One line schaken

SAM_2555Nu alle sportverenigingen niet kunnen trainen en geen wedstrijden kunnen spelen lijkt het of de sportaktiviteiten in Nederland geheel stilstaan.

Dat is echter niet het geval. De aktiviteiten vinden nu plaats op het internet. Omdat het alleen daar kan zie je veel nieuwe ideeën opduiken. Zo wordt er via internet gedart. Voetballen kon al via Fifa, ook voor de kneusjes onder ons. Of je speelt bepaal jezelf en niet de trainer. En natuurlijk kunnen we nog wat toernooien volgen in verre landen, met als hoogtepunt het Kandidatentoernooi in Jekaterinenburg. Helaas is die halverwege gestaakt. Niet vanwege een uitbraak van Corona, maar omdat Rusland al zijn grenzen sluit. En de afspraak met de spelers was dat ze in dat geval de kans krijgen om nog vlug naar huis te kunnen gaan. Lukt dat niet dan zou het zo maar kunnen dat ze maanden in Rusland moeten blijven. 

Schaken wordt al jaren meer gespeeld op internet dan bij de verenigingen. Ik ken verenigingen met meer dan 100 leden waarbij men op de clubavond 6 partijen speelt. Een groot aantal leden van de KNSB spelen vooral teamwedstrijden en toernooien. Op internet zie je deze schakers vaak terug. Vooral het snelle werk heeft dan de voorkeur. De KNSB houdt Internettoernooien

Nu we geen lijfelijke clubavonden kunnen houden is een digitale clubavond een oplossing om toch het contact met clubgenoten te houden. De club heeft de keuze om een besloten of een open groep te maken. Ik heb op de clubsites gekeken welke verenigingen iets hebben georganiseerd. Hieronder staat wat ik gezien heb.

Groninger Combinatie houdt op donderdagavonden een toernooi voor iedereen. Dit gebeurt via http://www.lichess.org. Het verslag kunt u hier lezen: verslag eerste toernooi GC

Staunton heeft een digitale clubavond alleen voor leden van Staunton: uitleg voor Staunton-leden

Haren zat al wat langer op internet via Chess.com , maar heeft dat nu uitgebreid: Uitleg sc Haren

De Paardensprong houdt voor zijn leden toernooien op lichess.org en via het internet zetten ze ook hun competitie voort. Paardensprong. Het toernooi is later ook opengesteld voor jeugdspelers, hun ouders en hun trainers. Lees het commentaar onder dit artikel.

Ook ESG in Emmen heeft nu een digitale clubavond op maandag: Schaken op Lichess

Van de overige verenigingen heb ik niets kunnen vinden. Dat wil niet zeggen dat er niets is. Tenslotte zie ik (gelukkig!!!) niet al het mail-, facebook- en telefoonverkeer van besturen naar hun leden. Indien u wat organiseert laat mij dat weten dan neem ik het op in dit overzicht. Geef daarbij dan wel graag aan of het een open of een besloten aktiviteit is.

Opmerkingen:

Vingervlugheid is bij het snelle werk wel vereist. Partijen die verloren gaan omdat de toren een veldje te vroeg is losgelaten zijn niet meer te tellen. Voor nieuwelingen is het dus niet aan te raden om te beginnen met de 1 minuut bedenktijd partijen. Begin eerst rustig met bv 10 minuten partijen om je computer, muis, aanraakscherm onder de knie te krijgen.

Bij veel websites kunt u ook training krijgen. Als je dus geen zin hebt in spelen dan kun je gaan trainen.

Het gebruik van computers tijdens de partij is op geen enkele website toegestaan. Dat is zeer onsportief en doe dat dus niet.

 

 

 

 

Geplaatst in Uncategorized
One comment on “One line schaken
 1. Martijn Hardeman schreef:

  Beste Jan,

  Wellicht kun je de cluboverstijgende online schaakcompetitie voor jeugdspelers nog toevoegen. Deze is net gestart met 57 deelnemers. Instromen kan nog t/m 5 april. Zie:
  https://nosbo.nl/archief-jeugd-overig/741-online-schaakcompetitie-van-start-met-veel-deelnemers

  en:
  http://www.onlineschaakcompetitie.nl/

  Daarnaast organiseren we al sinds meer dan een jaar iedere week Lichess-toernooien die open staan voor (vooral Noordelijke) jeugdspelers, hun ouders en trainers. Sinds de scholen gesloten zijn vanwege de Corona-crisis hebben we zelfs dagelijks toernooien. Aanmelden kan via mij (martijn.hardeman@gmail.com).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: