Bingo!

Op zaterdag 17 december 2022 speelde Hoogeveen 1 een KNSB uitwedstrijd binnen de provinciale grenzen. Het tweede team van Assen was onze tegenstander. Beide teams begonnen de wedstrijd met twee wedstrijdpunten na vier ronden en voor handhaving was dit dus een Drentse derby waar er veel op het spel stond. Ook Hoogeveen 2 mocht aantreden op dezelfde mooie locatie en wel tegen Assen 3.

Hoogeveen kon pas voor de tweede keer aantreden in de basisopstelling. Voorgaande maal bracht ons dat een overwinning, dus de verwachtingen waren hooggespannen. We werden feestelijk onthaald bij Wijkcentrum Peelo ’t Markehuus te Assen. Er was speciaal voor ons, maar wellicht ook voor de buurtbewoners, een kerstmarkt ingericht. Er was live muziek en later was er zelfs een bingo. En dat was alleen al buiten. Binnen was het ook heel gezellig met veel drukte. Gelukkig had Assen de grote ruime zaal ingericht voor de schaakwedstrijden waar er rustig gespeeld kon worden.

Nadat de indelingen bekend waren, werden de klokken in werking gebracht. Borden 1 en 2 bleven nog even leeg, omdat de tegenstanders iets later arriveerden. Op drie van de vier witborden van Assen kwam dezelfde opening op het bord. Op bord 2 was dat inclusief een mogelijk pionoffer op b2. Grootmeester Vassily Ivanchuk heeft daar eens het volgende over gezegd: ‘Marriage is like taking a pawn on b2 in the Sicilian Najdorf’. Toch sloeg ik op b2. In mijn partij kon wit daarna een eeuwige aanval op de dame afdwingen en dat gebeurde. Op zet 8 was het al remise. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder zo snel klaar was op een zaterdag. Op de klok was nog geen kwartier verstreken, maar het halfje met zwart en een paar ratingpunten winst nam ik gaarne in ontvangst.

Op bord 4 kwam een soortgelijke stelling op het bord, maar Marten sloeg hier niet op b2, ondanks dat het hem een kwaliteit kon opleveren. Hij besloot om zijn ontwikkeling eerst af te ronden. Op de overige borden was er na een uur nog niet veel aan de hand. Wat wel opviel was de tijdsvoorsprong die Hoogeveen op meerdere borden had opgebouwd. Ik besloot de schaakborden even achter mij te laten en de kerstmarkt te bezoeken. Helaas was de bingo toen net begonnen, want ik had graag meegedaan. Ik had deze dag nog niet veel speelminuten gemaakt, al was dat met schaken en niet met de onofficiële vierde denksport bingo.

Nadat ik een Rob de Geusje had gedaan, waarbij ik wel vrolijk werd van de plaatselijke keuken, deed ik weer een rondje langs de borden. Edwin kreeg op bord 8 ook de kans om te slaan op b2 en deed dat. Zijn tegenstander was waarschijnlijk zo onder de indruk van deze zet, dat hij een zet later een volle toren cadeau deed. Punt in de tas en een 1,5 – 0,5 voorsprong op het scorebord. Bert had op bord 7 wel beter gestaan, maar als er geen pionnen worden geruild en de lopers staan op de verkeerde kleur, dan is remise een logische uitkomst.

Een blik op de overige borden stemde mij tevreden. Osama stond heel prettig. Marten was bezig een aanval in te zetten. Rond 16 uur vroeg Willem of hij remise mocht aanbieden. Gezien de overige borden zou dat prima zijn. Davin op bord 5 had al eerder remise aangeboden, maar deed dat rond 16 uur opnieuw. Beide tegenstanders zagen geen realistische winstkansen en de remises werden overeengekomen. Hiermee was de tussenstand 3-2. Marten was ondertussen druk bezig om een vol punt bij te mogen schrijven. Een aanval op de witte monarch bleek door te slaan en dus was één wedstrijdpunt veiliggesteld. Het duurde nog een uurtje alvorens ook Osama een overwinning kon noteren. Ondanks dat zijn tegenstander nog tegenkansen probeerde te creëren bleek een stuk achterstand teveel van het goede. Hiermee was de teamoverwinning een feit. Christiaan was op bord 3 als laatste bezig. Waar hij eerder beter stond, was het na de tijdscontrole zijn tegenstander die de betere kaarten bleek te hebben. Het eindspel bleek echter niet eenvoudig en Christiaan wist het remise te houden. De eindstand kwam hiermee op 5,5 – 2,5. Lekker om zo de winterstop in te gaan.

Het tweede van Hoogeveen had deze middag een 4,5 – 3,5 over

Het tweede van Hoogeveen had deze middag een 4,5 – 3,5 overwinning behaald. Na een achterstand wisten de invallers Rudi en Roy de score weer gelijk te trekken. Ook de remise van Remy tegen ‘good old’ Wout verdient een compliment. Topteamleider Leo mocht bij een tussenstand van 3,5 – 3,5 laten zien dat hij uit het goede hout is gesneden. Hij neutraliseerde eerst alle dreigingen op eeuwig schaak en marcheerde een vrijpion naar de overkant.

Met deze beide teamoverwinningen in de tas, ging de reis terug naar Hoogeveen. We waren uitgenodigd om aan te schuiven bij de jaarlijkse kerstmaaltijd van en voor de Molukse gemeenschap. We genoten van een heerlijke maaltijd. Er was live muziek er werd gedanst en er was een quiz. Veel vragen hadden we goed. We wisten zelfs de meisjesnaam van Mima, maar toen er specifieke vragen over Indonesië kwamen, moesten we het antwoord schuldig blijven. Echter een vraag over scheten deed ons de das om. Ook weer iets geleerd over kakkerlakken. Als klap op de vuurpijl was er ook nog een bingo. Terwijl ik nog één nummer goed moest hebben, werd er door iemand anders ‘Bingo!’ geroepen. Was het één van de ruim honderd mensen verderop in de zaal? Nee, het kwam van dichterbij… Het bleek Marten te zijn die een volle kaart had. Even had ik nog de hoop dat het valse bingo was en ik zat al te denken welk liedje hij dan zou gaan zingen, maar hij bleek ook hier een winst binnen te hebben behaald. Een mooie set met kaarsen zullen zijn huisje extra opwarmen in deze tijd van weinig daglicht. En de koek was nog niet op, want als best geklede man van de avond werd Marten wederom naar voren geroepen. Een fles rode wijn viel hem ten deel. Gelukkig voor alle aanwezig waren er niet meer prijzen te verdelen, want die waren dan vast en zeker ook naar onze voorzitter gegaan.

Dat er in ons clubgebouw Salawaku een feestje gevierd kan worden, was ons al bekend, maar deze avond was wel legendarisch. Wegens een bruiloftsfeestje op 11 februari 2023 zullen we dan eenmalig uitwijken naar het buurtcentrum van Krakeel. Hoogeveen 1 ontvangt dan Hardenberg 1 en Hoogeveen 2 mag dan aantreden tegen Apeldoorn 4. Hopelijk kunnen we de goede lijn dan voortzetten.

Marc Snuverink

Assen 2 Rating Hoogeveen 1 Rating Ronde 5

Niemeijer, L. (Léon) 1870 Sadallah, O.G. (Osama) 2040 0 – 1

Wierenga, J. (Jaël) 1906 Snuverink, M. (Marc) 1837 ½ – ½

Werff van der, F. (Frank) 1893 Mol, C.A. (Christiaan) 1946 ½ – ½

Faber, A. (Ab) 1903 Berghuis, M. (Marten) 2025 0 – 1

Velzen van, M. (Martin) 1952 Mostert, D.C.J. (Davin) 1890 ½ – ½

Smit, H. (Hans) 1928 Boontje, W. (Willem) 1796 ½ – ½

Faber, R. (Rients) 1813 Janmaat, A. (Bert) 1764 ½ – ½

Homminga, S. (Sjoerd) 1759 Jonge de, E.M. (Edwin) 1722 0 – 1

Gemiddelde Rating: 1878 Gemiddelde Rating: 1878 2½-5½

Assen 3 Rating Hoogeveen 2 Rating Ronde 4

Qatina, W. (Waheeb) 1682 Witkamp, T.F. (Theo) 1620 ½ – ½

Groeneveld, J. (Henry) 1563 Spaans, L. (Leo) 1706 0 – 1

Hashemy, M. (Majid) 1498 Benjamins, S.J.P. (Sander) 1450 1 – 0

Werff van der, C. (Cor) 1593 Peek, J.C. (Jan) 1338 ½ – ½

Veen van der, N. (Noël) 1481 Danker, R.J. (Rudi) 1496 0 – 1

Loots, J. (Johan) 0 Oelen, R. (Roy) 0 0 – 1

Knol, W. (Wout) 1691 Witkamp, R. (Remy) 1097 ½ – ½

Sahin, O. (Orhan) 0 Piepot, W.A. (Willem) 1155 1 – 0

Gemiddelde Rating: 1585 Gemiddelde Rating: 1409 3½-4½

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: