Spannende strijd tussen Melmania en Brinkyjw

In de tweede ronde was het bovenin vooral een strijd tussen melmania en brinkyjw. Eerstgenoemde won twee keer van brinkyjw, maar zag deze toch net wat meer punten scoren. In de eerste partij speelde melmania Dc3 schaak om af te wikkelen naar een gewonnen pionnen eindspel. Met nog enkele seconden op de klok speelde brinkyjw zijn koning weg en zag vervolgens zijn dame van het bord verdwijnen. In tijdnood hoop je dan nog dat je tegenstander je niet snel genoeg mat kan zetten. Maar dat lukte melmania wel.

Dit is aan het eind van hun tweede onderlinge partij. Wit (melmania) kan mat in drie geven. Beide spelers hebben nog een dikke minuut bedenktijd. Bedenkt u zelf maar hoe.

En hier nam wit de dame op f7 in plaats van mat te geven. Dat zie je vaker bij het snelle schaak. Je kijkt er niet naar omdat de snelheid van zetten soms belangrijker is dan het zoeken naar de snelste winst. En als je dan een winnende voortzetting ziet, dan speel je die. Hoef je niet meer na te denken. Als u de partij naspeelt (https://lichess.org/Jtlfocf6/black#83 dan ziet u dat aan het eind ook. Wit kan al een paar keer mat in 1 geven, maar gaat gewoon voor zijn eigen gevonden mat. Dat was leuker zullen we maar zeggen.

Het aantal partijen is met 10 minuten bedenktijd natuurlijk wat minder dan bij een bedenktijd van 3 minuten plus twee seconden per zet. Dus zijn de scores ook wat minder. Als de score ongeveer gelijk is is het natuurlijk belangrijk wie de meeste partijen speelt. In dit geval speelde brinkyjw twee partijen meer en dat leverde net een voorsprong op van 4 punten. Als de laatste tegenstander van melmania voor het einde van de speeltijd (om 22.00 uur) had opgegeven dan was melmania als eerste geëindigd. De tegenstander deed echter zijn plicht en wist het opgeven uit te stellen tot na 22.00 uur. En dan telt de partij niet mee.

De overige spelers kwamen er vanavond niet aan te passen. Enerzijds omdat ze te weinig partijen speelden, anderzijds omdat men elkaar te veel in de weg liep. Zo kwam Hoogeveen te laat op dreef. Hij verloor de eerste drie partijen en won er toen drie. Maar zes partijen is te weinig in verhouding met de 9 van melmania en de 11 van brinkyjw.

In de tussenstand van deze vierde cyclus is brinkyjw melmania tot op vier punten genaderd. Het blijft dus spannend aan de top en ook onderin. Onderin staan namelijk 3 personen op de één na laatste plaats. Volgende week is de bedenktijd 5 minuten met geen seconden er bij. Partijen en stand kunt u inzien op: https://lichess.org/tournament/REAe9hOS

De tussenstand na twee van de vier ronden:

melmania196
brinkyjw192
Hoogeveen182
PaulAssen182
a_meijster176
janos123172
gd50170
schaakjan166
Sarkinschaak160
dYt1947156
Marcelis152
sammy6796
suikertaart82
Fabriesje82
Er_is_hoop80
JeroenBottema78
Ernestowww78
Beilertoren78
geeteedoubleyou74
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: