eenhoorn al lukt is de vraag. Die hebben namelijk al vier keer meer wedstrijdpunten. Dat deden ze door twee keer met 6-4 te winnen. En dan kun je met geluk (en goed spel) de uitslag andersom laten vallen.

Klasse 2A: SISSA – MSV (Meppel) en Assen – Arnhemse Schaakacademie

Voor beide NOSBO-teams een thuiswedstrijd. Voor de spanning moet u naar Assen, want daar strijden de nummers 1 en 2 van deze klasse. Assen ging de vorige ronde verrassen onderuit tegen Emanuel Lasker en zal nu moeten winnen om zicht op het kampioenschap te houden. Als ze verliezen komen ze vier punten achter. Als ze winnen dan zou het zo maar kunnen zijn dat er vijf koplopers zijn met vier gewonnen wedstrijden. Eén van dit teams die op vier winstpartijen kan komen is MSV die tegen Sissa uitkomt. SISSA heeft tot nu toe vier keer dik verloren en dan kan het zomaar zijn dat in één wedstrijd het allemaal wel net goed valt.

Klasse 3A: Phildor 1847 – HSP/Veendam; LOS-Groninger Combinatie 3; Haren&Oostermoer – Schaakwoude; Spassky’s – Qonnected Hardenberg; Assen 2 – ZSG.

Bij alle vijf wedstrijden in deze klasse is een NOSBO-team betrokken. LOS mag tegen het derde van de Groninger Combinatie. Vorig seizoen werd het in een klasse lager een 4-4 gelijkspel en werd LOS alleen kampioen op bordpunten. Na de 7-1 overwinning op Hardenberg bulken ze natuurlijk van het zelfvertrouwen. Ze moeten echter wel blijven winnen want Philidor 1847 heeft ook vier keer gewonnen en staat dus samen met LOS aan kop. LOS heeft wel 7 bordpunten meer maar die tellen alleen bij een gelijke stand. Haren&Oostermoer spelen een belangrijk degradatieduel. H&O staat achtste met 2 punten en Schaakwoude staat negende met 0 punten. Een overwinning zou betekenen dat de degradatiespook voorlopig weg is. HSP/Veendam mag dus proberen de mede-koploper Philidor 1847 punten af te pakken. De laatste zijn echter meester in het winnen met 4,5-3,5. Assen 2 staat onderaan en moet tegen het sterke Zwols Schaak Genootschap proberen om van die laatste plek af te komen.

Klasse 3B: BSV-Bennekom – Staunton

Een verre uitwedstrijd voor Staunton. In deze klasse staat Max Euwe met vier overwinningen bovenaan. Daarachter een grote middenmoot van drie ploegen met 5 punten. Daarvan hebben BSV en Staunton de meeste bordpunten. Een strijd tussen de nummer 2 en 3 dus. Normaal een belangrijke kampioenswedstrijd. Gezien de achterstand vooral een strijd om plek 2 met een minieme kans om kampioen te worden.

Klasse 4A: ESG – Hoogeveen; Mid Fryslan – Groninger Combinatie 4, Sissa 2 – Qonnected Hardenberg 2 en Tjong Aa Linde – Staunton 2

Hoogeveen zal zijn kampioensaspiraties proberen waar te maken door van broederclub ESG uit Emmen te winnen. Ze staan al twee punten voor op concurrent TAL. ESG zal proberen de degradatie-zone zover mogelijk achter zich te laten. In deze klasse degradeert maar 1 team. Staunton 2 staat nog puntloos onderaan en zal moeten proberen in Onna van TAL te winnen. Dat lijkt op voorhand een moeilijke opgave. Groninger Combinatie 4 heeft een puntje meer dan Staunton 2 en mag tegen middenmoter Mid Fryslan. Een wedstrijd die alle kanten op kan. Mid Fryslan speelt steeds rond de 4-4 en dat is ook de uitslag van de helft van hun wedstrijden. SISSA 2 doet het goed en zij krijgen het tweede van Hardenberg op bezoek. Een kans op punten is zeker aanwezig.

Klasse 5A: Haren&Oostermoer 2 – Max Euwe 4 en Assen 3 – TAL 2

In deze klasse staan onze teams onderaan, maar omdat er maar drie ronden zijn gespeeld zegt dat nog niet zoveel. H&O 2 heeft een keer gewonnen en twee keer verloren. Als ze deze wedstrijd winnen dan staan ze weer gewoon in de middenmoot. Assen 3 heeft één keer gelijkgespeeld en moet daar wat harder voor gaan werken. Tegen TAL 2 moet er dan wel gewonnen worden.

Klasse 6A: WSG Winterswijk 3 – Groninger Combinatie 6 en Jeugdschaak Noord Talententeam – Groninger Combinatie 5

Groot verschil in reisafstand voor de twee teams van de Groninger Combinatie. De een mag twee uur rijden naar Winterswijk (via duitse autobaan) de ander kan op de fiets naar Haren. Hoogeveen 2 is deze ronde vrij door het terugtrekken van Haren&Oostermoer 3.

 

Geplaatst in KNSB-competitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: