De laatste loodjes, met de uitslagen

Morgen de laatste ronde van de KNSB voor de klassen 1 t/m 4. De vijfde en zesde klasse is al uitgespeeld.

Meesterklasse:

Voor de Groninger Combinatie staat alleen de eer op het spel. Voor Zuid Limburg is dat anders. Ze staan slechts 1 mp en 3 bp boven de degradatiestreep. Als Den Bosch wint van Paul Keres moeten ze toch minimaal een puntje pakken.

Klasse 1B

Hier is het Krimpen aan de IJssel die vrijuit kan spelen. GC 2 staat een mp boven de degradatiestreep maar wel met 2,5 bordpunt minder. De concurrent uit Leeuwarden moet tegen de kampioen De Stukkenjagers proberen gelijk te spelen. Normaal een zware taak, maar in de laatste ronde zie ik vaker “rare” uitslagen.

Klasse 2A:

Assen staat bovenaan, maar de concurrent Max Euwe staat slechts een mp achter. Winnen is dus wel belangrijk. Kwa bordpunten is het overwicht slechts 1,5 bordpunt.

Onderin is het spannender. De nummers 7, 8 en 9 degraderen (de poules bestaan uit 9 teams) en de slechtste nummer 6 (van de vier tweede klassen) degraderen. Bestudering van de vier tweede klassen leert ons dat de slechtste nummer 6 niet uit klasse 2A komt. Los en Max Euwe 2 staan op plaats 6 en 7 met 7 matchpunten. Ze moeten in de laatste ronde tegen de nummers 8 en 9. De kans is aanwezig dat ze beide winnen. In dat geval komen Amersfoort en Apeldoorn 2 in de gevarenzone. Die hebben nu 8 mp maar ze mogen tegen de twee koplopers. Theoretisch is het mogelijk dat ze allebei winnen. Dan is het mogelijk dat de nummer drie, het uitgespeelde MSV, met 9 matchpunten degradeert. Zoals gezegd dan moeten alle uitslagen ten nadele van MSV uitvallen.

De Spassky’s zijn al gedegradeerd.

Klasse 3A:

De nummers 8, 9 en 10 degraderen en de twee slechtste nummer 7 (van de 7 derde klassen). Op dit moment heeft de nummer 7 in twee poules 6 punten. In 3A heeft Staunton op plek 7 een puntje meer net als HSP/Veendam. Kortom veilig zijn ze niet. Sissa is al gedegradeerd want die staan tiende en nummer 9 is niet te achterhalen. Maar de eer staat wel op het spel. De nummer 9 is trouwens de tegenstander. GC 3 staat nu 8e en zal dus moeten winnen om degradatie te ontlopen.

De twee slechtste nummer 7 komen uit 3D (LSG3) en 3F (De Pion) met 6 punten.

Klasse 4A:

Schaakwoude 2 – Tjonger Aa Linde: 4-4

Hoogeveen heeft de vorige ronde verloren van ZSG en moet nu afwachten of GC 4 voor een verrassing kan zorgen door te winnen van ZSG. Dan moeten ze zelf natuurlijk wel winnen van GC 5. In deze klasse degraderen er maar twee teams. Desondanks is het spannend. Assen 2 staat twee punten achter op een drietal teams (waaronder Staunton 2). Twee van die teams spelen tegen elkaar (TAL 1 en Schaakwoude 2) en de derde (Staunton) heeft 6 bordpunten meer. Het lijkt een onbegonnen taak. Zelf dik winnen van SISSA 2 en een dik verlies van Staunton dan is het nog mogelijk om degradatie te ontlopen. Voor Staunton is het duidelijk. Minimaal een punt pakken tegen O&O Kampen. Want als TAL en Schaakwoude gelijk spelen komen zij beide op 7 punten.

Klassen 5 en 6 zijn al uitgespeeld en dat scheelt toch maar even tien teams waar ik geen voorbeschouwing voor hoef te maken.

Tagged with:
Geplaatst in KNSB-competitie

Plaats een reactie