Geef nooit op! Hoogeveen zwijnt tegen Schaakwoude.

Op zaterdag 6 november heeft Hoogeveen 1 nipt gewonnen van Schaakwoude. Lang zag het ernaar uit dat we een nederlaag moesten gaan slikken, maar met het nodige fortuin wisten we toch de volle buit mee te nemen uit Friesland.

Op de zaterdagochtend verzamelden we op tijd voor de meest verre uitwedstrijd van dit seizoen. Google Maps herkende nog niet alle wegen, maar we kwamen met weinig vertraging net na half één aan op de mooie speellocatie ‘De Kruisweg’, te Damwoude. De nieuwe corona maatregelen voor de binnen sporten zorgden voor enig oponthoud. Rond 13.00 uur werd een poging ondernomen om de Corona Toegangs Bewijzen te scannen, echter de CoronaCheck Scanner app bleek niet te werken. Omdat één speler zich hierdoor niet veilig voelde, werd besloten om één bord leeg te laten. De tegenstander was zo aardig om ook een speler terug te trekken, zodat de wedstrijd met 7 tegen 7 werd gespeeld.

Mijn buurman Willem op bord 8 leek een prettig overwicht te hebben. Zelf speelde ik op bord 7 mijn geliefde Mujannah opening, maar kwam bepaald niet echt lekker uit de opening. Andries was wegens herziene opstelling, want 7 tegen 7, terecht gekomen op bord 6. In plaats van achter de witte stukken, zat hij opeens tegen de zwarte legers aan te kijken. Hij had echter wel een flinke ratingplus ten opzichte van zijn tegenstander, dus de hoop was dan ook dat dit tot uiting komt in het resultaat. De opening zag er in ieder geval prima uit.

Op bord 5 zat Edwin. Hij had een zwaar Hoogeveen schaaktoernooi achter de rug, desondanks leek hij vandaag weer de degelijke speler, zoals we hem kennen. Op bord 4 wist Christiaan zijn goede vorm vanuit het zelfde toernooi mee te nemen naar Damwoude. Zijn tegenstander deed enkele mindere zetten in de opening en Christiaan wist daar wel raad mee. Op bord 3 kwam er een echte Marten stelling op het bord met een prettig overwicht en een veelbelovende aanval in de maak. Op bord 2 zat één van de twee Osama’s in de zaal. Onze eigen Osama mocht tegen de op papier sterkste tegenstander, hij kwam echter prima uit de opening. Daarnaast stond er een lege tafel, die anders voor bord 1 was bedoeld.

Twee Osama’s in de zaal, hoor ik u denken? Jazeker! Schaakwoude 2 ontving Mid-Fryslân 1 en daar wist de gedeeld winnaar van het Hoogeveen toernooi Osama Arabi een vol punt binnen te slepen. Het hielp zijn team overigens niet, want Mid-Fryslân 1 ging met 5,5-2,5 onderuit.

Als eerste was Edwin klaar en hij wist een remise te melden. Het evenwicht was nooit doorbroken en dan is remise het logische gevolg. De volgende uitslag kwam van Willem. Hij stond goed, wees een remiseaanbod af, deed echter direct daarna een grafzet, waardoor hij een nederlaag moest slikken. Gelukkig wist Christiaan niet veel later het voordeel uit de opening om te zetten in een overwining. Tussenstand derhalve 1,5-1,5.

Meestal slaan Marten zijn aanvallen door en behaalt hij daardoor de prachtigste overwinningen, maar vandaag miste hij een verplichte dameruil, waardoor zijn twee geïnvesteerde pionnen niets meer waard bleken met een nederlaag tot gevolg. Andries wist echter de stand weer gelijk te trekken door een toreneindspel met een pion meer resoluut uit te spelen.

Met een score van 2,5-2,5 waren er nog twee partijen bezig. Het leek bij beide borden verkeerd af te gaan lopen voor Hoogeveen. Osama had ergens in de partij een opgesloten paard, maar wist met een ruil van paard en loper tegen een toren nog voldoende tegenkansen te creëren. Op het oog leek zijn tegenstander de betere stelling te hebben, maar toch werd er tot zetherhaling besloten en was

daarmee remise het resultaat. In de analyse bleek Osama zelfs de betere stelling te hebben, dat was tijdens de partij niet eenvoudig te vinden.

Met een 3-3 tussenstand en nog één partij te spelen, zou de uitslag van het team op bord 7 beslecht worden. In het eindspel stond ik twee pionnen achter en het was eigenlijk wachten op de genadeklap. Omdat ik nog rommelkansen had en mijn motto in teamverband ‘geef nooit op’ is, speelde ik nog door. Mijn hoop was gericht op eeuwig schaak. Met een poging om mijn toren actief te krijgen, kwam er echter op een gegeven moment een mat in vijf in de stelling, maar mijn tegenstander vergat een nuttig tussenschaakje te geven, waardoor ik nog iets langer leek te leven. Dit alles was al in tijdnood, omdat we eigenlijk alleen op de 30 seconden increment speelden die er per zet bijkomt op de klok. De partij duurde dan ook ruim 5 uur. Mijn tegenstander deed nog enkele mindere zetten en opeens deed mijn toren wel actief mee en stond mijn tegenstander zelfs mat. Een onverwacht einde van de partij, maar hierdoor wist Hoogeveen de uitwedstrijd wel met 3-4 te winnen.

Nog niet helemaal beseffend dat we hadden gewonnen, aanvaarden we de terugreis naar Hoogeveen. De overwinning werd traditiegetrouw gevierd bij de Italiaan, waar ook het eten er weer goed uitzag.

Een belangrijke overwinning voor Hoogeveen, omdat we nu de onderste regionen van klasse 3A verlaten. Het valt echter nog te bezien of dit seizoen de competitie wel wordt uitgespeeld, want er zullen vast nog meer corona beperkende maatregelen gaan volgen en het is niet ondenkbaar dat een competitie stop tot de mogelijke maatregelen behoord. We gaan zien wat de toekomst brengt…

De volgende wedstrijd van Hoogeveen 1 is, ijs en weder dienende, thuis op 27 november tegen Spassky’s. Dit vriendenteam uit Groningen staat bekend om hun legendarische wedstrijdverslagen. Een groot genot om tegen ze te mogen spelen en om later het verslag daarover te mogen lezen.

Marc Snuverink

Schaakwoude 1 Hoogeveen 1

NO 0 NO 0 0 – 0

Rauw, G.J. (Gert Jan) 2112 Sadallah, O.G. (Osama) 2016 ½ – ½

Broersma, S. (Sven) 1885 Berghuis, M. (Marten) 2027 1 – 0

Veen van der, R. (Ronald) 1987 Mol, C.A. (Christiaan) 1914 0 – 1

Heide van der, G. (Gerben) 1922 Jonge de, E.M. (Edwin) 1794 ½ – ½

Visser, M. (Mathijs) 1889 Mellema, A. (Andries) 2144 0 – 1

Torensma, C. (Christian) 1823 Snuverink, M. (Marc) 1791 0 – 1

Broersma, H. (Henk) 1864 Boontje, W. (Willem) 1829 1 – 0

Gemiddelde Rating: 1926 Gemiddelde Rating: 1931 3-4

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: