Goud leven Musselkanaal

20200311-121334-2241
Vandaag was er weer een Goud Leventoernooi.  De start van een nieuw jaar waarin er weer een zevental toernooien gespreid in de provincie Groningen wordt gehouden. Op de woensdag met slechts vijf ronden en een gezamenlijke lunch. De toernooien worden voor een groot deel gehouden in verzorgingstehuizen zodat ook de bewoners mee kunnen doen. Dat lukt niet altijd, maar toekomstige bewoners zijn vaak ook welkom. Vooral natuurlijk als ze door het schaken hun komst lang uitstellen.

20200311-112219-2225Wel komen er soms bezoekers binnen om te kijken. In dit toernooi worden de bezoekers dan vriendelijk toegesproken en krijgen ze uitleg en worden hun vragen beantwoord. Ook als de spelers nog aan het schaken zijn.

Huisschaker Evert Hondema deed sinds lang weer een keertje mee. Hij had de laatste maanden geen schaakstuk meer aangeraakt omdat hij zijn tijd besteed aan vrijwilligerswerk in de buurt, zoals energietransitie en zorgen dat (mogelijk) eenzame ouders bezoek krijgen.

20200311-115701-2228Ook de winnaar van het laatste toernooi van vorig jaar Jan van Os was aanwezig. Die vond dat hij niet te vaak mag winnen en dat is hem vandaag gelukt. Organisator Theo  Mooijman kon ook meedoen en dat is een gevaarlijke speler.

Daarnaast werd Pieter Doller tot de kanshebbers gerekend ondanks dat hij een rampzalig toernooi speelde bij de NOSBO-rapidkampioenschappen (in tegenstelling tot Jan van Os die het daar naar vermogen goed deed).

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, drinken en binnenToch gingen geen van deze vier heren met de eerste prijs (een fles wijn) naar huis. Deze prijs ging naar Rudy Frieswijk. Die had twee jaar geleden het eerste Goud Leventoernooi waaraan hij deelnam gewonnen, maar had hier nog geen tweede winst aan kunnen toevoegen.

Als de bescheiden man die hij is vond hij dat hij vandaag wel geluk had gehad. Boudewijn Hoogeboom kon tegen hem eeuwig schaak geven. Onder druk van het grote publiek (met uitspraken als: Er moet toch meer inzitten, dit moet je toch kunnen winnen) liet Hoogeboom zich verleiden om op winst te gaan spelen. En kreeg toen het lid op zijn neus. Hij had dus beter remise kunnen nemen en vervolgens aan het publiek de taak te geven om te laten zien hoe hij dan wel had kunnen winnen. Nu vroeg hij het ook na de partij, maar het publiek kon de winst ook niet vinden.

Ook tegen Jan van Os was de stelling remise tot dat deze door een onachtzaamheid zichzelf min of meer mat zette. En dat zag Frieswijk die het kadootje met een dankwoord aannam en met zijn twee torens van Os mat zette. Ook in de laatste ronde waren de twee torens van Frieswijk voldoende om mat te zetten. Toen hem dat lukte wist de hele zaal het direkt. Met een grote schreeuw YEEES werd de matzet uitgevoerd.

Het toernooi kenmerkte zich door een groot verscheidenheid aan openingen en ook de blunders waren mooi en gevarieerd. Een lust voor de ogen van de toeschouwers. Meestal m.u.v. van de dader, hoewel die vaak ook om zichzelf kon lachen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: binnen

En iedereen gang naar huis met een Paashaas

Over vier weken is het volgende toernooi, dan in Hoogezand.

foto’s Jan van Os

Klik op onderstaande foto voor de foto’s van Harry Gielen
Goud Leven Musselkanaal 11 mrt 2020

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: