KNSB-ronde 1

De KNSB=-competitie is begonnen na anderhalf jaar stil gelegen te hebben. Het enthousiasme van de schakers spat er af. En dat vertaalde zich ook in een stel mooie verslagen. GC1 speelden de eerste ronde een week later dan de rest. Het gevolg was dan wel dat alle spelers van GC 2, 3 en 4 de partijen mooi thuis op de bank konden volgen. En via Lichess met engine weet je het dan soms beter dan de grootmeesters die het zonder deze steun moeten doen. Je kunt de partijen hieronder naspelen.

Meesterklasse: Het Witte Paard Sas van Gent – Groninger Combinatie: 6,5 – 3,5

Klasse 1A: Groninger Combinatie 2 – Paul Keres: 3-7

Klasse 2A: Sneek – Assen: 1,5-6,5

LOS – Amevo Apeldoorn 2: 4,5 – 3,5

https://www.los-groningen.nl/

SISSA – ASV 1: 2,5 – 5,5

Klasse 3A: Haren/Oostermoer – Hoogeveen: 0-8

Verslag van deze monsterzege vindt u onder de uitslagen. De webmaster van Hoogeveen is namelijk op vakantie.

Max Euwe 3 – Staunton: 2-6

Schaakwoude – HSP/Veendam: 3-5

deSpassky’s – Groninger Combinatie 3: 5-3

Klasse 4A: Groninger Combinatie 4 – Mid-Fryslan: 4,5 – 3,5

TAL – Staunton 2: 4,5 – 3,5

Schaakwoude 2 – Assen 2: 2,5 – 5,5

SISSA 2 – ESG: 4 – 4

Klasse 5 (en 6) speelt deze ronde niet. 6 staat tussen haakjes omdat wij geen teams in de zesde klasse hebben.

verslag Hoogeveen

Koploper, koffie en koelbox

Hoogeveen 1 is het nieuwe KNSB seizoen begonnen met een perfecte score. Met 8-0 werd de uitwedstrijd gewonnen van Haren & Oostermoer.

Met Haren & Oostermoer hebben we in het verleden al vaak de degens gekruist. Meest memorabele wedstrijd was de 4-4 in de promotieklasse NOSBO in het seizoen 2014-2015. Haren & Oostermoer werd daarmee weliswaar kampioen, maar Hoogeveen eindigde als tweede en promoveerde daarmee voor in het eerst in de clubhistorie naar de KNSB competitie.

Hoogeveen speelt dit seizoen in de derde klasse KNSB. In het wegens corona afgebroken seizoen 2019-2020 was Hoogeveen koploper in de vierde klasse KNSB, maar dit gaf geen recht op promotie. Omdat er enkele plekken vrij kwamen in de derde klasse promoveerde Hoogeveen alsnog.

De teamleider van Haren & Oostermoer was zo aardig om ons tijdig te informeren dat ze helaas geen achttal konden opstellen. Dit scheelde Andries een ritje naar Haren. Onder het genot van een kopje koffie werden om 13.00 uur de klokken in werking gesteld op een hele mooie speellocatie, want een mooie grote open ruimte in een net verbouwde basisschool.

Na anderhalf uur gaf een blik op de borden een goed gevoel voor een teamoverwinning, maar op een tweetal borden stonden we beduidend minder en op enkele was remise nog een te verwachten uitslag qua stellingen.

Edwin bracht na 1 uur en drie kwartier de 2-0 op het scorebord. Ik heb niet veel van de partij gezien, maar zoals wel vaker geeft het surplus van rating de doorslag.

Niet veel later legde mijn tegenstander de koning om. Het pionneneindspel was verloren voor zwart en ik hoefde het niet meer te bewijzen. Bij de analyse vertelde mijn jeugdige tegenstander dat hij zelf ook op deze basisschool had gezeten en dat het na de verbouwing er nog mooier uitzag. Zelf was ik het meest onder de indruk van een muur vol met boeken, waar zie je zoiets nog?

Osama stond een groot deel van de partij minder, maar toen zijn tegenstander een kans op duidelijk voordeel had gemist, wist Osama de bordjes te verhangen. Wellicht had zijn tegenstander nog wat langer kunnen tegenstribbelen, maar hij gaf zich gewonnen en wachtte verder onheil niet meer af.

Het beslissende bordpunt werd binnengesleept door Marten. Hij wist ‘Mister Haren’ Paulo Valiente in een heel mooie partij te verslaan. In de eindstelling waande Marten zich als een klein kind in een snoepjeswinkel. Alles was lekker en lag zo voor het grijpen. Hij koos niet voor een lekker damehapje, maar snoepte een toren mee en het punt kon in ontvangst genomen worden.

Met een 5-0 tussenstand begonnen wij ons af te vragen of er wellicht een historisch unieke 8-0 in het vat zou zitten. Davin stond minder, maar sloeg toch een remise aanbod af, omdat hij nog wel genoeg kansen zag op meer.

‘Mister Hoogeveen’ Christiaan was de volgende die een punt in ontvangst kon nemen. Een gewonnen pionneneindspel kun je wel aan hem overlaten.

Willem was begonnen aan een winnende aanval, maar hij moest wel blijven opletten, want zijn tegenstander dreigde ook nog van alles.

Ondertussen stonden de spelers die klaar waren buiten te genieten van dat wat Osama had meegenomen in een koelbox. Binnen was er heerlijke koffie en thee, maar een overwinning vier je daar natuurlijk niet mee.

Willem wist nog voor half vijf het volgende punt binnen te hengelen. Een 7-0 tussenstand derhalve en dan is het kijken wat er op het laatste bord gebeurt. Davin wist wat hem te doen stond en wist niet veel later de mindere stelling van eerder toch om te draaien en alsnog de volle winst binnen te slepen. Een unieke 8-0 op het scorebord, daar had het halverwege de middag nog niet naar uitgezien. Zo’n uitslag betekend ook automatisch dat we koploper zijn, maar dat zegt uiteraard nog niets na één ronde.

Het duurde overigens niet lang voordat het nieuws uit het hoge noorden ook in de hoofdstad bekend was. Erik ten Hag stuurde zijn spelers ‘s avonds de wei in met de opdracht deze score te overtreffen. Helaas voor Cambuur wist Ajax dan ook met 9-0 te winnen.

De dag werd met een klein gezelschap afgesloten te Hoogeveen bij de plaatselijke pizzeria. Daarna werd de grote stamtafel in Café de Lijst bezet en werd er nog veel gelachen en bleef het nog lang onrustig.

Op zaterdag 9 oktober speelt Hoogeveen 1 thuis tegen SG Max Euwe 3 uit Enschede. Ook Hoogeveen 2 speelt dan thuis, tegen Groninger Combinatie 6.

Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: