Verrassende ontknoping bij de Drenthe Battle

Er kwam een verrassende winnaar in de derde cyclus van de Drenthe Battle. Niet de gedoodverfde Melmania won, maar Brinkyjw.

De reden was dat Melmania deze avond niet meedeed en dus ook geen punten kon verdienen. Hierdoor was Brinkyjw favoriet en eigenlijk niet meer in te halen. In deze vierde ronde stond het siciliaanse Bevergambiet op het programma. En dat is toch een opening waarmee de meeste schakers niet erg vertrouwd mee zijn. En hoe ga je daar dan mee om. Kies je voor zekerheid of ga je voor rariteiten. Ik zelf koos voor steeds andere zetten om te kijken wat de gevolgen waren. Nu die waren niet mals kan ik u zeggen. Bijna in alle partijen kwam ik vreselijk slecht te staan. Maar ik had het geluk dat veel tegenstanders niet altijd goed op letten en daardoor kreeg ik plotseling kansen en punten. Kijk maar naar onderstaande voorbeelden.

Stelling na b6. Zwart speelde Txe5 en hoe won wit nu?
Na Lxf3 is het uit. Zwart speelde echter Dc8. En dan ga je rommelen met Pg5. De computer noemt dat een blunder, maar in de praktijk leverde het wel de winst op.
En dan offert de computer gewoon een stuk terug op g2. Hij staat toch twee stukken voor. Wit speelde f6 Om naar Th8 en Dh5 er achter te komen dat de koning niet veilig staat op f7 en in twee zetten mat gaat.

Brinkyjw deed het anders. Die deed geen gekke zetten en speelde de stellingen secuur. En als er wat aangeboden werd dan nam hij het graag aan en wikkelde vervolgens af naar een gewonnen stelling. In zijn enige verloren partij offerde hij een stuk op f7 voor een mataanval. Die kon zwart echter nog net verdedigen en vervolgens kon zwart gebruik maken van de gatenkaas in de witte stelling. Een ingesloten toren op h8 deed welliswaar niet mee maar met de witte stukken op de koningsvleugel kon een zwarte pionnetje ver oprukken over de b-lijn. Zoals gezegd was dat zijn enige verliespartij, de overige partijen wist hij soms moeizaam, soms eenvoudig te winnen.

Verrassend tweedes werd a_meijster die mij nog net een puntje voor wist te blijven. Ik zelf vond het meer verrassend dat ik ondanks mijn spel nog derdes werd. Lang leek gd50 namelijk op weg naar een hoge positie. Die won 6 van zijn eerste 7 partijen, waaronder die winst op brinkyjw. Maar na die 7 ronden ging het licht bij hem uit. In wielrennen hebben ze de hongerklop waarmee je niet verder komt. Gd50 had ook zo iets want na zijn geweldige start verloor hij vier partijen op rij en besloot hij maar er vroeg een eind aan te maken. Hierdoor kon ik en a_meijster hem nog voorbij op de ranglijst.

De partijen kunt u hier naspelen: https://lichess.org/tournament/7pcDLR4w De eindstand van de Derde cyclus vindt u hieronder:

1brinkyjw380
2schaakjan366
3gd50360
4dYt1947338
5Sarkinschaak312
6melmania296
7a_meijster272
8Fabriesje258
9mobychess246
10Hemmenesk234
11PaulAssen194
12sammy67180
13suikertaart168
14geeteedoubleyou164
15Marcelis158
16janos123152
17pnt199086
18Hoogeveen80
19Er_is_hoop78
20Wifredinho76
21grootmeester5072
22Beilertoren70
Geplaatst in Drenthe Battle, toernooien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: