Portret van Roland Kroezen

Roland achter de bestuurstafel

Roland Kroezen is op de laatste alv van de NOSBO benoemd als lid van verdienste. Op deze alv trad hij af omdat hij al 12 jaar bestuurslid van de NOSBO is. En dan moet je volgens de reglementen aftreden.

Maar hij werd geen lid van verdienste door twaalf jaar op het pluche te zitten. Het leek me daarom een goed idee om een portret van hem te maken. Kunt u zelf beoordelen of hij terecht lid van verdienste is geworden. Mijn mening is dat het volkomen terecht is, maar dat had u natuurlijk al gedacht.

Roland werd geboren in Zwolle, maar bracht zijn jeugd door in Borger. Daar leerde hij op elfjarige leeftijd schaken van een onderwijzer. Deze had geen band met een schaakclub, maar deed wel mee aan de scholenkampioenschappen.

Op het VWO in Emmen vormde hij samen met o.a. Nico Schoonderwoerd en Leo Blaauw een team in de Middelbare scholencompetitie. Over zijn eigen resultaten spreekt hij liever niet, de punten werden gescoord door Nico Schoonderwoerd.

Hij deed in 1989 mee aan het toernooi in Dieren. Hier kwam hij er achter dat zijn schaken niet zo goed was als gedacht. In de groep tot 1500 kwam hij tot 2 uit 9. Maar het ging toen ook om het afterchess op de camping.

Later kwam hij samen met een huisgenoot en Leo Blaauw kijken bij de studentenclub SISSA. Joost Platje was degene die hun naar de club verwees. Toen nog in het roemruchte café De Walrus. SISSA werd zijn clubje en is nog steeds zijn clubje. De meeste nieuwelingen beginnen het clubleven met nederlagen. Zo ook Roland. Hij begon met zeven nederlagen. Dat heeft dus indruk gemaakt.

Bij SISSA werd hij al snel ingeschakeld bij de activiteiten. Zo is hij onder andere secretaris en teamleider van het eerste geweest. Om de laatste rol goed te kunnen vervullen heeft hij de cursussen wedstrijdleider en indelingsdeskundige gevolgd.

In 1997 kwam hij voor het eerst in het bestuur van de NOSBO als wedstrijdleider. Verantwoordelijk voor de Persoonlijke Kampioenschappen, De Persoonlijke Snelschaakkampioenschappen en het beruchte Snelschaken voor teams

In 1999 ging hij werken in Amsterdam en trad af als bestuurslid. Toen hij weer in Groningen ging wonen werd hij uiteraard weer lid van SISSA. In 2008 zocht de NOSBO weer een nieuwe wedstrijdleider. Roland werd informeel door Ynte Visser (de toenmalige wedstrijdleider) gevraagd of hij weer wedstrijdleider wou worden. Hij antwoordde: Ik ga me niet aanmelden, maar als ze me vragen wil ik er wel over nadenken. U raadt al wat er gebeurde. Hij kreeg een telefoontje van de toenmalige voorzitter Piet Mulder: Ik heb gehoord dat jij wel wedstrijdleider wil worden als je gevraagd wordt. Hierbij vraag ik je.

Als wedstrijdleider op de achtergrond

En zo kwam Roland in het bestuur. Hij werd formeel in mei 2008 benoemd, maar het verslag over het seizoen 2007-2008 is van zijn hand. Ynte Visser was doorgeschoven naar de positie van jeugdleider, zodat Roland het werk lopend het seizoen 2007-2008 al overnam.

Het eerste echte verslag van hem als wedstrijdleider was natuurlijk over het seizoen 2008-2009. Enkele opmerkingen naar aanleiding van zijn verslag: Het bedrijvenkampioenschap had te weinig deelname en is daarom gewijzigd in een rapidkampioenschap. De persoonlijke snelschaakkampioenschappen zijn verplaatst van de zaterdag naar de zondag. Dat leidde tot een verdubbeling van de deelname.

In zijn plannen voor het komend seizoen: Om aan alle verzoeken te voldoen werd het Persoonlijke Kampioenschappen gesplitst in een najaarskampioenschap (in de weekenden) en een voorjaarskampioenschap (7 avonden).

In zijn jonge jaren als bestuurslid schuwde hij het experiment dus niet. In het seizoen 2012-2013 bleek de voorzitter van de NOSBO zijn functie niet meer te kunnen vervullen. Roland vulde dat gat op en werd vervolgens in mei 2013 gekozen als voorzitter.

Als voorzitter liep hij tegen het probleem aan dat steeds minder mensen bereid waren bestuurslid te worden of op een andere manier actief te worden voor de NOSBO. Hij probeerde dat op te lossen door de activiteiten onder te brengen bij een vereniging.

Zo wordt het Persoonlijke Kampioenschappen gespeeld in het Groninger weekendtoernooi. Met een bijdrage van de NOSBO kan het prijzengeld wat omhoog en het aantal deelnemers wordt hoger. Een win-win situatie volgens Roland. Het rapidkampioenschap is ondergebracht bij het rapid-toernooi in Veendam.

Wat wel goed qua activiteiten loopt is de jeugd, mede door verschillende schaakverenigingen. De GrandPrix worden goed bezocht, De Noordelijke jeugdcompetitie is opgezet en we hebben natuurlijke vele Nederlandse jeugdkampioenen uit de NOSBO. Ook seniorenkampioenen natuurlijk. (Jorden en Lucas van Foreest, Iozefina Werle). De Nederlandse jeugdkampioenschappen zijn ook drie jaar in Assen georganiseerd.

Maar goed niet alleen door op het pluche te zitten is hij lid van verdienste geworden. Roland is o.a. wedstrijdleider bij de KNSB-wedstrijden geweest. Niet alleen voor zijn eigen clubje, maar ook voor Staunton, de Spassky’s en in een enkele geval ook bij de Groninger Combinatie. Daarnaast was hij wedstrijdleider bij het toernooi in Hoogeveen en is dat nog bij het Chessfestival Groningen en het Groninger Weekendtoernooi.

Maar ook bij de jeugd was hij veel aanwezig. Niet als bobo, maar als indeler en websitebeheer. Ik heb hem gevraagd hoeveel zaterdagen hij hier kwijt aan was. Dat vindt hij onbelangrijk. Het is leuk om te doen. Waar hij wel genoeg van kreeg was het berekenen van de jeugdrating. Na elke jeugdactiviteit berekende hij de nieuwe rating, zodat bij het volgende toernooi men de nieuwe rating direct kon gebruiken voor de indeling. Dat was nogal een bewerkelijk proces en kostte hem op de zondag meermaals wel vijf uur. Daar is hij dan ook mee gestopt. Zover ik gezien heb is Roland minsten de helft van alle zaterdagen aanwezig in de organisatie van schaakactiviteiten. En dat is inclusief het zomerreces.

Hoewel hij zelf schaken en besturen leuk vindt, vindt hij het organiseren het leukst. Zijn schaakniveau lijdt er wel onder dat hij zelf weinig speelt. Het duurt langer voor je in je ritme komt. Hij schaakt nu alleen nog in teamverband en dat is goed voor de sociale contacten. En ze hebben hem graag in hun team mag ik verklappen. En niet alleen omdat hij een auto bezit en wel wil rijden.

Wat vindt hij nu zelf zijn grootste verdienste. Dat is toch wel het onderbrengen van de PK bij het Groninger weekendtoernooi.

Op de vraag wat hij nog kwijt wil komt hij met de oproep dat de clubs ook externe activiteiten moeten gaan organiseren. Niet alleen clubavond en externe wedstrijden. Zodat de liefhebber aan veel activiteiten kan meedoen.

Geplaatst in Algemeen, NOSBO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: