De woensdag (en dinsdag)

De dinsdag was mijn rustdag. De spelers moesten echter door terwijl ik de was en vaat opruimde, boodschappen deed en af en toe een blik op de live-stream van het toernooi bekeek.

Woensdag ging ik weer met goede moed naar het roernooi. Het is leuk om te zien dat de bomen elke dag wat meer in de herfstsfeer komen. Nu maar hopen dat de storm van donderdag de blaadjes niet in één keer van de bomen blaast..

Voor de toeschouwers meer dan genoeg spektakel in beide NK’s. De computer is natuurlijk altijd genadeloos, maar het is interessant om te zien en na afloop te horen welke keuzes wij mensen maken. In ieder geval waren er wat partijen die de compter noteerde van +4 naar -2 in enkele zetten. Maar goed als iedereen perfect speelt is het schaakspel saai en voor het publiek oninterressant. Juist die fouten waarvan wij kunnen bekijken wat er wel gespeeld had moeten worden maakt het voor het publiek interressant. Zo zie ik soms veel mensen staan bij een eindspel waarbij één blik al voldoende is om te zien wie er gaat winnen. Dat vinden wij middelmatige schakers vaak leuk om te zien.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, schaken en buitenshuis
Op het terras bij het water werd Sipke Ernst uitgeschakeld.

De tiebreaks bij het NK Algemeen waren zoals verwacht natuurlijk trekkers. Alleen jammer dat de beslissingsvluggertjes in een aparte ruimte zonder publiek werden gespeeld. Voor de spelers geweldig, maar ik miste de spanning van een grote groep mensen om één schaakbord. Mensen die zuchten, puffen en van spanning trillen. Hoe alles afliep kunt u op de site van het toernooi vinden.

Helaas wist Sipke Ernst geen ronde verder te komen

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, schaken en buitenshuis

In de ochtendgroep was dinsdag de groep leiders teruggebracht tot één. Matthijs Dijkstra had als enige al zijn vier partijen gewonnen. Vandaag was zijn Waterloo. Peter Holscher wist de koppositie te veroveren door het onderlinge duel te winnen. Hij wordt gevolgd door een viertal achtervolgers op een half punt.

Opvallend was dat het een witte ochtend werd. De eerste tien overwinningen die gemeld werden waren witte overwinningen. Zwart deed weinig terug. Slechts vier zwart overwinningen tegen éénentwintig wit overwinningen. En dat er slechts twee remises werden gespeeld is ook een compliment waard.

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, schaken, buitenshuis en binnen
Lees de naambordjes.

In de middaggroep behield Arno Bezemer de leiding door te winnen van Bram van den Berg. Met 5,5 punt staat hij nog steeds alleen aan de leiding met slechts één achtervolger op een halfje. Osama Arabi verloor in de tweede ronde van Ferdinand Binnendijk maar wist daarna vier keer achter elkaar te winnen, waarbij vooral zijn laatste twee overwinningen op FM’s Frans Konings en Stefan Tabak tot de verbeelding spreken. Beide heren gaan morgen de strijd aan om plaats 1.

Voor degenen die alleen de uitslagen bekijken iets over de rating. De indeling gebeurt op basis van de FIDE-rating. Dat is de wereld rating behaald bij internationale toernooien en van officiële competities. Voor iemand die dat soort toernooien niet veel speelt kan de FIDE-rating sterk afwijken van de nederlandse KNSB-rating. Vooral bij de jeugd zie je daarin veel verschillen. Zo heeft Jael Wierenga een FIDE-rating van 1491 terwijl zijn KNSB-rating 1709 is. En ik heb al eerder gezegd dat de rating na 1,5 jaar niet spelen niet helemaal betrouwbaar is.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: