Voorlaatste ronde

Kan een afbeelding zijn van 6 mensen, schaken en binnen
Welke van de acht mogen door?

Wat blijft het leuk om de vier groepen te volgen. Dat je daarbij gebruik kunt maken van Nick Maatman en Stefan Kuipers in de live-stream of live bij de live-stream in de Commissiekamer van het gemeentehuis. Die bespreken de partijen van het NK en het NK-vrouwen.

De Open en de Amateurs worden daar niet besproken maar de bovenste zeven borden van de amateurs zijn live te volgen.

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, zittende mensen, schaken en buitenshuis
Het topduel deze ronde

In het Open verloor de leider vandaag zijn eerste positie. Osama Arabi verloor van Alje Hovenga waardoor die samen met Arno Bezemer aan de kop kwam. De laatste is dus na één rond afwezigheid weer in de kop teruggekeerd. En het leuke is dat beide heren in de laatste ronde tegen elkaar mogen. De winnaar wint het Open. Ook de twee achtervolgers op een halfje mogen tegen elkaar. Zelf moeten ze winnen en hopen op een remise tussen beide koplopers.

Beste Noordeling is nog steeds Loek van der Hagen. Die met moeite en geluk zijn partij tegen Bram van den Berg remise wist te houden. De opening verliep goed, maar daarna werd het van kwaad tot erger. Van de Berg haalde de trekker echter niet over. Dat is het probleem als je weet dat je gewonnen staat en alles wel zal winnen. Dan probeer je mooi te winnen en krijg je het lid op je neus.

Een mooie partij was die tussen Basa Manasvita en Klaas Abma. Zie de foto hieronder met de stelling na Lg4. Beide dames staan aangevallen en hoe moet wit nu verder. Klaas Abma won uiteindelijk de partij.

Kan een afbeelding zijn van schaken en buitenshuis

Ook bij de Amateurs zijn er twee schakers met 6 punten. De jeugdspelers Sander Wage en Achyuth Aravindhan staan bovenaan. Het verschil met de open groep is dat er slechts één speler op een halfje staat. Dat is de nummer één geplaatste die moet winnen. Dat zal niet makkelijk worden want hij moet tegen de nummer 3 geplaatste Emmenaar Evert Hondema. Daarbij moet hij hopen dat de koplopers remise spelen.

Ook vanuit deze groep een mooie stelling. Hieronder ziet u de eindstelling waarin zwart opgaf. Een stelling die eigenlijk nog een opening is. In de analyse was dit te voorkomen geweest en had zwart een pionnetje kunnen meenemen. Leuker waren de varianten dat zwart zijn dame gaf voor drie stukken. Dat zijn de leukste analyses. Materiaalverschil, onveilige koningen en veel mogelijkheden en taktische grappen. Daarmee ben je wel een uurtje zoet.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, schaken en buitenshuis

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: