Hoogeveen 1 verliest in Friesland

door Marc Snuverink

In de derde ronde van de KNSB competitie heeft Hoogeveen 1 met 5 – 3 verloren van Schaakwoude. Na het verlies in de eerste ronde tegen SISSA 2 was dit al de tweede nederlaag tegen een directe concurrent voor handhaving. Met nog zes ronden te spelen ligt alles nog open, maar we maken het wel spannend. Wellicht dat we in de komende ronde thuis weer kunnen stunten tegen een sterkere tegenstander. Koploper ASV 2 komt op 26 november op bezoek.

Op zaterdag 5 november 2022 vertrokken we ’s morgens rond 11.30 vanaf Salawaku voor de verste uitwedstrijd van het seizoen. Helaas waren Osama en Davin verhinderd, maar met Elez en Ruud hadden we twee geweldige invallers meegenomen. Nogmaals dank voor het invallen!

Ook ditmaal heb ik de voortgang op alle borden niet helemaal meegekregen, maar ik probeer het wederom in chronologische volgorde te benoemen.

Als eerste was Bert klaar op bord 6. Een prima remise met zwart tegen iemand met ruim 100 ratingpunten meer. Bij de nazit in een restaurant, waar het bereiden van het eten nogal langer duurde dan het smeren van boterhammen, werd echter gedeeld dat er een mat in twee was gemist door de zwartspeler.

Op bord 7 wist Elez zijn invalbeurt op te fleuren door een remise. Ook Christiaan wist op bord 3 een remise te noteren. Tussenstand was hiermee 1,5 – 1,5. Daarna begonnen zich donkere wolken boven Damwoude te vormen, want op bord 2 bleek een door armoede ingegeven torenoffer niet correct. Er kwamen geen tegenkansen en Marten moest in een nederlaag berusten. Ook op bord 4 werd een nul geïncasseerd door Willem. Ruud zijn invalbeurt op bord 5 bracht wel een vol punt. De partij leek om en om in het voordeel voor de thuis- en uitspelende schaker te zijn, maar Ruud trok aan het langste eind.

De enigszins tactische opstelling waarbij ondergetekende op bord 1 ging zitten, betaalde zich niet uit. In tijdnood werd een stuk geblunderd en even later stond de witspeler schaakmat. De teamnederlaag was hiermee een feit. Edwin op bord 8 kon daarna helaas een betere stelling niet naar winst voeren en herhaling van zetten bracht hier een halfje. Met een 5-3 nederlaag werd er aan de bar nog gezellig nagepraat, alvorens we de terugreis naar Hoogeveen aanvaarden.

In het restaurant te Hoogeveen schoven nog een drietal Hoogeveen 2 spelers aan. Ook zij hadden een nederlaag moeten slikken te Enschede. Niet heel verrassend met 3 invallers en een schaker minder, omdat er last-minute geen invaller meer te vinden was, toen iemand door ziekte afwezig was. De overwinning van Sander tegen iemand met ruim 300 ratingpunten meer en de remise van Frank tegen bijna 700 ratingpunten meer zijn zeker wel noemenswaardig, dus bij deze.

Schaakwoude 1 Rating Hoogeveen 1 Rating Ronde 3

Rauw, G.J. (Gert Jan) 2096 Snuverink, M. (Marc) 1837 1 – 0

Broersma, S. (Sven) 1965 Berghuis, M. (Marten) 2018 1 – 0

Veen van der, R. (Ronald) 1976 Mol, C.A. (Christiaan) 1950 ½ – ½

Lemstra, B. (Bart) 1948 Boontje, W. (Willem) 1823 1 – 0

Hoop de, S. (Sipke) 1975 Winkel, J.R. (Ruud) 1621 0 – 1

Visser, M. (Mathijs) 1870 Janmaat, A. (Bert) 1737 ½ – ½

Jong de, W.P.J. (Wietse) 1848 Limani, E.L. (Elez) 1829 ½ – ½

Heide van der, G. (Gerben) 1908 Jonge de, E.M. (Edwin) 1731 ½ – ½

Gemiddelde Rating: 1948 Gemiddelde Rating: 1818 5-3

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: