Melmania redt het weer.

Voorbeeld van afbeelding
Het mooie Zweden met een echte sneeuwlaag.

Dit keer maar direkt een verslag van de Drenthe battle. Dan vergeet ik het niet zoals me nu al twee keer is overkomen.

In de derde ronde van de Drenthe battle heeft Melmania een voorschot genomen op de winst. De grote concurrent brinkyjw was in Zweden op zoek naar reserveonderdelen. Als je een SAAB-garage hebt dan is dat nodig. Immers SAAB zelf bestaat niet meer. Alle SAAB auto’s zijn dus al wat ouder en voornamelijk in bezit van de echte liefhebber. En hoewel SAAB bekend stond om zij degelijkheid moeten er af en toe toch wat onderdelen vervangen worden. Bijkomend voordeel is dat brinkyjw nu geniet van een echte sneeuwlaag.

Melmania ging misschien mede daardoor slecht van start. Na zes ronden had hij slechts één keer gewonnen, naast drie remises en twee nederlagen. Het zou toch niet gebeuren dat hij niet ging winnen. Met een eindspurt van negen overwinningen op rij wist hij toch de eerste plaats te veroveren. De grote concurrent was zoals vaker het geval is PaulAssen bleef lang bovenaan staan. De onderlinge strijd in de voorlaatste ronde gaf de beslissing. Melmania wist deze te winnen in de berserk-mode. Had Paul deze gewonnen dan was hij bovenaan geëindigd. Tien punten voorsprong lijkt veel, maar is het eigenlijk niet bij de Arena-toernooien van Lichess. Beide waren namelijk al in de dubbele punten aan het scoren (als je twee partijen achter elkaar wint dan leveren de volgende partijen dubbele punten op (tot dat je verliest of remise speelt). Omdat melmania berserk speelde (= helft van de tijd) levert dat ook nog een punt op. De winst op PaulAssen leverde dus 5 punten op. Had PaulAssen gewonnen dan had hij 4 punten gekregen. Het verschil is 9 punten. Maar ook de volgende partij leverde Melmania dubbele punten op, en Paul Assen kreeg maar 2 punten voor zijn overwinning. Dat is een verschil van 4 punten. totaal dus 15 punten.

De beslissende stelling in die partij. Met Tfd1 is het pot-remise. Wit speelde echter Tc2 en na Td3 van zwart raakte hij een pion kwijt. Tf-e1 redde de pion op e3 maar die op b3 ging vervolgens verloren.

Een wat minder goede schaker als ik, die ook nog wel eens verliest, is het halen van dubbele punten al heel wat. Ik ben dan ook al blij dat ik de derde plek heb weten te veroveren. daarbij opgemerkt dat ik maar 1 keer tegen de twee koplopers moest. Dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel.

Op bovenstaande stelling heeft Zwart net Tg4-g5 gespeeld. Torens worden gedwongen geruild en de wite koning kan niet de beide pionnen tegen houden. Dat speel je makkelijk uit, belangrijk in het snelle spel. De computer spreekt echter van een “Inaccuracy”. Die vindt Ka7 beter. Da5t is dan één van de verschillen tussen de computer en de mens. De mens denkt hoe win ik het simpelst. De computer wil de zogenaamde “beste zet” spelen. De mens denkt géén tegenkansen geven in een gewonnen stelling. De computer maalt daar niet om. Die rekent alles uit en kiest voor de voortzetting die volgens zijn programma de meeste punten geeft. In bovenstaande stelling gaf wit direkt op. Die zag dat hij niet allebeide pionnen kon tegenhouden.

Stand na de 58e zet van wit. Zwart heeft nog 0,4 seconden. In die tijd ziet hij nog kans om 13 zetten te doen. Dit middels pre-move.

Pre-move is dat je van te voren een zet invoert die de computer direkt uitvoert. Dat kost je dan geen tijd. Het is een mogelijkheid waar niet iedereen blij mee is. Nadeel is natuurlijk wel dat de computer de zet ook uitvoert als het een blunder is. De tegenstander kan natuurlijk een andere zet doen dan verwacht. Maar als je verloren staat en de tegenstander heeft weinig tijd dan kan het een oplossing zijn.

Hieronder ziet u de tussenstand na drie ronden. Het moet gek lopen als Melmania deze cyclus niet wint. Dat zei ik echter ook bij de vorige cyclus. Toen was Melmania er echter niet bij in de vierde ronde en ging brinkyjw er met de eerste plaats vandoor. De strijd om plaats twee ligt nog geheel open. Volgende week weer een verrassingstoernooi. Hoe gaat de organisatie ons verrassen?

1melmania296
2PaulAssen278
3Hoogeveen272
4a_meijster268
5schaakjan260
6gd50258
7janos123256
8dYt1947234
9Sarkinschaak232
10Marcelis228
11brinkyjw192
12Beilertoren164
13sammy6796
14suikertaart82
15Fabriesje82
16mobychess82
17Er_is_hoop80
18FritsH80
19JeroenBottema78
20Ernestowww78
21geeteedoubleyou74
22MeesterMartijnvdBelt74
23Hemmenesk70
Geplaatst in Drenthe Battle, toernooien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: