Hoogeveen 1 en 2 winnen van Groninger Combinatie 3 en 5

Op zaterdag 21 mei traden zowel Hoogeveen 1 als Hoogeveen 2 aan te Groningen tegen de Groninger Combinatie 3 en 5. Beide teams wonnen, waardoor het tweede team op de laatste speeldag net boven de degradatiestreep is geëindigd. Het eerste team kon al niet meer degraderen en speelde vrijuit, maar kreeg de overwinning helaas in de schoot geworpen.

Waar het Hoogeveen wel lukte om twee volledige teams op de been te brengen, was dat bij Groninger Combinatie niet het geval. Het derde team liet maar liefst drie borden onbezet en nam ook niet de moeite om Hoogeveen daar vooraf over te informeren, waardoor Edwin, Sander en Erik voor Jan met de korte achternaam hun zaterdag te Groningen doorbrachten. Er was vrijdagavond laat wel een mailtje binnengekomen dat het derde team op dat moment nog maar 6 man had, maar de tip om desnoods jeugdspelers in te vliegen, bleek aan dovemansoren gericht. Een geluk bij een ongeluk was wel dat de wedstrijden van Hoogeveen 1 en 2 in dezelfde ruimte werden gespeeld als de Meesterklasse wedstrijd Groninger Combinatie 1 – HMC Den Bosch 1. Toch leuk voor grootmeesters zoals Sergei Tiviakov, Sipke Ernst, Tomasz Warakomski, Martijn Dambacher, Daniël Fridman en Twan Burg om in dezelfde speelzaal te mogen spelen als Andries, Osama, Christiaan, Marc, Máté, Davin, Bert, Ruud, Leo, Jeroen (Fieten), Theo, Jan en Elang.

Eerst een kort verslag van het eerste. Om 13.00 uur werd bekend dat borden 7 en 8 niet bezet zouden worden door het thuisteam. Edwin had op papier nog wel een tegenstander die later zou komen, maar ook dat bleek niet het geval. Voor 14.30 uur stond het al 4-0, omdat Osama de felicitaties van zijn tegenstander toen al in ontvangst had mogen nemen. Máté was daags voor de wedstrijd als last-minute invaller geregeld en mocht op bord 6 tegen Nanne van Foreest aantreden. Leuk feitje: Nanne zijn zus Machteld zat in dezelfde zaal op bord 1 van Groninger Combinatie 1, waar ze een mooie remise behaalde tegen IM Jeroen Bosch. Ondanks dat Máté zich kranig verweerde wist Nanne toch het eerste punt voor Groninger Combinatie 3 te noteren. In de tussentijd had Christiaan al de teamoverwinning veiliggesteld. Tussenstand derhalve 5-1 voor de onzen. Zelf had ik op bord 2 een bijzondere partij waarbij er noodgedwongen drie stukken voor een dame moesten worden geruild door mijn tegenstander. Het tijdelijke voordeel dat ik hiermee had, deed ik binnen enkele zetten teniet, waardoor de overmacht van meer stukken de doorslag gaf voor de thuisspeler. Andries was als langste bezig, maar wist op zijn weg naar de mogelijke topscorertitel seizoen 2021-2022 toch de winst binnen te slepen. Eindstand Groninger Combinatie 3 – Hoogeveen 1 kwam hiermee op 2-6.

Het tweede team speelde voor handhaving in een rechtstreeks duel met Groninger Combinatie 5. Als eersten waren Bert en Elang klaar, met remises voor beiden. Leo had op bord vier een stuk geofferd voor een kansrijke aanval. Als compensatie kreeg hij twee pionnen terug en bleef hij in ontwikkeling een voorsprong behouden. Toen de dame van de tegenstander in een penning kwam te staan en een paar zetten later ook nog een volle toren in de aanbieding werd gedaan kon Leo de felicitaties in ontvangst nemen. Tegelijkertijd moest Jan zijn meerdere erkennen en kwam de tussenstand op 2-2. De opdracht voor Hoogeveen 2 was een overwinning behalen, want een gelijkspel of nederlaag zou sowieso degradatie betekenen. Davin, Ruud, Jeroen en Theo kun je wel voor een boodschap sturen, want de heren behaalden in totaal nog 3,5 bordpunt, waardoor de teamoverwinning en lijfsbehoud in de vijfde klasse een feit was.

Nadat de altijd vriendelijke barvrouw Ria werd bedankt voor de goede zorgen konden we onze auto’s nog net op tijd van een parkeerplaats afhalen, alvorens slagbomen mogelijk werden gesloten. In Hoogeveen ging een klein gezelschap nog uit eten en werd deze succesvolle dag afgesloten onder het genot van een Chinese rijsttafel in combinatie met flesjes water gevuld uit een Amsterdams kanaal.

Marc Snuverink

Groninger Combinatie 3RatingHoogeveen 1RatingRonde 5
Clarenburg, E. (Ewout)2016Mellema, A. (Andries)21820 – 1
Boer de, R.E. (Robert)1988Snuverink, M. (Marc)18101 – 0
Hamond van, A.H.M. (Fons)1957Sadallah, O.G. (Osama)19920 – 1
NO0Jonge de, E.M. (Edwin)17160R – 1R
Westerkamp, B. (Bert)1911Mol, C.A. (Christiaan)18680 – 1
Foreest van, N. (Nanne)1859Hack, M. (Máté)01 – 0
NO0Benjamins, S.J.P. (Sander)14240R – 1R
NO0Hoveling, J.G.H. (Erik)8000R – 1R
Gemiddelde Rating:1946Gemiddelde Rating:16852-6
Groninger Combinatie 5RatingHoogeveen 2RatingRonde 4
Meer van der, H.J. (Henk)1749Mostert, D.C.J. (Davin)18860 – 1
Huisstede van, A. (Alex)1699Janmaat, A. (Bert)1716½ – ½
Heuvel van den, A. (Annelies)1679Winkel, J.R. (Ruud)1659½ – ½
Meer van der, M. (Menno-Peter)1545Spaans, L. (Leo)17100 – 1
Sield, O.L. (Oswaldo)1535Fieten, J. (Jeroen)15640 – 1
Krijnen, W. (Wim)1321Witkamp, T.F. (Theo)15940 – 1
Schoutens, G.E.M. (Gijs)0Peek, J.C. (Jan)13861 – 0
Luijmes, H.W. (Henk)956Poort, E.A. (Elang)1474½ – ½
Gemiddelde Rating:1498Gemiddelde Rating:16242½-5½

Tagged with:
Geplaatst in KNSB-competitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: