Assen wint nu wel van Groninger Combinatie

Wat in de KNSB niet lukte, lukte wel in de NOSBO. Assen won met 4-0.

Vorige week verloor Assen in de KNSB-bekercompetitie dik van de Groninger Combinatie (0,5-3,5). Gisteren kwam de return. Weer een thuiswedstrijd van Assen gespeeld in het Denksportcentrum de thuishaven van de Groninger Combinatie.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, schaken en tafelBij de opstelling van beide teams bleek al dat het een andere wedstrijd zou worden dan vorige week. Groninger Combinatie stelt in de beker alleen mensen op die ook in de NOSBO-competitie meedoen. Dus geen Sipke Ernst en Nick Maatman (die speelt trouwens in de NOSBO voor SISSA). Vandaar vier nieuwe gezichten ten opzichte van vorige week. Daarbij kwam nog dat hun kopman een andere datum in zijn hoofd had en niet meer op tijd kon komen. De teamleider van GC, de roemruchte Jacques Jambon annex Baron von Schinkhausen, annex don Juan Jamon mocht invallen. Als u dacht dat deze heren gezamenlijk Ivo Maris beentje zouden lichten dan heeft u het mis. De communicatie tussen de heren was ver te zoeken. Het snelle spel geeft ook al aan dat er van onderlinge overleg geen sprake was. En dan na afloop ook nog aan zelfbeklag doen. Het enige positieve was dat ze elkaar niet in de haren vlogen (wat een geweldige prestatie zou zijn) om wie de slechtste zet had geproduceerd.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 4 mensen, zittende mensen en tafelHet is bekend dat de heren van het snelle spel houden en dat ze daarmee menig opponent hebben verrast. Tegen Ivo heeft dat weinig effect. Die doet graag mee met vluggeren. Het zal u dan ook niet verbazen dat toen ik net voor negen uur binnenkwam de heren en Ivo elkaar de hand gaven. Ik verwachte dat ze een wild avontuur achter de rug hadden, maar de strijd werd beslist met een simpel paardvorkje.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten en tafel

De reconstructie van de partij zal wat tijd vragen daar wit slechts 16 zetten heeft gespeeld, terwijl zwart er 30 heeft gespeeld (zie het verslag van GC). Dat het aantal zetten belangrijk zijn weet ik al uit mijn jeugd. In de befaamde V&D simultaans verloor de heer Kramer in 10 zetten van een jeugdspeler in een stelling die op zijn vroegst met 11 zetten was te bereiken.

Assen dus snel aan de leiding en toen was al duidelijk dat het een zware avond voor GC zou worden omdat ze op twee borden een pion achter stonden.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafelDe tweede nul kwam op bord 2. De degelijke Tjapko Struik is dit jaar avontuurlijk aangelegd en kwam weer met een stukoffer op de proppen. Maar daarmee bereikte hij wel bovenstaande droomstelling. Zwart probeerde nog Tc8. Maar na Lc6; Txc6-xc6; Dxc6 en Tc1 vond hij het welletjes/

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafelDan zijn we al weer toe aan de derde nul voor GC. Govert had een pion geofferd voor aanval. De aanval werd nooit gevaarlijk en een pion terug veroveren was ook onmogelijk. Rieks bleef zich kalm ontwikkelen en won vervolgens het eindspel.

Afbeelding kan het volgende bevatten: zittende mensen en tafelHet werd zelfs vier nul. Pieter (Assen) leek tegen Peter de hele tijd uitstekend te staan (zie foto hierboven). Hij won een kwaliteit en dat zou toch voldoende zijn. Het werd toch moeilijker dan gedacht, want de loper van zwart deed goed mee. Wit

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en schaken

Hierboven kreeg zwart onverwachts een kans. Na Kf6 lijkt het remise te worden. Na het gespeelde Kg4 kon wit het eindspel nipt winnen.

verslag GC

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: