Drentse battle

Gisteren was het zover. De eerste ronde van de battle voor Drenthe werd gespeeld. Alleen voor leden van drentse schaakverenigingen en voor inwoners van Drenthe.

Het idee van een Drenthe battle ontstond toen ik een aantal vragen kreeg van kleinere verenigingen of er iets online georganiseerd kon worden. Voor kleinere verenigingen is het vaak niet mogelijk om een online toernooi te houden, zeker niet voor langere tijd. Immers ze hebben vaak maar weinig leden die online willen spelen. In het begin gaat het vaak nog net. Iedere week spelen tegen weer dezelfde tegenstanders en soms zelf vijf keer op een avond vindt niet iedereen interessant genoeg om het vol te houden.

En je kunt natuurlijk wel meedoen met de online-competitie van een grotere vereniging, maar ook daarbij voelt men zich dan minder betrokken.

Bovenstaande foto heeft niks met het verhaal te maken, maar het is nu eenmaal moeilijk om plaatjes te schieten bij een online toernooi.

De grote teambattle van Nederland op de zondagavond is vaak een te ver weg van mijn bed show voor de leden van kleinere verenigingen. Vandaar dat het idee kwam om een battle van Drenthe te organiseren. Klein genoeg dat je de tegenstanders kent, maar groot genoeg om genoeg deelnemers te krijgen. Nu is het natuurlijk soms even zoeken om de naam achter de schuilnaam te vinden. Maar dat is dan ook weer een sport apart.

De battle kent elke vier weken een winnaar, zodat je tussentijds kunt instromen of een vakantie kunt inlassen. Ook wordt er met verschillende vormen gespeeld zodat een verrassende winnaar tot de mogelijkheden behoort. De eerste avond was het tempo de gebruikelijke 3 minuten plus twee seconden.

Bij de winnaar Is_er_nog_hoop was het niet zo moeilijk te raden wie deze naam gebruikt. Welke FM zit nog steeds te wachten op zijn IM titel en loopt die steeds mis? Juist die. En om antwoord te geven op zijn vraag. Er is altijd hoop. Yge Visser werd ver in de 50 nog Grootmeester. Dus Is_er_nog_hoop heeft nog even de tijd.

Hij moest wel in de achtervolging omdat hij wat partijen achterliep. Dat liep hij in door al zijn partijen berserk te spelen. In de tweede partij liep dat mis en verloor hij van Melmania. Daarna begon de trein echter te lopen en bleef hij winnen. Slechts één remise nog (tegen slaatnergensop) en twaalf winstpartijen. Ruim voldoende om met afstand de eerste prijs te pakken.

Het leuke van deze avond was wel dat ik ook vele niet-snelschakers zag meedoen. En niemand die 0 punten had. Ja Grootmeester50, maar die heeft geen partij gespeeld.

Ver achter Is_er_nog_hoop streden drie schakers om de tweede plaats. ChessIsJustAGame bleef Wilfredinho en Melmania net voor. De laatste heeft een partij minder gespeeld dan de andere twee, maar dat is onderdeel van de Arena-toernooien. Des te meer partijen, des te meer kans op punten.

Volgende week krijgen we iets meer tijd. Dan is de bedenktijd 10 minuten, maar zonder dat er seconden bij komen.

Geplaatst in Drenthe Battle, Online, toernooien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: