Bekerperikelen

Een weekend om veel te verslaan. De eerste ronde beker is gespeeld. In het verre zuiden in Coevorden gisteren het Ganzenmarkttoernooi en vannacht in het verre noorden in Uithuizen het Schaken onder invloed toernooi. En dat terwijl de tweekamp tussen verdediger Carlsen en uitdager Anand twee mooie wedstrijden gaf te zien. Ik heb zelf voornamelijk de eindspelen gezien en werd daarbij geholpen door Peter Svidler die in goed verstaanbaar Engels commentaar geeft. Hij ziet niet alle zetten aankomen (vandaag Db7 gemist wat direkt een 1 opleverde voor Carlsen). Het is echter ook leuk als je zelf een zet ziet die gemist wordt door de commentator en wel wordt gespeeld. Leverde me bij Univé toernooi een winkeldochter op.

Maar goed laten we eerst kijken naar de eerste ronde van het bekertoernooi. Bekeren betekent dat er vaak verrassingen zijn. In deze ronde bleven die helaas uit. Dit kwam ook doordat een aantal teams veel zwakker opkwamen dan hun eerste vier borden beloofden. Zo kwam ESG redelijk sterk voor de dag tegen Staunton 3. Die kon opkomen met vier spelers tegen de 1800 aan en dan is een verrassing beslist mogelijk. Echter Staunton 3 kwam met de drie onderste borden en een invaller en dan is een verrassing natuurlijk moeilijk te bereiken. Staunton 2 speelde thuis met één basisspeler tegen Bedum. Voordeel hiervan was dat het een echte wedstrijd werd. Bedum won met 1,5-2,5.

ESG - Staunton 3 ESG 2 - Sissa 4

ESG – Staunton 3
ESG 2 – Sissa 4

De andere wedstrijd met op papier redelijk gelijkwaardige tegenstanders was ESG 2 – Sissa 4. Op drie borden had Sissa 4 een behoorlijke rating-overwicht en het vierde bord gold dat voor ESG. Dan is een verrassing mogelijk. Het werden zelfs vier verrassingen. Alle lager gerate spelers wonnen van de hoger gerate. Echt beker dus. Voorzitter van de NOSBO Roland Kroezen zorgde voor het punt van Sissa 4, maar zag de anderen verliezen.

De twee promtieklasseteams van Assen 2 en Groninger Combinatie 5 speelden tegen elkaar een spannende pot. Assen 2 won dik, maar als ik hun verslag moet geloven had het 2-2 kunnen worden. Rieks Taal mazzelde tegen Jaap Ham. Bij de stand 3-0 voor Assen 2 gaf de vierde Groninger (Russell Spears) remise in betere stelling.

Voor de verslagen van de clubsites zie hieronder. Blauwe teams hebben op moment van schrijven een verslag geplaatst op hun website.

 

Staunton 2 – Bedum  1,5 – 2,5

Roden – Sissa 6 4-0

ESG – Staunton 3  4-0

ESG 2 – Sissa 4  3-1

Ten Boer – DAC 1-3

J.H.Kruit – HSP/Veendam 3 3,5-0,5

Groninger Combinatie 6 – Staunton 4  3,5-0,5

LeekScepu  3-1

Van der Linde 1 – Leek 2 3-1

van der Linde 2 – HSP/Veendam 2  0,5-3,5

Assen 2 – Groninger Combinatie 5 3,5-0,5

Het Kasteel – HSP/Veendam 3  3,5-0,5

Sissa 5 – Lewenborg 0,5-3,5

 

Indeling volgende ronde:

Een bijzondere loting. De acht promotieklasse teams worden in ieder geval teruggebracht met drie. Want zes teams mogen het onderling uitknokken. Alleen Hoogeveen en Haren/Oostermoer treffen een niet Promotieklasse team.

Verder opvallend, de twee promotieklasseteams Assen 2 en ESG mogen op herhaling tegen elkaar. Ook ESG 2 mag op herhaling en wel tegen Het Kasteel. De volgende ronde is in de week voor de Kerstvakantie. Het belooft een mooie ronde te worden.

Beker Ronde: 2; Kies wedstrijd
1.
DAC
HSP/Veendam 2
.
.
ma 15 dec
2.
Roden
Bedum
.
.
ma 15 dec
3.
Lewenborg
Haren & Oostermoer
.
.
di 16 dec
4.
Hoogeveen
JH Kruit
.
.
di 16 dec
5.
Groninger Combinatie 6
Van der Linde
.
.
vr 19 dec
6.
SISSA 3
Leek
.
.
vr 19 dec
7.
Assen 2
ESG
.
.
vr 19 dec
8.
Het Kasteel
ESG 2
.
.
vr 19 dec
Geplaatst in NOSBO
One comment on “Bekerperikelen
  1. Tony Westermann schreef:

    Wie is ‘Schaakjan’?. Onder de button ‘Over de Reporter’ staat helemaal geen naam. Vanuit de anonimiteit bedrijft men geen journalistiek.
    Reactie van:Tony Westermann

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: