Hoogeveen 1 en 2

De site van Hoogeveen is tijdelijk uit de lucht. Daarom hier de verslagen van Hoogeveen 1 en 2

Hoogeveen blijft op kampioenkoers

Zaterdag 7 maart was ronde 6 alweer aangebroken en betekent een thuiswedstrijd voor zowel Hoogeveen 1 als Hoogeveen 2. Ons doel voor Hoogeveen 1 was natuurlijk winnen en zo op kampioenkoers te blijven. Helaas was onze topscorer Herman verhinderd, maar vonden in Sander een uitstekende vervanger zodat wij gewoon op oorlogssterkte zijn. Voor Hoogeveen 2 was het de laatste reguliere wedstrijd voor de kruisfinales en zou een gelijkspel tegen Winterswijk kunnen volstaan om plaatsing voor de kruisfinales af te dwingen.

Met Hoogeveen 1 waren we iets later begonnen, omdat een aantal tegenstanders iets verlaat waren. Toch waren de partijen van Hoogeveen 1 eerder afgelopen dan de partijen van Hoogeveen 2.

Het eerste rondje langs de velden bracht goede hoop op een goede afloop. Andries had op bord 1 een scherpe variant van het Frans, kent dit zeer goed en zat comfortabel achter het bord. Op bord 2 had Marten ruimtevoordeel en het initiatief, maar nauwkeurig spel was wel geboden. Op bord 3 kreeg Sander de Bird opening tegen zich, maar ontweek de theorie en kreeg goed spel met zwart zonder issues. Christiaan speelde met wit op bord 4, zijn tegenstander had initiatief, maar echte problemen had Christiaan ook niet. Bij Wim op bord 5 werden er veel stukken geruild en leek het richting een remise-achtige eindspel te gaan. Het blijft natuurlijk schaken en er kan van alles gebeuren. Op bord 6 kreeg Edwin goed spel met behoorlijke ontwikkelingsvoorsprong en tegenstander zat met een geïsoleerde d-pion opgescheept. bord 7 had Leo een pion gewonnen en had hij het initiatief in de partij. Op bord 8 had Willem een kwaliteit gewonnen en was het wachten tot hij de 1-0 zou melden.

Na amper anderhalf uur spelen was het niet Willem, maar Edwin die de 1-0 op kon schrijven. Zijn tegenstander miste een penning, waardoor hij een paard verloor. Een ongeschreven regel is dat, wanneer je als (een van de) eerste klaar bent met de partij je dan promoveert tot “tactisch” teamleider. Zo kon Christiaan zich volledig concentreren op zijn eigen partij. Qua teamresultaat was er geen reden tot ongerustheid, omdat alle borden minimaal gelijkwaardig waren. De meeste borden waren zelfs duidelijk beter voor ons.

Heel snel zorgden Leo en Willem op bord 7 en 8 voor de 2 en de 3-0. Sander miste of onderschatte een koningsaanval van zijn tegenstander met loper op g6 en een open h-lijn. Hier leek Sander niet uit te komen zonder materiaalverlies. Christiaan speelde op bord 4 zich onder de druk vandaan, er werden veel stukken geruild en met een symmetrische pionnenstructuur werd er remise overeengekomen. Ondertussen had Marten op bord 2 zijn tegenstander al behoorlijk in de wurggreep. Zijn tegenstander verdedigde taai, maar de tijdnood werd hem fataal. Hij miste een tactische combinatie van Marten en de teamoverwinning was een feit.

Bij ons wil iedereen natuurlijk winnen, dus werd er nog fanatiek doorgespeeld om zo ook goede zaken de doen voor het bordsaldo.

Sander besloot een loper te geven om zo uit de matnet te komen. Normaal gesproken zou je zeggen dat doorspelen met een stuk minder “mission impossible” is. Sander zou Sander niet zijn als hij toch gaat rommelen om zo wat dreiging te creëren. De koning van zijn tegenstander stond wel wat ongelukkig en zijn torens waren bovendien nog niet (volledig) ontwikkeld. Sander leek in de buurt te komen van eeuwig schaak, maar vond iets beters, namelijk zelf een matnet creëren. Tegenstander kwam in tijdnood en vond in de beperkte tijd geen adequate oplossing en kon even later opgeven.

Alleen Andries en Wim waren nog bezig op bord 1 en 5. Andries snoepte meerdere pionnen van zijn tegenstander weg en de vraag was niet of Andries zou winnen, maar wanneer. Enige tijd later was dit ook een feit. Wim speelde het eindspel geruime tijd goed en had twee vrijpionnen die niet meer te stoppen leken. Wim koos helaas, na lang nadenken, voor het verkeerde plan. Zijn tegenstander kon afwikkelen naar een toreneindspel met ‘slechts’ één pion voor Wim. Deze was nog lang niet gepromoveerd en zou ook niet gebeuren. Tegenstander keepte dit goed en bracht de eindstand op 7-1.

Dit is alweer ons derde 7-1 overwinning en hebben naast de 3 westrijdpunten een riante voorsprong op bordpunten. Kampioenschap lijkt in zicht, maar Parijs is nog ver en krijgen nog sterke tegenstanders.

Hoogeveen 2 speelde met 4-4 gelijk tegen Winterswijk en plaatste zich voor de kruisfinales. Wederom een geslaagde dag voor Hoogeveen die traditioneel werd afgesloten bij de Italiaan.

Hoogeveen 1 Mid-Fryslân 1

Mellema, A. (Andries) 2120 Schuurmans, F.W.L. (Frank) 1902 1 – 0

Berghuis, M. (Marten) 1986 Koning, E. (Erwin) 1817 1 – 0

Taams, S. (Sander) 2019 Koning, P. (Peter) 1839 1 – 0

Mol, C.A. (Christiaan) 1873 Schadd, B.J. (Jan) 1881 ½ – ½

Hulsebosch, (Wim) 1792 Arabi, O. (Osama) 1827 ½ – ½

Jonge de, E.M. (Edwin) 1820 Schiffart de, S. (Sipke) 1809 1 – 0

Spaans, L. (Leo) 1751 Koning, F.M. (Femke) 1577 1 – 0

Boontje, W. (Willem) 1843 Frijlink, J. (Julian) 1498 1 – 0

Gemiddelde Rating: 1901 Gemiddelde Rating: 1769 7-1

Edwin de Jonge

Hoogeveen 2 – WSG Winterswijk 3

Op zaterdag 7 maart 2020 heeft Hoogeveen 2 met 4-4 gelijkgespeeld tegen WSG Winterswijk 3. Hierdoor is Hoogeveen 2 als tweede geëindigd en mag het in de kruisfinales aantreden tegen de nummer drie Groningen 5 op 28 maart te Groningen.

Hoogeveen 2 trad in de bekende opstelling aan. Helaas moest Bert zich vrijdagavond afmelden, waardoor Ruud kon invallen.

Als eerste was Jan klaar op bord 6. Het ratingverschil was behoorlijk en dat bleek ook in de uitslag. Op bord 7 kreeg Finn een volkomen in evenwicht zijnde stelling op het bord en werd de vrede getekend. Tino op bord 5 kon het helaas niet bolwerken en behaalde een nul. Richard op bord 8 speelde weer een puike partij. Ditmaal was remise het resultaat. Een 2-2 tussenstand derhalve.

Jeroen zijn tegenstander op bord 3 gaf per ongeluk zijn dame weg, waardoor Jeroen een vol punt kon bijschrijven. Theo op bord 4 stond de hele partij beter en toen de tijdnoodfase was doorstaan kon hij spoedig een vol punt bijschrijven. De tussenstand was hiermee op 4-2 gekomen waardoor één wedstrijdpunt was veiliggesteld.

Invaller Ruud speelde een prima partij op bord. Hij stond zelfs de hele partij iets beter, maar in het eindspel wist zijn tegenstander toch een voordeeltje te behalen en moest Ruud toch een nederlaag incasseren. Zelf speelde ik op bord 1 een teleurstellende partij. Een pion voorsprong uit de opening had ik teruggegeven om geen ontwikkelingsachterstand te krijgen. In het middenspel dacht ik een tijdelijk pionoffer te spelen, maar mijn toren op de zevende rij kon geen potten breken en moest terug. Het eindspel speelde mijn tegenstander prima uit, alhoewel er nog even een remise in leek te zitten, maar dat bleek toch niet het geval. Eindstand 4-4.

Het eerste had ruim gewonnen en gezamenlijk werd de dag gezellig afgesloten bij de Italiaan.

 

Schaakclub Hoogeveen 2            WSG Winterswijk 3

Snuverink, M. (Marc)    1759                      Schley, A.W. (Alfred)                    1678      z-w        0 – 1

Winkel, J.R. (Ruud)         1689                      Cvetkovic, R. (Reinhard)              1803      w-z        0 – 1

Bottema, J. (Jeroen)      1568                      Witteveen, T. (Tim)                       1673      z-w        1 – 0

Witkamp, T.F. (Theo)    1564                      Laar van de, J.W.A. (Han)            1654      w-z        1 – 0

Jonker, M.W. (Tino)       1411                      Harxen van, L. (Luc)                       1439      z-w        0 – 1

Peek, J.C. (Jan)                1408                      Barachtjansky, D. (Daniel)           995         w-z        1 – 0

Dullaart, F. (Finn)            1385                      Eisenbart, M. (Max)                      1508      z-w        ½ – ½

Veninga, R.A. (Richard)                1116                      Voogd, R.C. (Rob)                           1390      w-z        ½ – ½

Gemiddelde Rating:       1488                      Gemiddelde Rating:                      1518                      4-4

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: