KNSB ronde 2

GC1 is weder en techniek dienende weer live: https://lichess.org/broadcast/knsb-meesterklasse-gc/round-2-gc-en-passant/Z2k9H55B

Zaterdag is al de tweede ronde van de KNSB. Die ronde is er dit seizoen namelijk snel bij. Voor de 5e en 6e klasse begint morgen de strijd. Die spelen namelijk maar maximaal 7 ronden.

Geen voorbeschouwing dit seizoen vooraf aan de competitie. Dit kwam oa door de snelle start en de late teamsamenstellingen. En zonder het laatste kun je moeilijk gaan schouwen. Ik zit er soms best naast in mijn prognose, maar ik probeer het wel ergens op te baseren.

Eerst maar eens waar kunt u naar toe als toeschouwer. Als speler weet u dat natuurlijk al lang.

In Hoogeveen treedt het eerste aan tegen Max Euwe 3 en het tweede tegen Groninger Combinatie 6.

In Assen krijgen we de massakamp Assen-Sissa. Zowel hun eerste, tweede als derde team gaan strijden om de eer. Gezien de goede treinverbinding zal het vervoer van zoveel Sissanen geen probleem zijn. Tenzij ze onderweg aan de noodrem gaan hangen omdat degenen die zich verslapen hebben nog in te laten stappen. Dat werkte vroeger nog wel eens, maar heden ten dage is dat geslachtofferd in de vooruitgang.

In Hoogezand speelt HSP/Veendam tegen het vriendenclubje van De Spassky’s

Staunton 1 en 2 ontvangen het Friese Schaakwoude 1 en 2. Zij spelen dit seizoen niet in het Denksportcentrum maar in de Doopsgezinde kerk in de Oude Boteringestraat in het centrum van Groningen.

En dan blijft over het Denksportcentrum. Daar spelen Groninger Combinatie 1, 3 en 5 thuis tegen de palingboeren van En Passant en tegen het tweede en derde van Philidor 1847 uit Leeuwarden.

In Hardenberg spelen Haren/Oostermoer 1 en Groninger Combinatie 4 tegen resp Hardenberg 1 en 2. Uitwedstrijden dus maar voor de Kasteelheren in Coevorden is dit dichterbij dan Groningen.

Twee teams gaan wat verder weg. De Lossers (of is het de Losers?) gaan op bezoek bij ASV in een heus Ondernemerscentrum te Arnhem. Daar kunnen ze wat leren dus al die ondernemers bij LOS. Tenslotte moet je zaken doen als de gelegenheid zich voordoet. Of het helpt als je je voorstelt als Loser denk ik niet.

Het tweede van de Groninger Combinatie gaan de afsluitdijk over naar Caïssa-Eenhoorn. Niet in Hoorn maar in Zwaag (nou ja eigenlijk Hoorn Noordoost, maar dat zal daar wel gevoelig liggen).

Mist u nog ESG en dat klopt. Die zijn deze ronde vrij.

Nu dan wel wat korte voorbeschouwingen: Groninger Combinatie begon slecht tegen HWP Sas van Gent en begint dus in de achtervolging. Het sterke En Passant komt op bezoek. In de eerste ronde was op papier de opstelling van GC samen met Caïssa de zwaksten. GC was echter niet in zijn sterkste opstelling dus we mogen hopen dat het nu wel goed gaat. Het zal een zwaar jaar worden voor GC is mijn inschatting.

In klasse 1A geldt dat ook voor Groninger Combinatie 2. Verloor de eerste ronde van Paul Keres, maar die is al jaren tweedes in deze klasse en zijn op papier de sterkste team. Daarachter zijn Zukertort Amstelveen en HWP Haarlem sterk. De overige teams doen niet veel voor elkaar onder. Caïssa Eenhoorn heeft in de eerste ronde gewonnen van Philidor 1847.

In Klasse 2A staat Assen fier bovenaan door hun 6,5-1,5 winst op Sneek. Maar Sneek was in ieder geval in de eerste ronde één van de zwakste ploegen. Ook DSG Pallas en Sissa horen bij de zwakkere broeders. Assen zal dus van SISSA moeten winnen om mee te blijven draaien in de top. Op papier zijn er vier sterke teams in deze klasse. LOS, Arnhemse Schaakacademie, MSV en Assen. LOS won de eerste ronde op het nippertje van Amevo Apeldoorn 2 (4,5-3,5) en moet nu tegen ASV. Dat is een team met mix van oud (OttoWilgenhof, Jaap Vogel) en jeugd (William Shakhverdian, Sasa Albers). Dat moeten en gaan ze winnen is mijn inschatting.

Klasse 3A is de klasse met veel NOSBO-teams. Veel derby’s dus. Hoogeveen verraste iedereen met een 8-0 overwinning. Als we kijken naar de opstelling van Haren/Oostermoer is dat niet verrassend te noemen. Een echt representatief team opstellen lukt Haren/Oostermoer niet. Toezeggingen in mei is geen garantie in september. Werk is soms een erg storende factor. Hopelijk gaat het in de tweede ronde beter. Verder ontlopen de teams elkaar niet veel dus een gelukje op zijn tijd is voor allemaal een goede zaak.

Klasse 4A bestaat uit 9 teams waardoor er elke ronde één team vrij is. Dat wordt dan lastig op de ranglijst. De eerste ronde kende maar 1 duidelijke uitslag. Assen 2 won ruim van Schaakwoude 2. Verder waren er twee 4,5-3,5 uitslagen en een gelijkspel. Het zal spannend worden in deze klasse.

Klasse 5A begint zaterdag, dus daar zal ik niets van zeggen (dit keer althans).

Meesterklasse: Groninger Combinatie – En Passant

Klasse 1A: Caïssa-Eenhoorn – Groninger Combinatie 2

Klasse 2A: ASV – LOS

Assen – Sissa

Klasse 3A: Hoogeveen – Max Euwe 3

Staunton – Schaakwoude

HSP/Veendam – de Spassky’s

Groninger Combinatie 3 – Philidor 1847 2

Hardenberg – Haren/Oostermoer

Klasse 4A: Assen 2 – Sissa 2

Staunton 2 – Schaakwoude 2

Hardenberg 2 – Groninger Combinatie 4

ESG vrij

Klasse 5A:

Hoogeveen 2 – Groninger Combinatie 6

Assen 3 – Sissa 3

Groninger Combinatie 5 – Philidor 1847 3

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: