Schaakfestival Groningen

Het zit er op

foto van Jan van Os.Voor sommigen jammer en voor sommigen eindelijk. Dat hangt natuurlijk sterk af van de resultaten en het vertoonde spel. Schakers hebben net als andere sporters de neiging om het resultaat zeer belangrijk te vinden. Het probleem is voor het merendeel echter dat je niet alleen wilt winnen, maar wilt winnen met foutloos spel. Winnen door een blunder van je tegenstander is soms mooi, een tegenstander flessen vanuit verloren stelling is nog mooier, maar het mooiste blijft een partij te spelen die 100% goed is. De gewone schaker zal die perfectie zelden beleven, maar het streven is er altijd. Er zijn ook schakers die alleen naar hun eigen zetten kijken. Die het zelfs jammer vinden als een tegenstander een blunder begaat. Je wilt winnen met je eigen spel. Het nadeel van deze instelling is dat bij de analyse men alleen over zijn eigen zetten discussieert. Zetten van de tegenstander worden hoogstens gebruikt om het eigen spel of de eigen gedachten te laten zien.

Over voetbal wordt een hele avond nagepraat door zogenaamde voetbalkenners die precies uitleggen wat er fout is gegaan. Volgens die kenners zijn er vaak meer prutsers dan sterren aanwezig in het voetbal. Die kenners teren vaak op resultaten in het zeer verre verleden en vaak op laag niveau. Ik heb vaak de neiging om tegen hun te zeggen doe het zelf eens voor. De nederlandse uitdrukking daarvoor is geloof ik:

Bij het schaken hebben we ook zo’n kenner. De schaakcomputer. Sommigen verklaren het oordeel van de computer heilig. Anderen weten dat de computer het soms verrekte goed heeft, maar dat die in andere stellingen het niet altijd juist heeft. Met de computer analyseren is vaak niet leuk. Maar met andere schakers is het veel leuker. De voorgestelde zetten zijn misschien veel slechter dan die van de computer, maar het weerleggen van ‘domme’ zetten is natuurlijk geweldig leuk.

Na deze lange inleiding maar eens een kort overzichtje van wat er zoal is gebeurd. En natuurlijk aandacht voor al die nieuwe miljonairs die het Noorden er bij heeft gekregen. Ik noem niet alle noorderlingen. Dat komt nog wel in een nabespreking in 2018.

Laten we beginnen in groep A: Benjamin Bok heeft het toernooi gewonnen. Hij had evenveel punten als de israëlier Evgeny Postny. Omdat Bok zwaardere tegenstand heeft gehad kreeg hij de titel. Hoogste noorderling werd Sergei Tiviakov op de zesde plaats een punt achter de koplopers. Tiviakov wil altijd winnen dus tevreden was hij niet. Hij heeft desondanks wel een paar ratingpunten gewonnen. Sipke werd 13e, Lucas 18e. Die hebben wel eens beter gespeeld.

foto van Jan van Os.In de BC-groep stelde Geon Knol de eerste plaats veilig met een korte remise. Daardoor kon Akotchik nog naast hem komen. Die deed dat ook door Fons van Hamond van het bord te meppen. Fons werd zodanig vastgesnoerd dat die naar eigen zeggen geen zet meer kon doen zonder materiaal weg te geven. Wil Fons zijn oude niveau weer halen dan zal hij toch in aktie moeten komen. Bruno Jelic won wel zijn laatste partij, maar kon na het verlies van gisteren de koplopers niet meer achterhalen.

foto van Jan van Os.In compactgroep A werd Otto Rubingh van Sissa gedeeld eerste. Op weerstand kwam hij op de derde plaats. Gelukkig voor hem wordt bij gelijk eindigen de prijzen gedeeld. Scheelt toch een extra boterham met kaas. Hij werd dat door Sander Taams van Hoogeveen te verslaan. Adrian Clemens wou meedoen om de prijzen. Zeker na de mooie overwinning in de eerste ronde. Daarna produceerde hij echter vier remises. Dat werkt niet bij een zwitsers toernooi. Dan moet je winnen om in de top te komen en je moet blijven winnen om daar te blijven. Ook Conrad Mostertman was weer aanwezig. Hoewel hij zijn partijen verloor was hij toch tevreden. Hij werd er niet afgespeeld en speelde goede partijen. Nog wat wedstrijdritme opdoen en dan is het voor iedereen weer oppassen voor Conrad.

foto van Jan van Os.Compactgroep B werd gewonnen door huisschakers die weer beginnen te schaken. Paul den Boer (Assen) en Ardin Bosboom (Winschoten) wonnen de groep. De onderlinge partij werd remise en de overige vier partijen wonnen ze (soms met geluk zie de eerdere verslagen). Nu zijn beide spelers geen echte huisschaker, maar clubschakers zijn ze op dit moment ook niet. Dat zal niet lang meer duren hebben beide aangegeven. Dan gaan ze ons weer lastig vallen.

In de C-compact een koploper. Gaaike Euwema won door te winnen van Uittenbogaard. Zijn mede koploper Jan Torensma moest de broer van Gaaike Jaap verslaan om mede op kop te blijven. Dat lukte niet. Het werd remise.

In compact D waren de eerste en de tweede plaats duidelijk. Op de derde plaats een flink aantal Assenaren. Lyne Bruggink, Tienus Spriensma en Abedin Heij. Ook Nanne van Foreest was hier bij.

foto van Jan van Os.De tweekamp tussen de Vreugt en de Boer werd gewonnen door de Vreugt die de vierde partij won. Het werd hierdoor 2,5 – 1,5 voor de ervaring. Voor degene die de partij gevolgd hebben. Db6 werd aangewezen als de start van de zwarte ellende.

Zoals eerder gezegd. Later misschien een overzicht van de Noorderlingen. Maar voorlopig sluit ik hierbij het schaakfestival af en wens een ieder een geweldige jaarwisseling en wens iedereen een gezond en mooi 2018. Aan uw gezondheid kunt u niet altijd alles doen, maar u kunt er wel zelf een mooi 2018 van maken.

Tot in 2018

 

29 december

foto van Jan van Os.Eigenlijk is deze een na laatste dag voor de organisatie een van de rustigste dagen. Geen bijzondere aktiviteiten en weinig problemen voor de arbiters. Voor de spelers is dit anders. Vaak de laatste kans om nog wat van het toernooi te maken. De laatste ronde is dat vaak lastiger. Dan is de spanning hoger en wordt er meer gekeken naar kansen op de prijzen. De één na laatste dag is de dag waarop je of mee doet om de prijzen of dat je uitgeschakeld bent.

foto van Jan van Os.Dat soms het geluk in een klein hoekje zit zag je vandaag ook weer. Eén speler vertelde dat hij de kwaliteit weggaf. Gelukkig voor hem bleek er een gemeen trucje in de stelling te zitten waardoor de kwaliteitswinst heel onverstandig zou zijn. Even later kon hij zelf de kwaliteit winnen. De tegenstander had er geen zin om urenlang te knokken met een kwal minder en gooide zijn dame in de vijandige stelling. Geen goed idee, want daar werd hij gevangen. In ieder geval hoefde hij niet uren te knokken.

Er werd eerlijk toegegeven: Als het aanbieden van de kwaliteit bewust was gebeurd was het een modelparij geweest. In dit geval was het gewoon dus slecht want ik zag te laat dat ik een kwal kon verliezen. Ook bij schaken speelt het geluk een rol. Het is niet alleen denkwerk. De blunder van de één is het geluk van de ander. En maakt er niemand een fout dat wordt de partij remise.

foto van Jan van Os.De strijd tussen de twee groninger schaakgrootmeesters Tiviakov en Ernst was bijzonder spannend. Het werd ook de langste partij van de topborden en was zo spannend dat veel mensen kwamen kijken. Alleen jammer dat Ernst blunderde en een eenvoudig paardvorkje toeliet. Van dat buitenkansje maakte Tiviakov dankbaar gebruik. Anders had hij waarschijnlijk ook wel gewonnen maar dan had hij nog wel even het publiek moeten laten genieten.

Onderin wist Machteld van Foreest het eerste volle punt te scoren. Bonno Pel die zo goed begon is nu bezig zijn toernooi te verprutsen. In ieder geval staat hij nu na drie nederlagen op de plek waar hij vooraf werd ingeschat.

foto van Jan van Os.In de BC-groep is Geon Knol alleen aan de leiding gekomen door mede koploper Verwoert te verslaan. Hij staat een halfje voor op Akotchik (die Bruno Jelic versloeg) en een vol punt op Fons van Hamond (winst op Lola den Dunnen). De overige noorderlingen zijn uitgeschakeld voor de topprijzen.

foto van Jan van Os.In de compactgroepen is in A Sander Taams van Hoogeveen de hoogste noorderling op een halfje achter de koploper. In B gaat Assenaar Paul den Boer en Winschoter Ardin Bosboom gezamenlijk aan kop. In C doen Erwin Reintke en Jan Schut het erg goed. Ze horen bij de vier achtervolgers op een halfje van de drie koplopers. De kans dat ze eerste worden is dus heel klein, maar theoretisch natuurlijk nog mogelijk. In de D-foto van Jan van Os.groep trof Tinus Spriensma zijn oud leerling Jaël Wierenga. Tinus stond goed maar Jaël wist gelijk te trekken op een manier die zo veel indruk maakte op Tinus dat deze op zet 24 remise aanbood. Jaël wou echter winnen maar deed dat op de verkeerd manier. Twee zetten later bood hij daarom zelf remise aan, maar Tinus weigerde toen. Hij kon een belangrijke pion winnen en dan speel je door. En die pion bleek voldoende voor de winst. Tinus staat daardoor op een halfje van de eenzame koploper. Morgen mag hij proberen deze te verslaan en eerste te worden.

Bij meerdere partijen had ik de indruk dat men dacht: Mijn toernooi is verprutst, laat ik maar remise nemen. Gelukkig willen anderen dan juist knokken om er toch nog wat van te maken. De één lukt het de ander blijft in de hoek waar de klappen vallen. Iedereen die doorspeelt kan in ieder geval genieten van het zelf schaken. Degenen die dat niet doen kunnen alleen maar toekijken.

Morgen laatste ronde en die begint om elf uur. Gert Ligterink geeft weer commentaar dus alle reden om eens langs te komen.

28 december

Een mooie start van de dag. Te laat vertrokken uit Emmen, maar de zon scheen. Dat is weer eens wat anders dan grijs met motregen. Helaas was dit slechts tot halverwege Groningen, daarna begon het weer grijs en nat te worden. Dat het in de loop van de dag ook nog begon te hagelen dat kreeg ik gelukkig niet mee. In zo’n sporthal met over de 300 schakers wordt het vanzelf warm en gezellig. Daarbij kwamen vandaag nog 44 beginnende schakers bij bij de GrandPrix. Daaronder 17 schakertjes die voor het eerst aan een toernooi meededen. Een aantal van de vaste GP deelnemers doen mee aan de open of aan de compactgroepen dus de nieuwelingen waren welkom.

Helaas was ik mijn fototoestel vergeten, maar Harry Gielen heeft weer vele mooi foto’s gemaakt.

foto’s van Harry Gielen  en de foto’s van Harry Gielen van de Open en Compact

In de match tussen Eelke de Boer en Dennis de Vreugt wist het talent te winnen. Daarmee komt de stand op 1-1. Schaaktechnisch valt er veel te leren uit deze partij. Vooral over het praktisch benutten van je kansen. De beoordeling van de stelling op het bord veranderde in de loop van de partij. Er werden wat kansen gemist. Dat waren nu niet direkt kansen voor open doel maar een aantal keren wel kansen alleen voor de keeper. Maar dat is het leuke van zo’n match. Ook als middelmatige schakers kun je wat zien en er wat van leren. Nu is het natuurlijk vooral de bedoeling dat Eelke er wat van leert, maar als wij dat ook een beetje kunnen is dat mooi meegenomen.

In de open A-groep was het een slechte dag voor de noorderlingen die bovenin meestreden. Tiviakov en Lucas van Foreest verloren hun partij.Sipke Ernst won van zijn teamgenoot Joost Wempe en is nu samen met Tiviakov de hoogste Noorderling. Onderin de ranglijst werd er zustermoord gepleegd door Jonas Hilwerda. Die won voor de tweede achtereenvolgende dag door een eindspel te winnen van Machteld van Foreest.

Doordat de koploper in de BC-groep (Akotchik) verloor van Jef Verwoert is Geon Knol nu mede koploper geworden. Geon won van de sterke rus Khudovekov. Twee prijswinnaars van vorig jaar zijn weer in de top geslopen. Bruno Jelic wist Gertjan Haan te verslaan, terwijl Fons van Hamond won van de belg Samuel Vandeputte. Jan de Belgen schrijven van de aan elkaar. Die belg heeft geen hoge rating maar hield het heel lang vol tegen Fons. Die klaagde al: Hij wil maar geen fout maken. Toen alle andere partijen nog bezig waren bleef Fons het proberen. Ze zaten met zijn tweeën in de grote zaal als enige achter het schaakbord. Gelukkig kwamen er veel mensen kijken, maar of de spelers dat wel leuk vonden is de vraag. Je weet dat elke fout de wereld rond gaat. Nou ja de nederlandse wereld dan. Toen Fons met zijn koning kon binnendringen was de strijd in hogere zin gestreden. Beide promoveerde een pion tot dame. Deze werden geruild en toen promoveerde de tweede pion van Fons een viertal zetten eerder dan de tweede van zijn tegenstander. Of beter gezegd die tweede pion kreeg geen kans meer om te promoveren.

En dan de vier compactgroepen. Verrassende uitslagen zijn hier natuurlijk genoeg te vinden. De krachtsverschillen zijn niet zo groot, terwijl de wil om te winnen wel groot is. Natuurlijk zal de zwakkere sneller tevreden zijn met remise dan de sterkere, maar winnen is nog leuker. Omdat ik veel bij de jeugd zat heb ik niet zo veel meegekregen van de partijen en vooral niet van de uitleg van de spelers. Die uitleg is vaak nog leuker dan de partij zelf. En vooral als beide spelers niet gelijk denken is het mooi om de analyse te volgen. Je hoeft de zetten dan helemaal niet te zien.

Bij analyses heb je verschillende soorten schakers. De één kijkt alleen maar naar zijn eigen mogelijkheden, de ander ziet vooral de gevaarlijke zetten van de tegenstander. De één beweert altijd gewonnen te hebben gestaan en die verliest alleen door eigen blunders. De ander zegt dat hij eigenlijk helemaal niet zo goed stond maar van barre armoede maar doorspeelde en toevallig een kans kreeg om te winnen. Er zijn slechts weinige schakers die behept zijn met een volkomen objectieve instelling. Uitzondering daarop zijn natuurlijk de spelers die alles met de computer bekijken en de mening van de computer heilig verklaren. Helaas heeft ook de computer het wel eens mis.

Nog één irritatie als slot. Als je een moderne broek koopt die afzakt trek dan een lange hemd aan. Ik zie bij voorkeur namelijk geen diepe bilspleet. Dat de mode vanuit het gevangeniswezen is overgenomen (in de gevangenissen in Amerika mag je geen riem dragen) kan ik helaas niet veranderen. Maar blote bilspleten horen er niet bij.

 

Derde Kerstdag

Derde Kerstdag. De dag dat iedereen bekomt van het vele eten met Kerstmis. Niet alleen meestal te veel, maar ook onregelmatiger dan anders. Het is ook de dag dat de sporthal het meest gevuld is. Nog niet de meeste deelnemers, want morgen komen nog een kleine vijftigtal jeugdschakertjes er bij. Die doen dan mee aan het GP-toernooi. Vanwege het vele lawaai en het rennen dat hoort bij een GrandPrix spelen zij in een kleine gymzaal naast de sporthal.

foto van Jan van Os.Vandaag de start van de match tussen talent Eelke de Boer en grootmeester Dennis de Vreugt. Dit is sinds ongeveer 13 jaar een traditie van het toernooi. Wijlen Jan Colly is hiermee begonnen en het heeft natuurlijk een connectie met de slogan Groningen, city of talent. En de matchen hebben resultaat gehad. Zo heeft Jorden van Foreest een drietal keren een match mogen spelen en die is uiteindelijk zelf grootmeester geworden en zelfs al een keer Nederlands kampioen. Eelke de Boer heeft het laatste jaar een ontwikkeling doorgemaakt. In de zomervakantie begonnen met een KNSB-rating van 2065 en per 1 november een rating van 2285. Bij de europese jeugdkampioenschappen deed hij zeer lang mee voor de titel. Pas in de laatste ronden werd hij van plaats 1 verdreven. In de eerste ronde verloor Eelke. De vijandelijke pionnen stoten door. De eerste kostte de kwaliteit en de tweede de partij.

foto van Jan van Os.In de BC-groep bleef Victor Akotchik aan de leiding een halfje voor Geon Knol en Jef Verwoert. Alle drie wonnen hun partij. Jef Verwoert wist de NOSBO-veteranen kampioen Frans Vermeulen te verslaan. Van partijen heb ik eigenlijk weinig meegekregen. Geon won op een normale manier dus daarover kan ik dan niks zeggen. Vandaag maar eens gelet op hoe de schakers op de stoelen zitten en hoe ze wel of niet boven het bord hangen. Sommigen doen dat alleen als ze aan zet zijn. Anderen doen het ook als de tegenstander aan zet is. Moet je onder het hoofd van je tegenstander doorkijken om de stukken te zien. Psychologisch een verstandige zet van de tegenstander. Je wordt gedwongen om je hoofd te laten zakken en daarmee de superioriteit van de tegenstander te erkennen. U kunt de uitslagen opzoeken op de site van het toernooi.

foto van Jan van Os.In de A-groep speelde Tiviakov aan het eerste bord remise tegen de koploper. Die claimde in het eindspel drie keer dezelfde stelling. De hele partij had Tiviakov een plusje dus die was er uiteraard niet blij mee. Het werd gecontroleerd op de liveborden. Probleem met liveborden is wel dat als ze op het bord laten zien dat er drie keer dezelfde stelling is de liveborden dat opslaan als gespeelde zetten. Daar moet je dus op letten. Nick Maatman kon niet voor een verrassing zorgen. Hij verloor van een grootmeester. Ook Sipke moet zijn vorm nog vinden. Tegen de friese IM Michiel de Jong werd het ‘slechts’ remise. Sipke maakte het zijn tegenstander wel lastig, maar net niet lastig genoeg. In het noordelijk duel tussen Lucas van Foreest en Bonno Pel wist eerst genoemde te winnen. Bonno kan geen vervolg geven aan zijn flitsende start met 2,5 uit drie tegen sterkere tegenstanders. Uit de laatste drie wedstrijden heeft hij een halfje gescoord. Ook tegen sterkere tegenstanders, maar je hoopt dat hij elke partij blijft verrassen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor Elma Hommes. Die begon ook met 2,5 uit 3, maar daarna werden het drie nullen. Onderin won Jonas Hilwerda zijn eerste partij. Hij won van de eveneens met een vormcrises kampende Tyro Bekedam. Laten we hopen dat dit Jonas uit het dal trekt. Maar één zwaluw maakt nog géén zomer.

foto van Jan van Os.In de Compactgroep A viel het mij op dat er veel noordelijke broedermoorden plaats vonden. En dat terwijl er best veel niet-noorderlingen zijn. Er is zelfs iemand uit Japan. Hij is weliswaar een Amerikaan die in Japan werkt, maar het blijft ver weg. Zijn snor doet me echter niet denken aan Japan en ook niet aan Amerika maar aan Salvador Dali. Slechts twee spelers hebben twee uit twee. Dat geeft wel aan dat er toch veel partijen onbeslist zijn geëindigd.

foto van Jan van Os.In compactgroep B zijn er vijf die op twee uit twee staan. Daaronder de twee Noorderlingen Ardin Bosboom en Paul den Boer. Laatstgenoemde won vandaag vrij eenvoudig. Hij was het met me eens dat het gisteren huilen met de pet op was. Hij heeft een tijdje niet gespeeld en probeert er in te komen. Gisteren het geluk dat de jeugdspeler bleef aanvallen. Als die zijn paard terug had gespeeld (consolideren heet dat) dan had Paul met een stuk minder waarschijnlijk opgegeven.

foto van Jan van Os.In Compactgroep C zitten zoveel noorderlingen dat het toch mogelijk moet zijn dat er prijzen worden gehaald. Op dit moment staan Annelies van de Heuvel en Erwin Reintke samen met Jorn Torensma en Gaaike Euwema met twee uit twee bovenaan. Zonder partijdig te zijn zeg ik wel Hup vrouwen  Jaag die mannen van het bord af.

Dan compactgroep D waar de uitkomsten vaak niet te voorspellen zijn. Hier zelfs twee vrouwen onder de koplopers. Lyne Bruggink en Anja Janssen. Ze hoeven morgen niet tegen elkaar dus misschien morgen alleen vrouwelijke koplopers in deze groep. Ook hier dus Hup vrouwen. Laat die mannen een poepje ruiken. Hun eigen poep dan wel te verstaan.

Gelukkig woon ik vlak bij een supermarkt die door de week open is tot tien uur ‘s-avonds. Kun je tenminste brood kopen. Ik weet dat je dat ook voor aanvang van het schaken kunt doen. De supermarkt is tenslotte om acht uur ‘s-morgens open. Maar op de één of andere manier lukt het me niet om op tijd op te staan. En dan lokt de auto weer met de opmerking dat ik om 12 uur in Groningen moet zijn en dat het daarom verstandig en noodzakelijk is om een uur eerder te vertrekken uit Emmen. Voor de zekerheid dan toch maar een kwartiertje eerder. Als u van kerstkransen e.d. houdt is het nu tijd om in te slaan. Alle Kerstartikelen twee voor de prijs van één. Dat is net zo als bij Sinterklaas. Chocolade letters moet je ook na Sinterklaas kopen. Je moet er wel rekening mee houden dat ze géén jaar kunnen blijven liggen. Dat is geen probleem voor mij, maar er schijnen mensen te zijn die chocola niet lekker vinden.

Dag 5 Tweede Kerstdag

Na een al of niet gedwongen rustdag mochten de schakers Tweede Kerstdag weer aan het schaken. De deelnemers aan de Compactgroepen deden nu ook mee. Dat wil zeggen van de 160 deelnemers aan de compactgroepen namen er 43 een bye op. Familieverplichtingen kunnen soms dwingend zijn.

De heenreis naar Groningen verliep rustig. Voor het eerst scheen het zonnetje, maar het wegdek was nog nat. En dan krijg je van elke vrachtwagen die je tegen komt toch een douche over je heen. Vrachtwagens op Tweede Kerstdag zult u zich af vragen. Ja en niet zo’n klein beetje ook. Die enkele van een bekende supermarkt och dat was het probleem niet. Maar de bietencampagne heeft Rijksweg 34 gehaald. Die wagens die de suikerbieten naar Hoogkerk brengen rijden het liefst op dagen en tijden dat de andere vrachtwagens niet rijden. Kunnen ze tenminste rustig doorrijden. Dat kan ik dan ook met de nadruk op rustig. Gelukkig kan ik ze na De Punt inhalen.

foto van Jan van Os.In de sporthal wordt het lekker druk nu ook de compactgroepen zijn begonnen. En ook in de Open groepen zag ik enkele leuke partijen. In de top van de A-groep begon het slecht me twee snelle remise aan bord 1 en 4. Aan de borden 2 en 3 werd het nog wel geprobeerd, maar ook daar werd het remise. Ook Sipke Ernst aan bord 5 speelde remise maar dat was een leuke partij om naar te kijken. Een middenspel met elk drie lichte stukken. Op de site van het festival staat dat Casper Schoppen een klein plusje had, terwijl ik juist de voorkeur aan de stelling van Sipke gaf. Maar misschien ben ik te chauvinistisch. foto van Jan van Os.Bonno Pel op bord 7 kwam gewonnen te staan tegen een grootmeester. Twee pionnen en loper plus toren tegen Paard en Toren. Dat moet wel nauwkeurig gespeeld worden omdat is sommige gevallen het paard geofferd kan worden. Dat lukte Bonno net niet, maar hij zal vooraf getekend hebben voor een remise met zwart tegen een grootmeester. Morgen moet hij tegen Lucas van Foreest die vandaag Simon Elgersma versloeg. De onderlinge score tussen die twee is dit jaar nu twee remises en twee winsten voor Lucas. Het jaar is bijna afgelopen dus een vijfde keer zit er niet meer in en de stand blijft dus 2-2 (info van Lucas).

Efoto van Jan van Os.lmar Hommes verloor van Nick Maatman. Het was een heel interessant eindspel en ik raad u aan die na te spelen. Hierdoor blijft Elmar op 2,5 punt uit 5 steken. Volgend de ratingtabellen had hij één remise moeten halen tegen deze vijf sterke tegenstanders. Hij heeft nu dus vijf keer zoveel en heeft daarmee nog steeds de grootste overscore in groep A. Jonas Hilwerda speelde vorig jaar goed in een trainingsmatch tegen Afek. Dit jaar heeft hij een vormcrisis. In Hoogeveen ging het al niet geweldig, en ook nu gaat het slecht met hem. Eén remise staat er op zijn scorebiljet en vier keer een verlies. Dat moet beter.

foto van Jan van Os.In de BC-groep duurde de strijd aan de topborden lang. Koploper Victor Akotchik boekte een belangrijke zege op de rus Khudovekov. De medekoplopers bleven achter. Geon Knol omdat die een bye opnam en Raymon Oord omdat die verloor van Jef Verwoert. Naar mijn idee een zet te vroeg, want de variant die Raymon uitgedokterd had had nog remise kansen. Maar als in de eindstelling na torenruil zwart eerst h6 speelt ipv direkt g5 dan is de zwarte winst onvermijdelijk. Bij direkt g5 kan wit h6 spelen en dan is het wat onduidelijker. Boudewijn Hoogeboom kwam zijn Waterloo tegen. Columnschrijver Benno de Jongh leerde hem weer wat verliezen is. Het was blijkbaar een zware strijd met grote lichaamlijke gevolgen. Beide spelers hebben namelijk voor morgen een bye opgenomen.

En dan de partij tussen Loek van der Hagen en Henk Pompstra. Henk wou een pion terugnemen met zijn dame, maar deed het per ongeluk met zijn pion. Een vorm van schaakblindheid die vaker voorkomt bij schakers. Je denkt een hele variant door gebaseerd op een zet en dan doe je op de eerste zet iets anders. Meestal blijf je dan met de gebakken peren zitten. ook in dit geval. Henk raakte wat materiaal kwijt en maake al de opmerking: Ik leef nog, maar dat zal wel niet lang meer duren. Echter wou Loek het te mooi doen of was hij er met zijn gedachten niet meer bij? In ieder geval plotseling zag Henk de kansen keren en dan veert een schaker op. Plotseling was het Loek die voor remise moest vechten. Helaas voor de toeschouwers werd de strijd niet op het bord beslist. Op zet 36 ging Loek door de vlag.

foto van Jan van Os.Fons van Hamond zorgt elke dag voor nieuws. Dit keer dacht hij blijkbaar dat een kwaliteit voor voldoende was om te winnen. Had daardoor meer interesse in andere partijen. Ook al zo’n kwaal van sommige schakers. Teruggekomen bij zijn bord speelde hij zonder lang na te denken (2 seconden) een zet. De tegenzet verraste hem volkomen. Zou hij zijn kwaliteit weer verliezen, of misschien meer. Moest hij toch de denktank in. En als Fons wel gaat nadenken dan vindt hij vaak wat. Ook deze keer wist hij toch de partij nog te winnen. Hij staat nu na drie opeenvolgende winsten op een gedeelde 8-17e plaats. De prijzen komen weer in het zicht.

Lukas Kosse speelde op een voor zijn doen veel te laag bord. Ja zelfs op het laagste bord. Hij kreeg de kans zijn puntentotaal te verdriedubbelen. Deze kans greep hij met beide handen aan en bereikte een eindspel met een dame meer. En dat verprutste hij niet. Hij mag morgen vijf borden hoger spelen, maar dan wacht hem weer een kwaaie tegenstander.  Die heeft een hele lage FIDE-rating, maar zijn KNSB-rating is veel hoger.

foto van Jan van Os.In de compactgroepen spelen vele noorderlingen mee. Toen ik een rondje liep om te kijken of alle klokken ook lopen (amateurs vergeten wel eens of weten niet hoe om de klok aan te zetten) zag ik bij Andries Mellema beide klokken op 1.33 staan. Die hadden dus razendsnel minimaal 6 zetten gespeeld (6x een halve minuut er bij). En dat terwijl vooral Mellema bekend staat om het nadenken al in de opening. Nu dus niet en het verbaast dan ook niet dat Mellema verloor.

foto van Jan van Os.Leuk in de compactgroep is dat er ook schaakmoeders mee doen. Schaakvaders als Sake jan de Boer en Anders Bay kennen we al langer, maar nu dus ook schaakmoeders die meedoen. En met succes. De eerste officiële toernooipartij van Hanneke Elgersma eindigde in een overwinning. En dat was bijna beter dan haar zoons Simon en Onno. Simon verloor (zie eerder), maar Onno won ook. En dat was ook Onno’s eerste winst, maar die had er vijf partijen voor nodig (in Open A).

foto van Jan van Os.We zijn er aan gewend dat in compactgroep D waar de echte beginners zitten wel eens een slechte partij gespeeld wordt. Maar aan het eerste (live) bord in compact B speelden Paul den Boer en Job Emans een partij die pijn aan de ogen doet. Bent u een masochist dan moet u die partij naspelen. Paul komt een stuk achter en wint. Dan is de partij aan bord 2 meer het aanzien waard. Ardin Bosboom en Henk Seijen maakten er een spektakelstuk van.

foto van Jan van Os.

Morgen start ook de match tussen noordelijk talent Eelke de Boer tegen Grootmeester Dennis de Vreugt. Eelke moet dus aan de bak en dat is juist de bedoeling van de match. Hij moet er wat van leren. Maar hoe stelt de grootmeester zich op. Pakt hij Eelke aan op zijn zwakke plekken of geeft hij Eelke de kans van zijn sterke kanten te profiteren. U kunt dat vanaf morgen zien. Ze spelen vier partijen de komende vier dagen. Toernooidirecteur Koen Lambrechts en Jozias Hillenkamp van de winkel en van Jeugd Schaak Noord speelden hun match vandaag na afloop van de ronde. Na de e4 van Koen ging Jozias in de denktank en verloor op tijd. Gelukkig is hij in het opbouwen van zijn winkel heel wat beter dan in het opbouwen van zijn schaakpartijen. De winkel is er trouwens ook weer.

site Chessfestival     Foto’s ronde 3 van Harry Gielen

Dag 3

foto van Jan van Os.De derde dag. eindelijk een normale dag met partijen die om 1 uur beginnen. Kun je lekker uitslapen en fris beginnen. Alleen het ritme is er nog niet en dat duurt nog even want morgen wordt de schaaksleur doorbroken door Eerste Kerstdag. Dan wordt er namelijk niet gespeeld. Voor de Nederlanders onder ons natuurlijk een mooie gelegenheid on in ieder geval één kerstdag met de familie door te brengen. Voor de buitenlanders is de vraag hoe ze deze dag door willen komen. Sommigen denken dat alle winkels open zijn. Die vroegen al een voorschot op het prijzengeld om morgen uit te kunnen geven. Na vier ronden is het echter nog niet duidelijk of ze wel een prijs gaan winnen. Dat mogen ze na Kerstmis aan tonen. We verkopen geen berenpels voordat de beer is geschoten. En laten we wel wezen, de enige beren in Nederland zitten in een dierentuin. Die laten we leven, zelfs de jagers vinden het geen stijl om op beren in een dierentuin te gaan jagen.

foto van Jan van Os.Bij binnenkomst direct maar naar het bord van Geon gelopen. Die vond dat hij gewonnen had op schaakkracht en eindspelkennis. Alleen de eerste ronde had hij geluk (vond hijzelf). Dus maar even goed gekeken naar zijn partij van vandaag. Het was duidelijk dat de heren respect voor elkaar hadden. Het aantal stukken die naar voren gingen en vervolgens weer terug naar de uitvalbasis was hoger dan normaal. Net toen de partij zeer interessant begon te worden werd er wat geruild en besloten de spelers de stelling te herhalen. Remise dus.

foto van Jan van Os.De verrassing in de B-groep Boudewijn Hoogeboom (op de foto rechts) speelde weer een mooie partij. De verdediging hield stand en hij bereikte een gewonnen stand. De vlotte winst zag hij echter niet en daarom ging hij akkoord met remise. Een half ei is beter dan een lege dop zal hij gedacht hebben. En dan mag je wel gewonnen staan, de tegenstander heeft wel 400 ratingpunten meer. En dan bedenk je dat al zo veel goede stellingen in het leven heb weggeven (oa tegen deze reporter). Toch jammer dat Boudewijn niet gewoon gewonnen heeft. Dat is goed voor het zelfvertrouwen en jaagt tegenstanders bij voorbaat angst aan. Als hij kan winnen van Minko Pieters kan hij ook van mij winnen. Eveneens verrassend was het verlies van Bruno Jelic tegen Ramon Oord. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat hij dat geheel aan zichzelf te danken heeft. Eerst een paard offeren, dan slaat de aanval niet door en vervolgens verlies je ook nog een toren. Schaken is soms een harde sport. Groep BC kent nu vier koplopers waaronder twee noorderlingen: Geon Knol en Ramon Oord. Samen met de Nederlander Viktor Akotchik en de rus Stanislav Khudovekov. Op een halfje achter de koplopers een twaalftal achtervolgers. Eén verliespartij en je kunt zomaar van plaats dukelen naar plaats 15.

foto van Jan van Os.In de A-groep deed Tiviakov goede zaken met een winst op IM Stefan Kuipers. Onze andere grootmeester Sipke Ernst moest tegen Benjamin Bok en dat liep dit keer niet goed af. Bonno Pel en Elmar Hommes mochten als beloning voor hun goede resultaten aantreden tegen twee grootmeesters. Dat werd geen succes. Beiden werden kansloos van het bord gezet. Dat deed Maurice Schippers beter. Hij bereikte een gewonnen stelling dacht ik tegen een grootmeester. Het werd een open stelling met gevaarlijke dames. De computer waardeert de stellingen per zet anders. Maar op een gegeven moment stond de waardering op -7,89 ten voordele van Maurice. Dan moet je echter wel die ene zet en die ene variant vinden. En niet alleen vinden, maar ook zien dat die uiteindelijk tot winst leidt. Na een paar mindere zetten viel de waardering terug naar 0.00 en dat bleef hij heel wat zetten tot dat de heren het genoeg vonden. Jeroen Weggen smaakte het genoegen om na IM Nikolas Lubbe ook Melanie Lubbe te verslaan. Of mevrouw Lubbe dat expres deed weet ik niet. Wat is er leuker dan tegen je man zeggen dat jij wel van Jeroen Weggen kunt winnen. Maar liefde maakt soms blind en wat zegt een paar ratingpunten dan nog. Onderin speelde Machteld een knappe remise met twee pionnen minder. Dankzij de lopers van ongelijke kleur wist ze haar tweede remise binnen te slepen.

De vierkampen speelden vandaag de laatste en beslissende ronde. Acht winnaars in de zeven groepen omdat in groep 2 er twee spelers gelijk kwamen te staan. Niet met elk 2,5 punt maar elk met 2 punten.

foto van Jan van Os.A: Johan Scharft (zie foto)

B: Theo Ebels en Daniël Meijer

C: Arthur Maters

D: Wahe Boghossian

E: Bart Beijer

F: Rens Sliedrecht

G: Nanne van Foreest

 

Dag 2

foto van Jan van Os.Dag 2 van het schaakfestival kent voor de open groepen twee rondes. Dat betekent vroeg beginnen en laat naar huis. Woon je vlak bij dan kun je naar huis tussen de twee partijen. De meerderheid lukt dat niet en die mag alleen hopen dat ze in de tweede ronde (eerste ronde van vandaag) niet te snel klaar zijn. Want anders moet je wel heel lang wachten. De eerste was om elf uur klaar en die moesten wachten tot vijf uur ‘s-middags.

Als reporter hoef ik er natuurlijk niet direkt bij aanvang aanwezig te zijn. Zo als ik gisteren al meldde het is vooral interessant in de tijdnood-fase. Dan doet men rare zetten en moet men snel zetten. Ook de spanning neemt dan toe en dat is goed te zien. Een aantal schakers die graag prof willen worden raad ik een cursus aan over non-verbale communicatie. Ik gooi daarmee wel mijn eigen glazen in, maar bij sommige schakers kun je al vanaf de tribune zien hoe ze er voor staan op het bord. Beheers het en strooi je tegenstander zand in de ogen. Niks leuker dan slecht staan terwijl de tegenstander er van overtuigd is dat je denkt dat je gewonnen staat. Die gaat dan toch op zoek naar zetten die er niet zijn.

foto van Jan van Os.Een leuke stelling die ik tegenkwam. Aan welke kant zit zwart en wie staat er beter?

Rond het middaguur was het wel tijd om weer in Groningen te gaan kijken. Geen files, maar wel storende paardenaanhangwagens op de weg. Die halen de minimumsnelheid van 70 km per uur nog net en gaan zo traag mogelijk de bochten door. Dat schiet niet op. Wanneer vinden ze nu eens een paardenstoel uit voor die arme paarden. Uiteraard met een autogordel. Nu moeten ze uren staan, zonder dat ze kunnen zien of er bochten aankomen. Dat is dierenmishandeling. Iedereen die wel eens staande in een bus heeft meegereden weet hoe vervelend dat is. En zeker als dat langere tijd duurt. Ik kan daarover meepraten. Heb eens 1,5 uur moeten staan in de bus van Groningen naar Emmen. In die tijd moesten kinderen namelijk de ouderen laten zitten. Je betaalde tenslotte ook maar half geld dus kon je wel staan. Geradbraakt was ik toen ik eindelijk uit kon stappen. Ik hou van paarden, maar dan wel op het schaakbord en niet in een trailer voor mij.

Gelukkig rij ik nu in een auto en kan me dus ergeren aan slakken op de weg. Inhalen doe ik niet op rijksweg 34. Levert geen tijdwinst op en is meestal nog gevaarlijk ook. Gisteren was daar weer een voorbeeld van. Bij binnenkomst waren er toch al veel partijen uit. Komt dit doordat ronde 2 nog steeds relatief sterk tegen relatief zwak speelt? Ik weet het niet. Ik zag dat de belgen Beukema in de BC-groep goed op dreef waren. Met zwart tegen sterkere tegenstanders resp remise (Constantijn tegen Bruno Jelic) en winst (Christiaan tegen Minko Pieters). Hun broer Jasper wist in de A-groep als sterkere niet te winnen van Alef Boer. Die heeft dus iets anders gedaan dan zijn broers.

foto van Jan van Os.

De laatste schakers spelen eenzaam en verlaten door. Partij was blijkbaar niet interessant voor het publiek. Zodoende geen erehaag voor deze schakers.

Henk Pompstra wist ‘s-ochtends verrassend te winnen van Justin Jacobse, maar moest in de middag ronde al snel het hoofd in de schoot leggen. Verlies tegen Viktor Akotchik (2059). De centrumaanval van wit was sterker dan de koningsaanval van zwart. En er waren meer verrassingen in e ochtend ronde. Boudewijn Hoogeboom kwam op twee uit twee door winst tegen Yannic Husers (bekend vooral bij de jeugd, o.a. van het ONJK). Dat wist Boudewijn niet en hij was dus ook niet bang en won gewoon. Zo hoort het. En in de middag ronde speelde hij remise tegen Ramon Oord de kopman van Van der Linde. Staat als c-er nu boven in de BC-groep. Dat hij serieus schaken aan bestuderen is wist ik, maar dat hij nu zou doorbreken had ik nog niet verwacht. Bij winnaars zijn er ook verliezers. Ik wil ze niet noemen, maar één daarvan is een prijswinnaar van vorig jaar. 821 ratingpunten meer en dat toch nog verliezen. Dat zal wel een record zijn. Verder niet opvallend maar wel vermeldenswaard. Negen van de zeventig deelnemers in de BC-groep hebben een bye opgenomen in de ochtendronde en vier in de middagronde.

foto van Jan van Os.In de A-groep slechts drie byen in de ochtendronde en twee in de middagronde. Die nemen soms op een andere manier een bye op. Remise in zes zetten (middag ronde, Anurag – Tiviakov). Ik zou zeggen dat ze professional genoeg zouden moeten zijn om dan tenminste een twintigtal zetten te spelen. Dat aantal haalde ook Sipke Ernst niet. Zestien zetten tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst Maxim Turov. Het enige voordeel is nu wel dat ze heel transparant zijn geweest. En dat is het nieuwe modewoord transparant. Nu moet ik wel opmerken dat Tiviakov in de ochtendronde als laatste bezig was om de vis op het droge te krijgen en dat vreet energie (zie foto). Elmar Hommes blijft goed spelen. In de ochtendronde een remise tegen IM Patrick Zelbel (2456) en in de middagronde winnen van Max Warmerdam (2356). Eens zal het wel ophouden, maar laten we het hopen dat het nog eventjes op zich laat wachten. Maar het staat mooi. Een TPR van 2646. Wel jammer dat de tegenstander niet de variant koos waarin Elmar een toren kon offeren. Nu werd het een variant die een eigen toren kostte. Als je toch gaat verliezen denk dan aan het publiek en kies de mooiste wijze om te verliezen.

foto van Jan van Os.En dan was er vandaag het studententoernooi. Speciaal voor studenten die geen lid zijn van een schaakvereniging en geen rating hebben. Individuele prijzen en prijzen voor de studentenvereniging (score van de drie besten bij elkaar opgeteld). Hiernaast ziet u de trotse winnaars. De namen en de winnende studentenvereniging zal wel op de site van chessfestival bekend worden gemaakt. Nu moeten ze natuurlijk niet direkt aangetrokken worden door de schaakclubs. Ook volgend jaar moeten we nog studenten hebben die schaken en geen lid zijn van een vereniging.

De vierkampen zijn ingedeeld op speelsterkte. Dat houd in dat er vier gelijkwaardige spelers in een groep zitten. Een voordeel t.o.v. het zwitsers. Je weet dat je gelijkwaardige tegenstanders krijgt. Bij het zwitsers kan het gebeuren dat de tegenstanders of te sterk of te zwak zijn om een mooie partij te spelen. Maar dat is ook het aantrekkelijke van het zwitsers. Scoor je goed dan krijg je steeds betere tegenstanders. Scoor je slecht dan kun je herstellen tegen zwakkere tegenstanders. Voordeel voor sommigen van de vierkampen is natuurlijk ook dat je maar drie partijen hoeft te spelen. Morgen weten we de winnaars. Een aantal deelnemers laten hun partijen elke dag op Facebook zien. Dat betreft vooral mensen van een bepaalde leeftijd die Instagram en Snapchat nog niet hebben gevonden. Voor mij zijn alleen de zetten niet voldoende om er naar te kijken.

foto van Jan van Os.

foto van Jan van Os.Analyse na afloop is leuk, zeker met behulp van de computer. Maar vluggeren met je mobieltje als schaakklok is ook populair. Ook al een vernieuwing die de oudere garde niet beheerst. Ik ken tenminste geen schaker op leeftijd die de schaakklok heeft geïnstalleerd op zijn mobiel.

Twee partijen zijn nu om 22.00 uur nog bezig. Lucas van Foreest is bezig (tegen GM Vojtech Platom een eindspel van Loper en dame tegen toren en dame en elk een paar pionnen naar remise te keepen. De computer zegt dat hij verloren heeft gestaan. Op dit moment is het volgens de computer gelijk tot pietsie slechter. Geon Knol is tegen clubgenoot Gertjan Haan bezig een toreneindspel met elk een toren en een pion naar winst te spelen. Hij staat beter, maar of het voldoende is weet ik niet. Maar zijn pion heeft nog maar twee stapjes nodig en die van Gertjan minimaal 5. En dat lijkt mij te langzaam.

Ik heb bovenstaande nog nauwelijks geschreven of Lucas gaat in de fout met een schaakje. Het gevolg  is dat hij twee zetten later kan opgeven. En ook Gertjan houdt het voor gezien. Geon wint weer en staat daardoor mede aan kop. Maar wat moet hij er voor knokken. Als hij keeper was geweest dan zouden we zeggen: hij heeft een engeltje op de lat. Ik zou het meer een duveltje noemen. Tenslotte is het oneerlijk om bovenaardse hulp te aanvaarden. En duveltjes kun je tenminste nog opdrinken.

Dag 1

SAM_1387Het schaakfestival is van start gegaan. Voor alle buitenlanders die dit blog volgen ik bedoel uiteraard het Kerstschaakfestival in Groningen (Chessfestival Groningen). Normaal van 21 t/m 30 december. Omdat de Kerstvakantie wat ongelukkig uitvalt is er voor gekozen om op de 22e te beginnen en op de 23e twee ronden te spelen. Hierdoor kunnen alle ronden in de sporthal aan het Blauwborgje plaats vinden. De verhuizing vorig jaar toen de Kerstvakantie nog ongelukkiger viel is hierdoor vermeden. De spelers vonden dit niet leuk en de organisatie vond het nog minder leuk. Immers als je van speellokaal moet verhuizen dan moet je twee keer een zaal inrichten, twee keer de perskamer inrichten, twee keer de live-borden instellen, etc.

Wat is opvallend dit jaar. In ieder geval de column van Benno de Jongh die buiten de verantwoordelijkheid valt van de organisatie, maar daarom misschien wel juist zo interessant. Elke dag om 3 uur kunt u hiervan genieten. De eerste column leest fantastisch en mijn verwachtingen zijn daardoor hoog. En die van u nu ook.

De spelersportretten zijn in het Engels geschreven. Dat is natuurlijk om onze helden ook in het buitenland te promoten. En och wij nederlanders spreken toch alle talen en zeker engels. Voor die 85% die geen engels kan lezen i.q. kan begrijpen een mooie gelegenheid voor sociale contacten. Vraag iemand om het voor u in het Nederlands voor te lezen. Hilariteit is dan vanzelfsprekend. En u weet samen lachen is goed voor uw gezondheid.

Ook zijn er meer liveborden. 18 partijen zijn live te volgen. Hieronder 6 van de BC-groep en 12 van de A-groep. Voor de overige borden en voor de vierkampen zult u langs moeten komen. Met zo’n 150 partijen is er altijd iets van uw gading te vinden. De opzienbarende tijdnoodfase begint na een dik drie uur spelen. Komt u alleen om anderen te zien zweten dan is dat de tijd om aanwezig te zijn.

SAM_1409Vandaag om 17.15 uur begonnen de partijen. Een kwartiertje te laat, maar dat kan gebeuren. Zeker als er schakers zijn die denken dat ze een half uur te laat bij de inschrijving kunnen komen (of die zelfs niet komen). Ter verontschuldiging er waren wat files. Zo was Rijksweg 34 (Zwolle-Emmen-Groningen) door een ongeval tot 18.00 uur afgesloten. En ook op de A-28 bij Beilen stond een file en op de A7 is het elke dag raak. Blijkbaar veel mensen die op tijd weggingen om de Kerstdrukte te vermijden. En als iedereen dat doet dan staan de files er eerder dan normaal.

SAM_1395Dan de partijen maar. In de A-groep bij de bovenste 12 borden is de eerste verrassing die tussen twee buitenlander met voor mij als rasechte drent moeilijke namen. Rahul Srivatshav (2331) uit India won van GM Alexey Kislinski (2513) uit Tsjechië. De in Groningen bekende Fries Jeroen Weggen (2126) won van Nikolas Lubbe (2474) uit Duitsland. De vrouw van Lubbe, Melanie won wel en wel van Alef Boer. Elmar Hommes van Assen won van Saloni Sapale (2308). Dat kom waarschijnlijk omdat zijn baard steeds langer en wilder wordt. Het meeste plezier had Lucas van Foreest. Hij mocht het langst spelen van alle liveborden. Uiteindelijk wist hij een eindspel te winnen. Wel een tip voor de volgende keer. Als de partij is afgelopen zet dan beide koningen op de juiste velden. Dan weet de computer dat de partij is afgelopen en wat de uitslag is.

SAM_1402In de BC-groep kunt u dus ook een aantal partijen live volgen. En dat waren best interessante partijen bij. Eén van de favorieten is Geon Knol (2097) die de Hardenberger Mark Benninga (1712) moest bestrijden. Op facebook klaagt deze Benninga over de partijen die hij verknoeit heeft. Daar hoort deze partij ook bij. In een toreneindspel had hij het betere van het spel, maar liet een vijandelijk pion doorlopen. Geon moet wel wat beter gaan spelen om kanshebber te blijven. Hij heeft wel het voordeel dat het nu goed afliep. Van de overige kanshebbers kunnen we dat niet zeggen. Fons van Hamond moest een remise toestaan aan Marlinde Waardenburg (1695), hetzelfde overkwam de nummer 2 van de plaatsingslijst de rus Stanislav Khudovekov (2084) tegen Jasper Dekkers (1700). Grote verrassing was het verlies van Matthew Johnson (Soedan) (2055) tegen Loek van der Hagen (1652).  Een mooie partij om na te spelen.

 

 

 

%d bloggers liken dit: