Terrasschaak

De terrassen gingen dinsdag weer open. Daardoor werd er al op diverse plaatsen geschaakt op het terras. Na zolang alleen maar geschaakt te hebben achter de computer zou het wel eens leuk kunnen zijn om de tegenstander te zien.

Maar wel met de vraag wat er mogelijk is en hoe het bevalt.

Dus voor de zekerheid eerst maar eens gevraagd wat de spelregels op het terras zijn. Nu die waren geen stoorzender. Je mag met twee personen aan een tafeltje zitten, naast elkaar of tegenover elkaar. Een derde persoon mag alleen als er twee aan één kant zitten en de derde er tegenover met minimaal 1,5 meter afstand. Een vierde persoon mag niet.

Voor het schaken dus geen probleem met de regels. Je pikt een tafeltje in en je gaat tegenover elkaar zitten. Normaal is 1,5 meter dan wel een probleempje, maar die geldt dan niet (tenzij je die jezelf oplegt). In de praktijk blijkt 1,5 meter iets wat moeilijk is bij het schaken. In Duitsland is het 1 meter en dat is wel goed te doen.

Ben zelf maar eens gaan kijken naar terrasschaken. Niet op 1 maar op 2 juni en dan om half negen ‘s-avonds. Het was tenslotte schitterend terrasweer. Tot mijn verbazing waren er nog wat tafeltjes vrij. Blijkbaar waren de terrasliefhebbers al smiddags gekomen. Niet dat er veel tafels vrij waren, maar genoeg voor ons.

Per twee schakers een tafel ingepikt en we speelden op wat kleinere borden dan normaal. De terrastafels blinken niet uit in grote en er moest natuurlijk wel ruimte zijn voor de versnaperingen.

Helaas waren het schaakstukken die we normaal niet gebruiken. Geen staunton stukken. En dat het dan anders schaakt is een gegeven waarmee je rekening moet houden. Schakers die voornamelijk in hun hoofd schaken hebben er waarschijnlijk minder last van dan schakers die het op het bord moeten zien.

De ervaring was geweldig te noemen. Weer een tegenstander tegenover je. Weer een praatje over de partij en over andere dingen. Een glaasje pils/wijn is toch lekkerder op het terras met anderen dan in je eentje achter de computer. Zo gezellig dat ik in onze app-groep zag dat men de volgende dag weer wilde gaan. Vooral natuurlijk omdat het weer mooi weer zou worden en men voor de rest van de week avondbuitjes niet uitsluit.

(foto W.Boontje)

En het schaken? Als reporter moet ik eerlijk zijn. En dan moet ik constateren dat het niveau bedroevend was. Lag het aan de stukken, lag het aan het commentaar van de toeschouwers, lag het aan de mooie avond waar je toch wat dromerig van wordt of lag het aan.gebrek van wedstrijdritme. Wie het weet mag het zeggen. Duidelijk is het wel dat het niet lag aan het bier of de wijn. Wij schakers kunnen zeer goed tegen alcohol tijdens onze sport.

De Kroeglopertoernooien kunnen niet van start maar onderling afspreken kan weer.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: