Beslissingen in de hoofdklasse A en B

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafelIn beide hoofdklassen lijkt de beslissingen te zijn gevallen. Met nog twee ronden te gaan kan er natuurlijk nog roet in het eten worden gegooid, maar zoals het nu lijkt zijn de twee eerste plaatsen vergeven. In hoofdklasse A won Assen de belangrijke wedstrijd tegen SISSA met 5-3 en moet nu vooral oppassen dat ze geen uitglijder gaan maken. In hoofdklasse B won HSP/Veendam zelf van de Groninger Combinatie terwijl hun voornaamste concurrent SISSA 2 over de knie ging bij ESG. Hierdoor staat HSP/Veendam 3 matchpunten voor op zowel ESG 2 als SISSA 2. Ze krijgen beide teams nog wel in de laatste twee rondes.

Klasse 1A:

Lewenborg – Middelstum: 5,5-2,5

Beide teams snakten naar hun eerst overwinning in dit seizoen. Lewenborg kwam niet verder dan één gelijkspel en Middelstum tot twee gelijkspelen. De teams kwamen dus gemotiveerd aan de start. Aan de bovenste drie borden was de sterkte gelijk, op de overige vijf borden had Lewenborg een voorsprong in ratingpunten. Lewenborg wist drie partijen te winnen *Ramon Middeljans, Roy Bons en Albert Prins. De overige vijf borden werden remise.

Verslag Lewenborg op Alberts Schaakblog

Bedum – Groninger Combinatie 2: 3,5-4,5

De strijd tussen Bedum en Groninger Combinatie 2. De bovenste drie borden van de GC wisten hun tegenstander in bedwang te houden )met remises als resultaat) zodat de onderste borden konden scoren. Dat ging net goed. Ondanks wat ratingoverwicht gingen de borden 4 en 5 naar Bedum. De onderste drie borden gingen wel naar de GC. Hierdoor werd een nipte overwinning geboekt.

Van der Linde – Leek: 2,5-5,5

Van der Linde had vorig seizoen een taktische opstelling dit jaar deed Leek het. De bovenste twee borden werden opgeofferd waardoor op de borden 2 t/m 7 de punten binnen geharkt konde worden. Het strijdplan slaagde met als gevolg een ruime overwinning voor Leek.

verslag Leek

Assen – SISSA: 6-2

De belangrijkste wedstrijd deze ronde. Twee ongeslagen teams die duidelijk sterker zijn dan de overige 6 teams in deze poule. Vooraf werd ik gewaarschuwd dat dit wel eens de sterkste wedstrijd op papier kon zijn in de NOSBO. Dat is makkelijk zeggen omdat dit het tweede seizoen is dat je zowel in de KNSB als in de NOSBO kan spelen. SISSA was niet in hun sterkste opstelling, dat was in de tweede ronde tegen Lewenborg. Toen 4 spelers boven de 2200, nu maar 2. Assen was wel sterker dan al hun voorgaande wedstrijden. Tjapko Struik (2265) en Arjan Dwarshuis (2107) deden voor het eerst mee. Daarnaast kwam Assen met een taktische opstelling. Op de twee eerste borden zaten de zwakste spelers. Dit omdat Assen naar eigen zeggen er op rekende dat SISSA met een taktische opstelling zouden komen. Niet gek bedacht omdat de kopman van SISSA de avond te voor in de bekerwedstrijd tegen Assen op bord 3 ging zitten. De taktische opstelling pakte ook hier goed uit, maar moeizamer dan in de wedstrijd hierboven tussen Van der Linde en Leek. Nick Maatman en Koen Lambrechts wonnen eenvoudig voor SISSA op de borden 1 en 2. Ivo Maris en Tjapko Struik deden dat voor Assen aan de borden 3 en 4, maar wel moeizamer. Ivo moest in slechtere stelling zijn schwindel capaciteiten aanspreken om te winnen. Lang leek het uit te draaien op een uitslag rond 4-4. Door de swindel van Ivo werd het 5-3 voor Assen. In de verslagen kunt u meer lezen. In de foto’s kunt u veel stellingen zien. Dat is voor mij als er geen verslagen verschijnen. De foto’s lopen meestal van bord 1 naar bord 8. En zijn genomen om 20.43; 21.48 en 22.25 uur.

verslag Assen      verslag SISSA   foto’s met veel partijstellingen

Assen is nu de grootste kanshebber om de poule te winnen. ze moeten dan wel winnen van de nummer 3 (Leek) en nummer 4 (Groninger Combinatie 2).

Klasse 1B

Roden – Staunton: 4,5-3,5

Twee verslagen van de strijd (om het oneerbiedig te zeggen) de kelder van de poule. Beide teams hadden net als Hoogeveen nog maar één keer gelijk gespeeld. U kunt de strijd volgen via de verslagen. Ik zou zeggen zoek de verschillen, maar bedenk wel de waarheid heeft altijd twee kanten. Roden was de gelukkige die won en Staunton blijft zoeken naar de reden waarom het dit jaar maar niet wil lukken.

verslag Roden             verslag Staunton

ESG – SISSA 2: 6-2

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, lachende mensen, zittende mensen, schaken en tafelDe verrassing van deze ronde. Op papier waren de teams gelijkwaardig. Ook de gemiddelde rating was gelijk. Maar SISSA 2 presteert dit jaar net als vorig jaar goed, terwijl ESG het dit seizoen wat minder doet. Sissa op een punt van de koploper leek aan te sturen op een beslissende wedstrijd in de laatste ronde. Toch valt er op de uitslag weinig af te dingen. Op sommige borden had het een halfje meer of minder kunnen zijn, maar het kwartje viel naar de kant van ESG. ESG gaat daardoor in de stand SISSA 2 voorbij (op een half bordpuntje)

verslag ESG

 

 

 

 

Groninger Combinatie – HSP/Veendam: 3-5

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, schaken en tafelGeen verslag van de combattanten. Gelukkig was er de KNSB-bekerwedstrijd tussen GC en Assen en war ik daarbij. Zo kan ik dan ook wel iets vertellen van de wedstrijd.  HSP/Veendam won, maar het had anders kunnen uitpakken. Bord 8 Sander Sprik kwam bij me klagen dat hij niet een stuk verzette maar een slimme tussenzet speelde. Hij was even vergeten dat dat stuk geslagen kon worden. Het was geen vol stuk maar twee stukken tegen een toren. Toen ze even later bij de bar kwamen ging ik er dan ook vanuit dat Sander verloren had. Echter had zijn tegenstander zo maar een stuk weggeven en gelijk ook maar de partij. (0-1). Vlot daarna nam GC de voorsprong door winsten van Jaap Ham en Sandro Sweet. 2-1 in plaats van 3-0 klinkt anders en geeft de burgers van Hoogezand/Veendam/Zaandam weer de moed om door te gaan. En door winst van Johanan Havinga kwam HSP/Veendam langszij. Door een remise aan bord 1 werd het 2,5-2,5. Een partij waar de echte strijd nog moest losbarsten wat de toeschouwer betreft althans. De spelers zullen wel heel veel gezien hebben, maar als toeschouwer was één blik genoeg om bij de andere partijen te kijken. Johan Scharft won een mooi eindspel en bracht daardoor HSP/Veendam aan de leiding (2,5-3,5). Om geen risico te lopen gaf Olaf Cliteur zijn betere stelling remise (3-4). Dit omdat Wiebe Wielenga gewonnen stond en die partij zeker niet zou verliezen. En inderdaad Wiebe maakte geen blunder en gaf zijn tegenstander geen schijn van kans. HSG/Veendam kan in de volgende wedstrijd kampioen worden als ze winnen van ESG.

foto’s van GC-HSP/Veendam en KNSB-bekerwestrijd GC-Assen

Het Kasteel – Hoogeveen: 5-3

Het Kasteel was sterker dan Hoogeveen en dat is er ook uitgekomen. Soms komt het er niet uit, want rating op papier zegt niets over die ene partij op het bord. Maar in zijn algemeenheid komt het er vaak wel uit over acht borden. Hoogeveen blijft daardoor op de laatste plaats staan.

Geplaatst in Nosbo-competitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: