Veel prijswinnaars bij de amateurs

Bij de amateurs van het Hoogeveenchess toernooi (in Hoogeveen uiteraard) kende dit jaar wel erg veel prijswinnaars. Normaal komen er veel mensen gelijk op bijvoorbeeld de vijfde plaats. Dat is het gevolg van het zwitsers systeem. In de ochtendgroep maakten ze het echter veel bonter. Liefst zes spelers gezamenlijk op de eerste plaats. Dat kwam doordat de nummer één Ron Flohr verloor van de titelverdediger Tinus Fleur. En de nummer twee Fons van Hamond kwam niet verder dan remise tegen Boen Tan. Daardoor kwamen Robert Stallinga en de revelatie van de ochtendgroep Theo Dijkstra door winsten ook nog langszij.

De beslissing wie kampioen zou worden gebeurde op basis van weerstandspunten (de punten van je tegenstanders bij elkaar opgeteld) waarbij de slechtste en de beste resultaat werden weggestreept. Op basis hiervan werd voor de derde keer in zijn carriere Fons van Hamond (rechts op de foto) tot winnaar uitgeroepen. De hoogste TPR was voor Theo Dijkstra (links op de foto) die op + 3,85 eindigde.

De overige goed scorende spelers waren twee jeugdspelers: Tristan van der Schaaf (+2,77) en Abedin Heij (+2,73). Drie spelers scoorde iets meer dan -2. Namen noem ik niet, maar één speler heeft duidelijk genoeg van het spelen tegen jeugdspelers. Probleem voor hem is dat hij nog een negental jaren moet wachten voordat hij zich kan beperken tot seniorentoernooien.

In de middaggroep was de kans aanwezig dat er ook een grote groep op de eerste plaats zouden komen. Dan moest Harrie Boerkamp wel winnen van de koploper Oele Dijkhuis. Dat heeft er geen moment ingezeten. Doordat Boerkamp alleen aan winst had ging hij wel in de aanval. Offerde zelfs de kwaliteit maar dat sloeg naar eigen zeggen nergens op. Dijkhuis werd er slechts een klein beetje zenuwachtig van. Dat is normaal als je offers van je tegenstander niet snapt. Dan denk je dat je wat mist, want je ziet niet waarom er geofferd wordt. Op het bord liet Dijkhuis zich echter niet van de wijs brengen en won eenvoudig. Daarmee haalde hij wel acht uit acht !! Een superprestatie, zeker als je bedenkt dat hij als 54e was geplaatst. Coach/trainer Dimitri Reinderman kan hier trots op zijn.

Dijkhuis haalde een plusscore van +6,33. Als we dat keer 25 doen dan heeft hij een rating winst van 158 gerealiseerd. En dan heeft hij nog steeds een te lage rating.

Zes mensen kwamen vervolgens op zes punten.Zie foto hieronder op de achterste rij Bartelo Oegema, Christiaan Mol, Henk Seijen, Oele Dijkhuis. Op de voorste rij David Knight, Harrie Boerkamp, Dick Stavast, hoofdwedstrijdleider Frans Peeters en toernooidirecteur Loek van Wely. Ratingprijswinnaar William Shakhaverdian heeft zich verstopt achter King Loek.

Grote plusscores waren er naast die van Oele Dijkhuis voor Henk Seijen (+2,74) en voor een zestal jeugdspelers. Tijmen Hofstra (+3,36), William Shakhaverdian (+2,92), Loek van der Hagen (+2,81), Marlinde Waardenburg (+2,38), Raulji Kavya (+2,31) en Marit Adema (+2,14). Dat zijn drie jongens en drie meisjes. Dat betekent dat er ook een fiks aantal mensen moeten zijn die een min-score hebben. Immers de ene plus is de andere min.  De grootste min -4,88 is voor een speler die ondanks zijn ziekte toch op kwam dagen. Anders was het zo zielig voor degene die tegen hem moest.

In de open groep waren de eerste  en tweede plaats voor iemand uit India. Op de gedeelde derde plaats met 6,5 punt weer twee spelers uit India maar gelukkig ook twee (jeugd)spelers uit Nederland: Lucas van Foreest en Casper Schoppen aangevuld met de Oekraïner Oleg Romanishin. Daarachter kwamen pas de nederlandse grootmeesters Sipke Ernst (negende met 6 punten), Jan Werle (12e met 5,5 punt) en Harmen Jonkman (21e met eveneens 5,5 punt)

Voor een Internationaal Meester (IM) resultaat moet je voldoende titelhouders hebben gehad en een TPR van 2450. Dat lukte Lucas van Foreest makkelijk. Vijf grootmeesters brachten 3 punten op. Zijn TPR van 2534 (+2,23) was ruim voldoende voor zijn derde IM-norm. Nu nog de benodigde 2400 rating halen en dan is hij IM. Dat zijn volgens Herman Grooten op schaaksite.nl nog 10 puntjes te gaan. Had hij gewonnen in de laatste ronde dat had hij misschien zijn  tweede GM-norm gehaald. Het werd echter remise tegen de toernooiwinnaar. Zie het verslag op de toernooisite. Ook Casper Schoppen haalde een IM-norm met een TPR van 2461. Net genoeg dus.

Van de noorderlingen deed emmenaar Peter Mijnheer (links op de foto) het goed. Door een verlies in de laatste ronde kwam zijn plusscore net onder de +2, namelijk + 1,96. Sander Taams die de eerste vier ronden als een speer ging met 3 uit 4 haalde in de volgende vijf ronden slechts één halfje. Hij heeft met afstand de laagste rating in deze groep (1857). de 3,5 punt leverde hem daarom wel een mooie plusscore van +2,48 op. De jeugdspelers van de NOSBO Eelke de Boer, Jonas Hilwerda en Tycho Bruggink konden in de open groep geen potten breken. Eelke won zijn laatste twee ronden en verdient met zijn 3,5 punt een paar ratingpunten. Tycho Bruggink speelde slechts één remise (tegen Jonas Hilwerda) en moet het hebben van de gratis lessen die hij heeft gekregen. Voor de volgende stap in zijn ontwikkeling is het goed dat hij heeft meegedaan. Van Jonas had wat meer verwacht kunnen worden. Laten we ook bij hem houden op een leertraject.

meer foto’s

 

 

 

Geplaatst in Hoogeveenchess, toernooien
3 comments on “Veel prijswinnaars bij de amateurs
  1. Ben schreef:

    Hoi Jan..Het is revelatie, geen revalidatie…desalniettemin weer een fraai stukje.

  2. schaakjan schreef:

    Ben, je hebt gelijk. Gezien het zakken van de rating van Theo kun je het wel beschouwen als een revalidatie van zijn rating. Die komt nu meer op zijn werkelijke sterkte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: