Hoeksema de nieuwe rapid-kampioen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen, staande mensen en binnen

Erik Hoeksema heeft in Veendam het 1e van Beresteyntoernooi gewonnen. Hij deed dat met de maximale score en mag zich nu een jaar lang Rapidkampioen van de NOSBO noemen.

Het rapidtoernooi van de schaakclub Veendam is na jaren Dukdalf verhuisd naar het Cultureel centrum Van Beresteyn. Een cultureel centrum waarin o.a. theater, bioscoop en bibliotheek gevestigd zijn. Ook het Veenkoloniaal museum zit in het gebouw. Het is de 21e keer dat Veendam hun rapidtoernooi houden. Sinds een aantal jaren wordt er tevens gespeeld om de NOSBO-rapidtitel. De speelruimte was mooi en ruim. Voor degene die gewend zijn te schaken aan lange tafels een verademing.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en binnenZo’n 48 deelnemers waren naar Veendam gegaan om te strijden voor de prijzen. Er waren vier ratinggroepen met elk drie prijzen. Het nadeel van spelen in één groep is natuurlijk dat de eerste ronden er sprake is van een groot ratingverschil tussen de combattanten. En toch blijkt dan weer dat een verschil van 400-500 ratingpunten niet automatisch betekent dat je dan ook maar even wint. Dat bleek al in de eerste ronde. Edwin Zuiderweg (1920) verloor van Arend van der Brugh (1440) en Pieter Doller (1829) verloor van de verrassend voor de dag komende Luuk Smant (1421). Beide verliezers bleken vandaag niet op dreef en wisten later dan ook geen aansluiting bij de kop te krijgen.

In de tweede ronde ws iedereen ingespeeld en bleven grote verrassingen uit. In de derde ronde kwamen die er ook niet, hoewel het aan sommige borden moeizamer ging dan de in de tweede ronde. Er waren nog 5 spelers met 3 uit 3 waaronder ratingfavoriet Erik Hoeksema

Vanaf de vierde ronde kwamen de cracks tegen elkaar in de strijd en kwam er dus ook tekening in de strijd. De computer stelde Erik op tegen een niet-koploper. Hij won en zag zijn mede koplopers onderling remise spelen. Joop Houtman kwam niet door Ernst Jan Pastoor heen en de winnaar van vorig jaar Minko Pieters en Jan van Os besloten na zware strijd toch maar tot remise. Jan van os had een pion geofferd voor aanval, veroverde die terug maar beiden konden daarna kiezen tussen hara-kiri of akkoord gaan met remise.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, staanIn de vijfde ronde won Erik eenvoudig van ondergetekende die zo vriendelijk was om een paard weg te geven. Hierdoor had ik natuurlijk wel tijd om een paar foto’s te schieten. De strijd tussen Minko Pieters en Joop Houtman was wat dat betreft een stuk spannender en aantrekkelijker om naar te kijken. Lang leek het of Joop zou winnen. Hij stond een mooie pion voor en dat leek te winnen. Mink kan als geen ander een partij in een onoverzichtelijke heksenketel veranderen. En met de gedachte dat je bij gewoon spel wel moet verliezen is de keuze dan snel gemaakt. Het resultaat bewees zijn gelijk. Joop raakte uit koers en verloor zelfs.

Na vijf ronden stond Erik dus nog steeds bovenaan met 5 uit 5 en Minko en Ernst Jan een halfje daarachter. De vraag was dus wie in de laatste zesde ronde tegen Erik mocht spelen. De computer wees Mink aan als de gelukkige. En Minko was daar blij mee. Had hij de kans tenminste in eigen hand. Ernst Jan mocht tegen Tijmen Hofstra. Die had verloren van Minko maar al zijn overige partijen gewonnen en was daardoor bovenin verschenen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, schaken en tafelDe aandacht ging vooral naar de strijd tussen Erik en Minko. Erik pakte het zijn stijl getrouw rustig aan. Zette druk op de stelling, kwam een pion voor. Dat was een vrije a-pion en die werd rustig naar voren geschoven. Minko kreeg geen kans om de stelling taktisch te maken. Erik houdt niet van verrassingen en zorgde er voor dat die er ook niet kwamen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen, zittende mensen, tafel en binnenTijmen en Ernst Jan maakten er wel een wilde partij van. Nu is de gewone rating van Tijmen lager dan zijn sterkte. Hij ziet altijd vreselijk veel, niet alleen bij zijn bord, maar op alle borden die hij kan zien. Het probleem is dat hij altijd snel speelt en soms meer tijd overhoudt dan waarmee hij begint. En dan wil het wel eens gebeuren dat hij toch niet diep genoeg heeft doorgerekend of dat hij hoe dan ook de wilde variant wil spelen. Dat kost hem punten. Maar des te sneller het tempo is des te meer komt zijn werkelijke sterkte naar boven. Hoe hij precies won heb ik niet gezien. Toen ik ging kijken zag ik alleen de restanten van een wilde partij waarbij hij een kwaliteit meer had en net zo belangrijk een vrij-pion die niet te stoppen was.

In de totaalstand rukte Tijmen daardoor op naar de tweede plaats. Maar zoals gezegd werd de eindstand opgemaakt in vier ratinggroepen.

Het toernooi had dus zes ronden in plaats van het meer gebruikelijke zeven. Het voordeel is dat het er rustiger aan toe gaat en je een wat langere pauze hebt. In dit geval konden we daardor gebruik maken van een goedkope lunch in het Grand café op de begane grond. Nadeel is wel dat de ranglijst nog niet is uitgewerkt. Zo hebben de nummers 1 en 2 elkaar niet ontmoet en dat zou eigenlijk wel moeten.

rating 1750-2000:

1. Erik Hoeksema 6

2. Minko Pieters 4,5

3. Jan van Os 4,5

rating 1500-1749

1. Tijmen Hofstra 5

2. Rudolf Loos 4,5

3. Anne van der Veen 4

rating 1350-1499

1. Luuk Smant 4

2. Henk Heuveln 3,5

3. Rob Nieuwenweg 3,5

rating 0-1349

1.Harry Hofstee 3

2.Tetske Hofstra 2,5

3. Hemmo Hulzebos 2,5

Geplaatst in Uncategorized
2 comments on “Hoeksema de nieuwe rapid-kampioen.
  1. Piet Jongejan schreef:

    De nummers 1 en 2 hebben de slotpartij gespeeld……

    • schaakjan schreef:

      Dat klopt als je alleen naar de bovenste ratinggroep kijkt. In de overal lijst is Tijmen Hofstra tweedes met 5 punten en hij heeft niet gespeeld tegen de nummer 1 Erik Hoeksema.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: