Tweede ronde Groningen

De tweede dag van Groningen betekende de tweede ronde van het Open toernooi. Maar ook de start van de tweekamp tussen Dimitri Reinderman en Jorden van Foreest. En ook de dag van de Grand Prix voor 80 jeugdspelers van meestal zeer jonge leeftijd. Na afloop werden de buitenlandse studenten ontvangen door de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Universiteit en ook de eerste voorstelling van Satie vond plaats. De nederlandse versie, morgen is er de engelse versie.

Overzicht Grand Prix

Overzicht Grand Prix

Een drukke dag dus voor de organisatie. Tafels en stoelen plaatsen die van ver weg moeten komen kosten nu eenmaal zweetdruppels en de rest van de dag een zweterig gevoel.

Laten we ons eens beperken tot het schaken in de open groepen. In groep A hebben van de 14 grootmeesters  9 nog de volle buit. Vier hebben een halfje verloren en één grootmeester al een vol punt. De noordelijke grootmeesters (Tiviakov, Ernst, Werle en Brandenburg) staan nog op twee. Er zijn nog 20 spelers met 100% dus ook morgen nog de strijd tussen grootmeester en meester.

Opvallende uitslagen de remise van Erwin lÁmi tegen de Armeense IM Vahe Baghdasaryan en de remise van Lucas van Foreest tegen GM Daniël Alsina Leal.

SAM_1026

w

w

Jan Boersma verloor gisteren van een IM en kreeg als dank vandaag weer een IM voor de kiezen. De één vindt dit leuk want die speelt graag tegen sterkeren de ander zal dit minder leuk vinden want het kan een start van 0 uit 2 betekenen. Jan vond het wel leuk en kreeg als beloning een zeer moeizaam bevochten remise. Morgen mag hij tegen de 20-jarige Bart von Meijenfeldt aantonen dat 200 ratingpunten minder niks zegt.

Groep B heeft nog 8 spelers met 2 uit 2 en ook 8 met 0 uit 2. Opvallend was de winst van Lisanne Waardenburg op de tjech Petr Smilek (1980). Ynte Visser was jaren een belangrijk lid van de organisatie, maar besloot dit jaar mee te spelen. Vandaag zijn tweede remise, maar wel tegen de sterke Joanna Kasperek (2090) uit Polen. Gisteren speelde hij remise tegen de Assenaar Rieks Taal (1883). Als je zelf een rating hebt van 17o7 dan mag je tevreden zijn.

In groep C zijn er nog 7 spelers met 2 uit 2 en vijf met 0. onder de koplopers vijf noorderlingen en één uit Koeweit en één uit Japan. Ook de 12 jarige Lodewijk van Vliet hoort daar bij. Zijn rating van 1145 is duidelijk veel te laag.

De tweekamp eindigde in een remise in een leuk eindspel. Kon Jorden winnen?, dat is de vraag van de schaker die onder de 2000 heeft.

Winnaars groep J

Winnaars groep J

De prijsuitreiking bij de Grand Prix gebeurde gezamenlijk door de wethouder van Sport en Cultuur van de gemeente Groningen en Nederlands kampioene Anne Haast. Van tien groepen de foto’s van de prijwinnaars te laten zien is wat veel, maar eentje kan wel. De winnaars van groep J kunt u hierboven bewonderen.

En dan is de dag voorbij. De buitenlandse studenten zijn vertrokken naar het Academiegebow, of neen toch niet. Eén is er nog bezig om te kijken of een Dame/Paard tegen Dame eindspel nog te winnen valt. In een verder lege zaal alleen tegen beter weten in toch nog doorploeteren. IM Irina Bulgama probeerde van alles, maar Erik Sparenberg gaf geen krimp.

Als laatste bezig in een verder lege zaal.

Als laatste bezig in een verder lege zaal.

van dichterbij

van dichterbij

Morgen bij leven en welzijn weer een verslag.

Tagged with:
Geplaatst in Schaakfestival Groningen

Plaats een reactie