Verrassingen bij de amateurs

Hoogeveen dag 2

De tweede dag gaf bij de amateurs veel verrassingen weer. Kwam het door het mooie weer? In vergelijking met gisteren was het geen schaakweer. Voorlopig de laatste zonnige najaarsdag met redelijke temperaturen. Dat nodigt uit om nog even zelf naar buiten te gaan in plaats van de bloemetjes buiten te zetten. Niettemin werden er vandaag kadootjes weggegeven en niet alleen door de organisatie. In de tweede ronde is het nog redelijk sterk tegen zwak hoewel de verschillen natuurlijk niet zo groot zijn als gisteren. Ongeveer half zo groot zou ik zeggen. 

We beginnen bij de ochtendgroep. Bij de bovenste twee borden won inderdaad de sterkste speler. Hoewel Fons van Hamond dat wel vanuit een slechte tot verloren stelling moest halen. Wat zal die in de rats hebben gezeten. Gelukkig voor hem werd er afgewikkeld naar een eindspel dat eenvoudig gewonnen was voor hem. Op de volgende vier borden won de zwakkere speler drie keer en werd er één keer remise gespeeld. In totaal in de helft van de partijen won de op papier sterkere speler. Dat belooft dus een spannend verloop van het toernooi. U weet het als iedereen van iedereen kan winnen dan is niks zeker. Het geluk zal dan een grote rol gaan spelen. Met zoveel verassende uitslagen kan ik moeilijk iedereen noemen. Ik volsta met de winnaar die de grootste ratingverschil met succes overbrugde. Dat was Theo Dijkstra (1583) die won van clubgenoot Willem Boontje (1823). Op de foto’s die volgen kunt u het mooie eindspel zien dat beide heren op het bord brachten. Negen spelers staan nog op 100% en vier staan daar een halfje achter.

Dan de middaggroep. Daar werd op de bovenste vier borden niet gescoord volgens professor Elo.  Twee keer winst en twee keer remise voor de zwakkere speler. Daarbij moeten we wel opmerken dat aan bord 2 Ben Poelstra zijn tegenstander compleet overspeelde maar zo dom was om een volle toren weg te geven. En dan maak je natuurlijk geen kans meer. Nou maar hopen dat hij vanavond toch nog goed kan slapen want hij moet morgen weer aan de bak en wel tegen de reuzedoder in de eerste ronde Siem van Eijk. Die kon zijn succes van gisteren geen vervolg geven. Aan de bovenste 18 borden (de winnaars van de eerste ronde) werd er trouwens slechts 8 keer gewonnen door de op papier sterkere speler. U begrijpt daarom wel mijn uitspraak dat rating niet alles zegt. Het gaat er om wat op het bord gebeurd. Rating is een mooie indicatie van resultaten in het verleden. En u weet resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Nog 13 spelers met twee uit twee en een peloton van 14 met een halfje minder. U ziet dat in verhouding met de ochtendgroep het peloton achtervolgers in verhouding groter is.

Dan de open groep. Omdat de website aandacht besteed aan deze groep zal ik over deze groep wat korter zijn. Ook hier 50% winst bij de een-punters voor de sterkere speler en zes remises. Maar wel slechts twee winsten voor de zwakkeren. Liam Vrolijk en Denis Mager waren de gelukkigen. Hoe ze dat deden kunt u zien op de toernooisite bij de liveborden. De eerste 20 borden worden namelijk live uitgezonden. Slechts tien spelers hebben nog de volle 100 %. De club op een halfje bedraagt nog negentien spelers. Ook Herman Grooten bespreekt op Schaaksite.nl een aantal partijen.

Dinsdagavond gaan we de noorderlingen nader bekijken dus een oproep aan alle noorderlingen om zich van de goede kant te laten zien. Ik breng namelijk liever goed dan slecht nieuws.

Mijn foto’s op Facebook

Geplaatst in Uncategorized
One comment on “Verrassingen bij de amateurs
  1. […] We beginnen bij de ochtendgroep. Bij de bovenste twee borden won inderdaad de sterkste speler. Hoewel Fons van Hamond dat wel vanuit een slechte tot verloren stelling moest halen. Wat zal die in de rats hebben gezeten. Gelukkig voor hem werd er afgewikkeld naar een eindspel dat eenvoudig gewonnen was voor hem. Op de volgende vier borden won de zwakkere speler drie keer en werd er één keer remise gespeeld. In totaal in de helft van de partijen won de op papier sterkere speler. Dat belooft dus een spannend verloop van het toernooi. U weet het als iedereen van iedereen kan winnen dan is niks zeker. Het geluk zal dan een grote rol gaan spelen. Met zoveel verassende uitslagen kan ik moeilijk iedereen noemen. Ik volsta met de winnaar die de grootste ratingverschil met succes overbrugde. Dat was Theo Dijkstra (1583) die won van clubgenoot Willem Boontje (1823). Op de foto’s die volgen kunt u het mooie eindspel zien dat beide heren op het bord brachten. Negen spelers staan nog op 100% en vier staan daar een halfje achter.Lees meer […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: