Voorbeschouwing ronde 6

Meesterklasse: Groninger Combinatie – Mu Consult Apeldoorn

Mu Consult heeft tot nu toe vier keer gewonnen en GC vier keer verloren. Het gevolg is dat GC de punten harder nodig heeft dan Mu Consult. Hoewel die laatste maar 2 matchpunten achter staan op de twee koplopers BSG en Charlois Europoort. Verrassingen zijn er veel in de Meesterklasse. Ik zou zeggen GC zorg er voor één.

Klasse 1A: Groninger Combinatie 2 – Wageningen

GC 2 staat met 1 matchpunt boven de degradatiestreep. Twee keer verliezen met 5,5-4,5 en een keer met 6-4 naast een 5-5 gelijkspel is daarvan de oorzaak, Het aantal bordpunten geeft wel vertrouwen dat een goede uitslag mogelijk is. Het kwartje moet een keer goed vallen. Ze staan nu 1 bordpunt voor op de nummer 9 (nummer 10 is teruggetrokken) en hebben nog een wedstrijd tegoed.

Klasse 2A: Meppeler SchaakVereniging – Assen

SSC 1922 (Soest) – SISSA

Assen als koploper mag tegen de nummer 5 provinciegenoot MSV. Dat lijkt een groot verschil, maar beide teams hebben vier keer gewonnen. Net als drie andere teams. Een zeer spannende klasse dus.

SISSA mag tegen één van die andere koplopers, namelijk SSC1922. Het zal natuurlijk mooi zijn om juist tegen zo’n sterk team de eerste punten te halen.

Klasse 3A: Qonnected Hardenberg – Assen 2

Schaakwoude – De Spassky’s

Groninger Combinatie 3 – Haren & Oostermoer

HSP/Veendam – Locatie Ongebonden Schaken

LOS heet alles nog gewonnen, maar dat heeft het tweede van Philidor 1847 ook. Qonnected Hardenberg ligt op twee punten achterstand. Wat bordpunten betreft staat het er goed voor bij LOS. 7,5 meer dan Philidor 1847 en 11 meer dan Hardenberg. Ze mogen naar Hoogezand waar HSP/Veendam de punten hard nodig heeft. Ze staan welliswaar 6e, maar slechts 1 matchpunt voor op nummer 9.

Dat geldt helemaal voor Schaakwoude 2 waar de Spassky’s op bezoek gaan. Schaakwoude 2 staat slechts een half bordpuntje voor op nummer 9. De Spassky’s staan twee matchpunten voor, maar dat zal nog niet een veilig gevoel geven.

Ook de strijd tusen GC 3 en H&O is een degradatieduel. GC 3 heeft 3 matchpunten en H&O 2. H&O staat daarmee onder de degradatiestreep.

Assen 2 staat met 1 matchpunt troosteloos onderaan en moet ook nog eens tegen het sterke Hardenberg. Maar zoals u hierboven hebt kunnen lezen kan één overwinning veel betekenen in de strijd tegen degradatie.

Klasse 3B: Staunton – Lonneker

Staunton staat redelijk veilig in de middenmoot met 5 uit 5. Dat is vier punten meer dan de nummer 9. Lonneker doet het dit jaar niet zo goed. Dus daar liggen kansen voor Staunton.

Klasse 4A: Staunton 2 – Emmer Schaak Genootschap

Schaakwoude 2 – SISSA 2

Groninger Combinatie 4 – O en O Kampen

Hoogeveen – Mid Fryslan

Hoogeveen staat drie punten voor op de concurrentie. Ze hebben echter slechts één concurrent gehad naast vier degradatiekandidaten. Het blijft dus opletten. Ze mogen tegen Mid-Fryslan welke alle wedstrijden rond de 4-4 spelen.

Staunton 2 en ESG spelen een degradatieduel. Ze staan 9e en 8e. Er degradeert maar 1 team in deze klasse, dus beiden staan nog boven de streep, maar dit kan natuurlijk snel veranderen.

Onder de streep staat GC 4 die het wisselvallige O&O Kampen ontvangt. De punten zijn hard nodig.

SISSA 2 doet het weer goed en gaat naar Schaakwoude 2. Beide teams hebben 7 matchpunten en welk team blijft tweedes is de inzet.

Klasse 5A: Max Euwe 4 (Enschede) – Assen 3

Drienerlo – Haren&Oostermoer 2

In deze klasse heb je drie topteams met 6 of 8 punten. Daaronder vijf teams met 2 of 3 punten. Assen 3 moet naar Max Euwe 4 in Enschede. Assen 3 staat op de vierde plaats en Max Euwe een plaatsje hoger. Het verschil in matchpunten is echter vijf. Het zal een zware pot worden voor de assenaren.

Het tweede van Haren&Oostermoer heeft het nog iets zwaarder. Ze moeten in Drienerlo de plaatselijke schaakclub bestrijden. Die staat op de eerst plaats en heeft al zijn wedstrijden nog gewonnen.

Klasse 6A: Groninger Combinatie 6 – Jeugdschaak Noord Talentteam

Hoogeveen 2 – Winterwijkse Schaak Genootschap 3

Groninger Combinatie 5 is vrij

Drie teams met vier matchpunten (GC 5 en 6 en Hoogeveen 2). WSG 3 staat daar een puntje achter. Men speelt de laatste ronde. En nu worden dus de beslissingen gemaakt voor de kruiswedstrijden..

Volgens de KNSB-competitiegids:

Na vijf ronden  zal de competitie twee extra wedstrijden krijgen volgens het volgende schema op basis van de positie na vijf ronden:

Ronde 6: A: 1-4, B  2-3, C 5-6.

Ronde 7: winnaar A – winnaar B, Verliezer B – Winnaar C, Verliezer A – Verliezer C.

Uit en thuis zal doorgaans tegengesteld zijn aan de eerste wedstrijd.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: