Zomerschaak

Voldoende afstand en een spatscherm. foto Jan van Os

Tot dit jaar werd de zomer voor schakers doorgebracht met niets doen of met deelname aan een zomertoernooi in binnen- of buitenland. In Nederland waren dat er vier: Leiden, Amsterdam, Dieren en Vlissingen. Deelname aan alle vier was niet mogelijk vanwege een gedeeltelijke overlap, maar sommigen kregen het wel voor elkaar om aan drie van de vier toernooien mee te doen.

Daarnaast waren er natuurlijk wat informele plaatselijke toernooitjes. Voor ons in het Noorden was het bekendste de woensdagavondtoernooien bij Hooghoudt. Deze trok veel deelnemers vanuit het hele Noorden.

Dit jaar kwam het Covid-19 virus de boel verzieken, maar sinds 1 juni kwamen er terrassen beschikbaar en sinds 1 juli zijn de binnensporten weer toegestaan. Wel met beperkingen in onze 1,5 meter samenleving.

Dat verrekte virus maakte een eind aan vele landelijke, regionale en clubcompetities. De besturen worstelden met vragen als: Kunnen we wel/niet kampioenen aanwijzen. Wie mag promoveren? In de landelijke pers ging het natuurlijk alleen maar over voetballen. De financiële belangen zijn daar dan wel groter dan bij andere sporten, maar uit sportief oogpunt mag dat natuurlijk geen rol spelen bij de verslaglegging in de pers. Of was de dreiging met rechtszaken hiervan de oorzaak. Tenslotte heeft de pers graag een sappige verhaal. En Hoogeveen dreigde niet met een rechtszaak. Ze kunnen alleen hopen op terugtrekking van een team zodat ze alsnog als eerste reserve kunnen promoveren. En die dwarsliggers van LOS, die wel genoeg kennis en financiële middelen hebben voor een rechtszaak, die zijn wel als enige gepromoveerd vanuit de derde klasse als beste nummer 1 van de acht derde klassen. Zie hiervoor hun artikel De koning is dood, leve de koning!

Het gevolg was wel dat veel verenigingen over gingen naar een competitie op internet. In de laatste schaakmagazine van juni jl. wordt hier van een overzicht gegeven. Nu is juli en augustus voor de meeste verenigingen slaaptijd. Even geen clubavond, even geen schaken om in september een frisse start te maken. Maar internet heeft geen zomerpauze. Althans in ons vrij land niet. Het gevolg is dat de internet clubavonden gewoon door konden gaan. Bij veel verenigingen gebeurde dat ook. Je kon wel een zekere moeheid zien bij de deelnemers. Het meest viel mij dat op bij de teambattles die Govert Pellikaan organiseerde. Het sterke Groninger Combinatie werd bij elke editie zwakker doordat spelers het lieten afweten. Maar ook de teambattle heeft een zomerpauze gekregen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en buiten

foto facebook Proeflokaal Hooghoudt

Afbeelding weergeven op TwitterMet de opening van de terrassen op 1 juni en het toestaan van binnensporten (onder voorwaarden) per 1 juli konden we weer gaan schaken op het terras. Niet verwonderlijk was dat Hooghoudt hier dankbaar op in sprong. CEO Maarten Roorda nam met plezier de organisatie op zich. Gezien de voorwaarden nog wel met beperkingen dus met minder deelname. De woensdagavonden zijn nu gevuld met schaken. En op maandagavonden heeft schaakclub SISSA er een aktiviteit. Op 10 augustus bv een thematoernooi met als thema het Brussels Gambiet (e4-c5;Pf3-f5). Verslagen kunt u vinden op de facebookpagina van Proeflokaal Hooghoudt

Ook in Emmen wordt er op elke woensdagavond geschaakt op het terras. Hier is schaakclub ESG aktief. Die is op hun website ook zeer aktief. Elke maandagavond vindt hier nog wel een internettoernooi plaats, waarvan ook nog verslag wordt gedaan. Daarnaast elke week een artikel over eindspelen. Zie hiervoor de website van ESG.

foto Jan van Os

Daarnaast hielden ze afgelopen zaterdag een zomertoernooi in het plaatsje Aalden waar helaas maar 18 spelers toegelaten konden worden. Binnen konden 6 spelers spelen (zie bovenste foto) en buiten de overige 12. Uiteraard onder een parasol want met temperaturen boven de 30 graden is schaken in de zon alleen voor de echte zonaanbidder. Ook hiervan een verslag op de site van ESG.

Als u of uw club nog een mooie zomeraktiviteit organiseert: De schaakreporter hoort het graag.

 

 

 

 

Geplaatst in Algemeen, ESG, Hooghoudt, toernooien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: