Schaakfestival dag 5 en 6

Uw verslaggever ter plekke schijnt gisteren als invaller ingedeeld te zijn bij de spelers en daardoor moest hij gisteravond verstek laten gaan bij het schrijven van het verslag. Alleen maar verliezers. Hij verloor zijn partij en u moet het doen met een verslag over twee dagen.

foto van Jan van Os.Laten we beginnen met de Compactgroepen. Gisteren startte al ca 120 spelers en vandaag kwamen er nog zo’n 56 deelnemers bij. Of ze gisteren bij de schoonfamilie op visite moesten of de woonboulevards onveilig hebben gemaakt heb ik niet onderzocht. Het gevolg is wel dat de indeling soms een beetje raar overkomt. Er zijn vier groepen ingedeeld op basis van sterkte. De ratingverschillen zijn daardoor niet al te groot, maar groot genoeg om de sterkere hogere winstkansen toe te dichten dan de zwakkeren.

Maar wat gebeurde er op de schaakborden. In de eerste ronde  haalde in de groepen A en B slechts 50% de winst, in groep C maar vijf van de 16 en alleen groep D met de grootste ratingverschillen wonnen de sterkeren overtuigend. 10 van de 12 wonnen hun partij.

In de tweede ronde konden deze aantallen niet gehaald worden. In compact A wonnen 7 van de 20 hun partij, in de B-groep 6 van de 22, in de C-groep 8 van de 21 en de D-groep was weer de uitzondering. 18 van de 21 wonnen hun partij.

Met niet al te grote ratingverschillen (tot ca 150) zijn er natuurlijk verrassingen te verwachten, maar dit lijkt wel één grote verrassing. Voer voor psychologen. Is er misschien nog een schakende student prychologie die een afstudeerprojekt moet inleveren? Hier heb je alvast een onderwerp. Ik zelf kom niet verder dan wat boerenpsychologie of te wel psychologie van de koude grond. De sterkere weet dat hij eigenlijk moet winnen, maar de tegenstander is niet zo veel zwakker. Forceren ligt dan voor de hand. De zwakkere wacht intussen rustig af wat de sterkere gaat doen en hoopt op een foutje. Als die dan komt dan is het wel zaak om er bij te zijn en dat lukt in de frisse eerste ronden beter dan aan het eind van het toernooi. We zullen de komende ronden zien of dit verschijnsel standhoud.

Compactgroep A

foto van Jan van Os.In deze groep ging onze hoop uit naar winst voor de als tweede geplaatste Jasper Geurink. Die liep in de tweede ronde op tegen een nederlaag en zal nu alles moeten winnen om een kans te hebben op de hoofdprijs. Daarvoor moeten de drie koplopers met 2 uit 2 natuurlijk wel een keer verliezen. Bij die koplopers staat ook Adrian Clemens en die gunnen we de winst ook wel. Zolang het maar een noorderling is ben ik onpartijdig.

Compactgroep B

foto van Jan van Os.Ook hier drie koplopers met 2 uit 2 en ook hier één noorderling, nl Ardin Bosboom. Hij staat samen met een twent (Leo Klapwijk) en een belg (Christiaan Beukema) een halfje voor op een elftal achtervolgers.

Compactgroep C

foto van Jan van Os.Hier zeven koplopers met twee uit twee. Hieronder Boudewijn Hoogeboom, Erwin Reintke en Hauke de Vries. De laatste twee zijn clubgenoten en mogen morgen in hun onderlinge partij uitmaken wie de eer van hun club hoog blijft houden.

Compactgroep D

foto van Jan van Os.Dit is de groep met een rating lager dan 1500 tot 500. Een groot ratingverschil derhalve en opvallend met 12 vrouwen. Dat is meer dan 1 op 4 terwijl ik vaak op 1 op 10 of nog lager zie. Vijf spelers hebben hun beide partijen gewonnen, waaronder Daan Noordenbos en Joris Spanjer

open A

foto van Jan van Os.Dan de open groepen. We moeten hier vandaag wisselende resultaten melden voor de noorderlingen. Sergei Tiviakov won weer op een geweldige wijze op een manier die vooral hij zo goed kan. Gisteren had hij zijn tegenstander in een mooie zetdwang (de loper in de hoek kon nergens heen) foto van Jan van Os.en ook vandaag ging het met eenvoudige zetten de goede kant op. Het lijkt zo makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet.  Jan Werle ging te ver in zijn winstpogingen en moest dat met een nederlaag bekopen. Sipke Ernst wist zijn partij wel te winnen. Lucas van Foreest offerde zich naar de overwinning in een partij die hij zelf wel geschikt vindt voor de spektakelprijs. Helaas net niet op een livebord gespeeld.

De sissanen Nick Maatman en Hing Ting Lai eindigde in remise. Ivo Maris verloor van Maurice Schippers.

In de B-groep hebben we nu twee noorderlingen aan kop. Fons van Hamond en Edim Salihbegovic. Ze hebben elkaar al gehad (remise) en moeten morgen de achtervolgers van zich afslaan. Remise spelen kan al betekenen dat je in de groep achtervolgers terecht komt. Dat is natuurlijk wel het leuke van een zwitsers toernooi. Wil je eerste worden dan moet je blijven winnen.

De kortste en snelste partij was in deze groep. Eddie Janssens had zich voorbereid op zijn tegenstander. Helaas ging het wel erg snel mis. In 11 zetten had Eddie genoeg van zijn stelling (zie hieronder) en gaf terecht op. Niet meer voorbereiden is het devies zou ik zeggen.foto van Jan van Os.

foto’s op facebook

 

Geplaatst in Uncategorized
1 comments on “Schaakfestival dag 5 en 6
  1. | Schaaksite schreef:

    […] Lees meer […]

Plaats een reactie