Jan van Os wint Goud Leventoernooi

Kan een afbeelding zijn van 8 mensen en binnen
O moest ik inzoomen? Zeg dat dan ook!

Dat is natuurlijk wel lastig. Wordt je gevraagd om een objectief verslag te schrijven over een toernooi dat je gewonnen hebt. Moet je jezelf de hemel in prijzen of ga jezelf naar beneden schrijven.

Laten we maar beginnen met waar alle spelers het over eens waren. Heerlijk om na 1,5 jaar weer mee te kunnen doen met een Goud Leven toernooi. Het is toch een speciaal toernooi. Slechts vijf ronden in plaats van de zeven die normaal zijn. Een goede lunchpauze waar je de tijd voor krijgt. Een inleg van slechts € 2,50. Schaakclub Veendam sponsorde de koffieautomaat waardoor we de hele dag gratis koffie en thee konden pakken.

Normaal vindt de toernooien (6/7 per jaar) plaats bij een verzorgingstehuis (op die ene keer per jaar in een rijdende trein na). Op dit moment is dat niet zo verstandig en vond het toernooi plaats in de Bibliotheek. De prijzen bestaan uit wat prijsjes in natura waarbij de eerste prijs een draken rode wijn is. Dit keer leverde Johan Zwanepol (wie kent hem niet) nog een paar schaakboeken als prijsjes.

Kan een afbeelding zijn van 8 mensen, zittende mensen, schaken en binnen

Ik heb wel de eindstand maar weet niet precies meer de uitslagen van elke ronde voor de geest te halen. Ikzelf begon met drie overwinningen die ongeveer hetzelfde verliepen. In de opening wat naar voren gooien, de druk opvoeren en daar het beste van hopen. Dat ging elke keer goed, vooral dankzij mijn tegenstanders. Door de druk maakten die aan het eind van het middenspel blunders die mij steeds een toren opleverde. Hierdoor stond ik na drie ronden alleen aan kop.

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, schaken, buitenshuis en binnen
Frieswijk wist van Helvoort op remise te houden

De nummer 1 op de plaatsingslijst Huub van Helvoort (2129) had namelijk al verrassend een remise gespeeld. Hierdoor moest ik natuurlijk vooral niet verliezen in ronde vier van Huub. Het is de enige partij waarin ik een blunder maakte, die gelukkig geen gevolgen had. De blunder was namelijk dat ik mijn koning schaak liet staan. Huub dacht eerst dat hij mijn koning kon slaan en daarmee de partij zou winnen. Nu mag je bij schaken veel slaan (zelfs dames), maar koningen mag je niet slaan. Zelfs bij het snelschaken mag je de koning niet meer slaan. Buiten Nederland leidt dat zelfs tot verlies van de partij omdat koning slaan een onreglementaire zet is. Opgelucht kon ik daardoor mijn koning wegzetten. Blij dat ik niet een dame in had laten staan. Die was wel weggeweest. Het eindspel werd remise nadat de laatste pionnen van het bord zouden gaan. En met loper tegen paard is het natuurlijk niet meer te winnen.

Hierdoor bleef ik aan kop op een halfje gevolgd door Huub en nog een paar spelers.

De laatste ronde moest ik heel verrassend tegen Harry Hofstee (1187) die verrassend goed speelde vandaag. Ook tegen mij speelde hij lang goed. Ik was weer optimistisch in de aanval gegaan en liet een toren op de zevende rij toe in de veronderstelling dat mijn b-pion de overkant zou gaan halen. Ik zag te laat dat er plotseling allerlei matjes begonnen te dreigen waar ik geen goede oplossingen voor zag. Harry zag het niet en durfde het scherpe spel niet aan en begon zijn aanvalsstukken terug te trekken. daardoor werd mijn b-pion natuurlijk ijzersterk. Dat zie je vaker als men tegen een veel sterkere schaker speelt. Men wordt te voorzichtig. En ze zien de mogelijkheden vaak ook niet die jij als sterkere speler wel ziet. Vervolgens kreeg ik kans om een tweede vrijpion te creëren en ja dan gaat één van de twee wel promoveren. Zeker als het allebei pluspionnen zijn.

Tweedes werd Huub van Helvoort die in de laatste ronde geen fout meer maakte.

Op de gedeelde derde plaats eindigden maar liefst zes spelers. Gezien bovenstaand verhaal zal het u niet verbazen dat Harry Hofstee de ratingprijs won

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, schaken en buitenshuis
Theo organiseert al jaren de Goud Leven toernooien

Meer foto’s: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2691872141116394&id=100008809036104&comment_id=2691892074447734&notif_id=1636577860155470&notif_t=feed_comment&ref=notif

Eindstand:

Eindstand Goud Leven Veendam d.d. 10-11-2021
puntenWPSB
1Jan van Os4,5
2Huub van Helvoort4
3Rudy Frieswijk314,59,25
Harrie Hofstee314,57
Ger Bos314,56
Rob Nieuwenweg313,5
Johan Zwanepol313
Pieter Jongejan310
9Remko Bosscher2,5
10Jan Schut213
Elle de Vries212,5
Henk van Boekel2113
Rinus Vriend2112
Paul Klein28,5
15John Souhoka1
16Jan Groothof0

Geplaatst in Gouden Leven, toernooien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: