Nosbo teams in 8e ronde KNSB

Meesterklasse:

De Groninger Combinatie kreeg een afstraffing van HMC-Calder. Het werd 2-8. Aan de bovenste vier borden werd het 2-2, maar de onderste 6 borden leverde alleen maar verlies op. Nu richt de GC zich op het kampioenschap van het tweede en het derde en vierde hebben hun mensen zelf nodig dus invallers worden wel erg ver van beneden gehaald.  Maar dit keer lag het daar niet aan. GC geeft in hun verslag aan dat ze veilig zijn. Dat zijn ze, maar het is toch de bedoeling zo hoog mogelijk te eindigen. En de laatste drie ronden heeft GC nu verloren.Met een ruime overwinning in de laatste ronde op Voerendaal kunnen ze nog een plaatsje stijgen.  Ook HMC heeft een klein verslagje op hun site staan. Speel je in de hoogste klasse dan hoort daar mijn inziens een goed verslag bij. En Passant doet dat goed, maar de overige verenigingen in de Meesterklasse laten het op dat punt behoorlijk afweten. Goed GC belooft nog een uitgebreid verslag dus we blijven hopen.

Klasse 1A:

Sissa wint met ‘slechts’ 6-4 van Purmerend. Een team dat van te voren tot een mogelijke kanshebber werd gerekend, maar die nu onder de degradatiestreep staat. Soms heb je van die seizoenen dat alles misgaat. Purmerend in hun verslag en het verslag van Sissa zijn het er over eens. De winst van Melanie Ohme tegen Nicky Law vanuit verloren stelling haalde de winst binnen voor Sissa. Sissa blijft door de winst een puntje voor op de Kennemer Combinatie. Gezien de voorsprong van 6 bordpunten volstaat een 5-5 tegen SSC-1922 uit Soest om het kampioenschap binnen te halen.

Klasse 2A:

Groninger Combinatie 2 moest aantreden tegen de mede-koploper Caïssa 3 uit Amsterdam. Het werd wel een zeer grote zege voor GC. Het werd liefst 7-1 en daardoor werd niet alleen de eerste plaats gepakt met twee matchpunten meer, maar nu ook met 8 bordpunten meer. Een remise in de laatste ronde volstaat dus om kampioen te worden. U verwacht natuurlijk een juichend verslag op de site van Groningen of Unitas, maar ik heb er geen kunnen vinden. Ook de tegenstander laat het in dit opzicht afweten. Rest mij dan alleen om te melden dat Peter Hulshof de ongelukkige was die verloor, maar ik neem aan dat die gewoon meegefeest heeft.

Klasse 2B:

Groninger Combinatie 3 mocht tegen Caïssa 2 en verloor met  3-5. Hier wel een  verslag. Ondanks het verlies voelen ze zich redelijk veilig. Men heeft vier teams onder zich, maar drie daarvan kunnen GC 3 nog voorbijgaan. Één van de drie moet echter tegen de nieuwe koploper en die heeft de punten ook hard nodig om kampioen te worden. Veiliger is natuurlijk om gewoon de laatste wedstrijd tegen Zukertort Amstelveen 2 te winnen.

Klasse 3A:

Assen is in deze klasse kampioen geworden. Zelf wonnen ze met 6,5 – 1,5 van de Spassky’s. Daardoor was het resultaat van beide achtervolgers op vier punten niet meer belangrijk. Dat vonden die blijkbaar ook. Sneek speelde gelijk tegen degradant Denk en Zet die daarmee hun puntentotaal zag verdubbelen. Sissa 2 deed het nog veel erger. Die werden met 6,5 – 1,5 opgeknoopt tegen het toch niet zo imposante ESG-Dr Max Euwe 4. Het meespelen van drie invallers geeft ook al aan dat men het niet meer zo belangrijk vind. Oud en nieuw Nosbo-kampioen Bert van der Marel wist als enige een vol punt te scoren en dat was pas zijn derde overwinning in Sissa 2. Het half puntje werd binnengehaald door Maarten Hemmes. Geen verslag van Sissa 2, maar wel een partij. We kijken daarom maar naar het verslag van de tegenstander. Deze geven aan dat ze aan  een aantal borden geluk hebben gehad, maar je wint nu eenmaal alleen als je tegenstanders fouten maken. En dat was aan Sissa wel toevertrouwd.

Assen heeft zoals gebruikelijk een uitstekend verslag op hun site staan met ook nog een beetje geschiedschrijving. Zeker een aanrader om te lezen. Tegenstander Spassky’s heeft uiteraard ook een verslag en laat die nu ook een stuk geschiedschrijving te bevatten. Alles gericht op de groei die Assen de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Ook lezen dus als u dat nog niet gedaan heeft. Beide verslagen hebben ook nog eens vele diagrammen.

U mist natuurlijk nog onze vierde vertegenwoordiger Groninger Combinatie 4. Die verloor nipt van De Twee Kastelen. Aan de bovenste vier borden waar DTK sterker is werd met 1,5-2,5 de schade beperkt, maar aan de onderst vier borden waar GC sterker was werd slechts 2-2 gespeeld. Geen verslagen.

Klasse 3B:

Staunton verloor voor de tweede keer op rij, nu van Almere. En het werd weer een verlies met 3,5-4,5. Hierdoor hebben ze de tweede plaats aan Almere overgedaan. In hun verslag geven ze aan dat ze de hele middag tegen dit verlies aankeken. Het beetje geluk dat nodig was om meer punten te halen kreeg men niet. In het weerwerk van Almere wordt dit niet tegengesproken.

ESG heeft zijn laatste kans gepakt door nu voor de tweede keer te winnen. Jammer alleen dat ze te weinig bordpunten pakten. Hierdoor blijven ze een halfje achter de grootste concurrent Caïssa 5 staan. Het verslag staat los van foto’s met daarop stellingen. Af en toe switchen dus. Ook tegenstander Philidor Leeuwarden heeft een verslag inclusief een filmpje gemaakt. ESG moet in de laatste ronde een bordpunt meer halen dan Caïssa 5 om niet te degraderen. Bij gelijk eindigen bepaald namelijk het onderling resultaat.

ESG mag in de laatste ronde tegen Staunton.

Algemeen:

Als Nosbo scoren we goed. Assen is al kampioen, Groninger Combinatie 2 heeft nog een half bordpuntje nodig en ook Sissa staat er goed voor. Als ESG nou de degradatie weet af te wenden kunnen we helemaal van een goed schaakjaar spreken.

Geplaatst in KNSB, NOSBO, Uncategorized
2 comments on “Nosbo teams in 8e ronde KNSB
  1. Roland schreef:

    Jan, GC 2 is al kampioen, want bij gelijk eindigen geeft de onderlinge wedstrijd de doorslag. En die wonnen ze dus met 7-1, vorige week. Verder is er toch nog een positieve noot bij het pak slaag van SISSA 2. Door de eerdere prestaties is het team wel verzekerd van een plaats bij de beste 3 promovendi. Volgend jaar dus versterkte promotie uit de NOSBO. Dat komt dan misschien nog weer goed uit voor ESG! Nah, geintje. Succes in de slotronde.

  2. schaakjan schreef:

    Roland,
    Je hebt gelijk, maar GC wil natuurlijk laten zien dat ze de sterkste zijn en dat doe je alleen door meer punten te halen dan je concurrenten.
    ESG moet trouwens om dezelfde reden een bordpunt meer halen dan CaÏssa. Ze staan een half bordpunt achter maar hebben de onderlinge wedstrijd verloren.
    Uiteraard zal ESG als ze degraderen weer gaan voor het kampioenschap en voor één van de promotieplaatsen. Dat het dan weer twee zijn is mooi meegenomen.

Plaats een reactie