ONJK 2017: Jonas en Eelke vicekampioenen

laatste update

Het Open Nederlands kampioenschap zit er weer op. Ik was van plan om langs te gaan, maar de start om 9.00 uur is wel erg vroeg. Als ik wel was gegaan dan was ik toch te laat geweest voor onze toppers. Nu kon ik een aantal partijen live volgen. Jonas moest winnen, maar de partij verzandde al snel in een remise na 18 zetten. Eelke de Boer kwam nog langszij Jonas door zijn laatste partij knap te winnen. Eelke offerde een pion voor de aanvallende stelling. Een blunder van de tegenstander maakte daarna een eind aan de partij. Zonder blunder had het misschien nog 10 zetten geduurd.

In de B-groep valt het zeer goede resultaat van Daan Noordenbos op. Bijna drie punten meer dan verwacht mocht worden op grond van zijn rating. Het kan natuurlijk zijn dat zijn rating gewoon veel te laag is.

In de E-groep speelde Leon Niemeijer een goed toernooi. Voor meer verslagen over de partijen kunt u kijken op de site van schaakclub Ten Boer: verslagen Talententeam Jeugdschaak Noord  en op de site van het ONJK

foto’s van schaakjan

Eindscore:

groep plaats naam rating punten w/We TPR
A 2 Jonas Hilwerda 2132 6,5 0,46 2167
A 3 Eelke de Boer 2190 6,5 -0,42 2137
A 38 Tijmen Hofstra 1551 3 -0,12 1542
B 7 Daan Noordenbos 1606 5,5 2,93 1897
B 28 Gerbrich Kroon 1467 4,5 -0,53 1403
B 33 Abedin Heij 1594 3,5 1432
B 38 Remmelt Hofstra 815 3,5 1179
B 44 Tetske Hofstra 894 2 629
C 66 Rowin Berghuis 776 3 1290
C 70 Lindert Kroon 683 2,5 624
E 21 Leon Niemeijer 580 6,5 1,68 722
FGH 31 Gandul Naran 100 2,5 105

update vrijdagavond 11 augustus

In Borne is de laatste ronde aangebroken en die start om 9.00 uur. Dat is de jeugd wel gewend (in tegenstelling tot volwassen schaak). De A,B,C groepen spelen nog 1 ronde, de D-groep spelen twee ronden en de FGH-groep spelen er nog drie. De hoogste groepen moeten dus nog een tijdje wachten op de prijsuitreiking. Daar heeft de organisatie al jaren een oplossing voor. Een Bughouse toernooi van 13.00 tot 15.00 uur. En dat vindt de jeugd geweldig. Hopelijk kunnen ze sneller starten dan vorig jaar zodat er nog meer ronden gespeeld kunnen worden.

Bij de A-groep staat titelverdediger Jonas Hilwerda op de tweede plaats een punt achter koploper David Jongste. Tot mijn verbazing hebben ze elkaar tot deze ronde ontlopen. Voordeel is wel dat ze nu dus tegen elkaar mogen spelen. Als Jonas wint dan komt hij naast David op de eerste plaats en op basis van onderling resultaat wordt hij dan kampioen. Dat wordt een spannende pot. Slaapt u niet uit op zaterdagmorgen dan is het aan te raden de partij te volgen via internet. Naar Borne reizen is ook een mogelijkheid, maar dan moet u nog eerder opstaan. En in Borne mag u niet tussen de borden lopen en bord 1 is rechts achter in de verre hoek. Neem daarom uw telescoop mee, want aan een verrekijker heeft u niet genoeg.

Eelke staat een halfje achter Jonas maar is nog in de race voor plek twee. Daarvoor moet hij dan wel winnen van de sterke Belg Warre de Waele (2168). Tijmen Hofstra heeft nu 3 punten en met winst in de laatste ronde kan hij voorkomen dat hij ratingpunten gaat verliezen.

In de B-groep staat Daan Noordenbos op een mooie 4e plaats met 5,5 uit 8 en een mooie W/We van +3,14. Bij winst in de laatste ronde tegen een speler met 200 ratingpunten meer maakt hij nog kans op de derde plaats. Abedin de Heij en Gerbrich Kroon hebben nu 3,5 punt en met winst kunnen die nog op 50% komen. Remmelt Hofstra scoorde tot nu toe drie overwinningen en Tetske Hofstra won 1 keer en speelde de achtste ronde remise.

In de C-groep heeft Rowin Berghuis drie overwinningen geboekt en Lindert Kroon twee plus een remise.

In de E-groep heeft Léon Niemeijer nu 5,5 uit 11 partijen. Een mooie 50% en meer dan 1,5 punt meer dan verwacht mocht worden. De woensdag en Donderdag gingen niet zo geweldig, maar vandaag leverde drie punten op. Morgen zijn er nog 2 punten te verdienen.

 

verslag woensdagavond

Het open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschappen is natuurlijk ook een zomertoernooi, maar het is ook een jeugdtoernooi. Het aantal deelnemers uit de NOSBO valt dit jaar wat tegen. Ik had meer verwacht. Desondanks is het eerste succes al binnen. In de onderste groep de H-tjes werd Eli Alia Jorritsma lid van de Paardensprong Open Nederlands meisjeskampioen en derde in het algemeen kampioenschap. Hou die naam in de gaten.

De F.G en H-tjes spelen drie dagen de overige groepen zes dagen. Sommige van de FGH groep wil nog niet naar huis en voor hun is er een tweede toernooi op do-vrij en zaterdag. Twee keer kans op een prijs.

In de A-groep is titelverdediger Jonas Hilwerda van de partij. Hij krijgt concurrentie van oa Eelke de Boer. Die twee zitten elkaar vaker in de weg. Met 10 spelers boven de 2000 is de A-groep sterk bezet.  Jonas ging als een speer van start met drie overwinningen op rij, maar moest vandaag onder het keurend oog van uw verslaggever twee keer berusten in remise. Daar de partijen live zijn te volgen en ook nu nog zijn na te spelen mag u over zijn partijen een eigen oordeel vellen. Eelke volgt Jonas op een halfje. Tijmen Hofstra wil met zijn snelle spel nog wel eens voor een verrassing zorgen, maar in dit toernooi heeft hij tot nu toe vooral zichzelf te pakken.

In de B-groep staat Daan Noordenbos op een gedeelde tweede plaats met 4 uit 5. Er is in deze groep één speler die 5 uit 5 heeft. Daan heeft een W/We score van +2,29. Dat komt mede doordat hij een in mijn ogen veel te lage rating heeft van 1606. Hij heeft in de nosbo-competitie een TPR van  1822 gespeeld over 13 partijen.

Abedin Heij speelt niet zijn toernooi, tenminste kwa resultaten. Het plezier straalt er bij hem wel af en dat is natuurlijk wel de reden om te schaken. Ook Gerbrich Kroon doet het wat slechter dan verwacht in het zoveelste ONJK waar zij aan deelneemt. Tetske en Remmelt Hofstra hebben allebei één keer gewonnen.

In de C-groep hebben Rowin Berghuis en Lindert Kroon allebei één punt. De prijzen zijn nu buiten bereik dus plezier is nu het hoofddoel naast een goede partij spelen.

In de E-groep doet Leon Niémeijer mee. De maandag en dinsdag ging het voortvarend, maar de woensdag was wat minder. Zij spelen 13 ronden en ze hebben er nu 7 opzitten. Leon heeft nu 3 uit 7.

 

Geplaatst in jeugdschaken, jeugdtoernooien, ONJK
2 comments on “ONJK 2017: Jonas en Eelke vicekampioenen
  1. José schreef:

    Proficiat, noordelijke schakers met jullie behaalde resultaten!!
    Wellicht viel hij niet op, maar er was nog een deelnemer uit het Noorden. 😉 Hij behaalde 4 punten in de B poule. 😁

    • schaakjan schreef:

      Het klopt dat Janko een Noorderling is, maar wel één uit Friesland. En Friezen willen niet als noorderling maar als Friezen door het leven gaan. Vandaar dat ook de overige Friezen niet genoemd zijn in het artikel. Ik heb me beperkt tot de noorderlingen die lid zijn van de Nosbo. Vandaar ook geen Meppelers die lid zijn van de Osbo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: