KNSB, verslagen. Update 19-12

Vandaag dinsdag 19-12 heb ik gekeken of er nog wat verslagen bij gekomen waren. Dat was zo. Verslagen van o.a. LOS. Spassky’s, ESG en Paardensprong zijn toegevoegd. Wie nu nog een verslag maakt is te laat om hieronder opgenomen te worden. Moet je maar wat sneller zijn. Oud nieuws wordt toch niet meer gelezen.

Deze zaterdag was het team van de Schaakreporter vrij, vandaar dat hij wat andere wedstrijden kon bezoeken. Ik begon in Hoogeveen waar er twee teams van Hoogeveen hun best deden. Het eerste om de eerste plaats te behouden, Het tweede om toch nog wat bordpuntjes te sprokkelen tegen Hoogland. Een team te sterk voor de vijfde klasse.

Daarna naar het Denksportcentrum om de zes teams van de Groninger Combinatie te volgen. Staunton, Sissa en de Spasssky’s speelden elders. Hierdoor zaten de teams iets ruimer dan bij voorgaande ronden. U kunt dat zien op de foto’s op mijn Facebookpagina

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008809036104

Meesterklasse:

Groninger Combinatie – De Waagtoren: 8,5-1,5

GC 1 had een makkelijke middag. Ze liepen al snel uit naar een 4,5-0,5 voorsprong tegen de nummer laatst uit de Meesterklasse. Volgens de teamleider van De Waagtoren was het toevallig dat ze promoveerden naar de Meesterklasse. Maar het is een mooie ervaring om een jaar in de Meesterklasse te spelen. Ze hebben wel een sterke kopman, nl grootmeester Dimitri Reinderman. Die werd deze middag goed in bedwang gehouden door Eelke de Boer. Die had in de vorige ronde GM Liam Vrolijk op remise gehouden en nu dus weer een GM. In de blog van GC 1 hield Bart Beijer de tussenstanden mooi bij. Dat het uiteindelijk 8,5-1,5 werd is goed voor de bordpunten. Een terechte uitslag.Waar Loek van der Hagen te weinig kreeg, kreeg Joost Wempe te veel. GC staat op een mooie vierde plaats, maar krijgt nog wat sterke teams.

https://gc1.groningercombinatie.nl/competitie/ronde-5-de-waagtoren/

Klasse 1B

Groninger Combinatie 2 – Vianen/DVP: 4-6

Het tweede van GC leed en nederlaag. De bovenste zes borden speelden remise tegen sterkere tegenstanders. Christofoor Baljon wist op bord 7 te winnen. De onderste drie borden gingen echter verloren. GC 2 staat nu op een gedeelde 6-8 plaats, 1 matchpunt boven de degradatiestreep. Dat wordt oppassen, want de teams onder hun treffen elkaar nog, terwijl GC die teams al heeft gehad.

Klasse 2A:

LOS – Max Euwe 2: 4,5-3,5

https://www.los-groningen.nl/

Spassky’s – Apeldoorn 2: 3,5-4,5

https://www.spasskys.nl/een-beetje-rustig-aan-als-dat-kan/

Assen vrij

In klasse 2A staat LOS nu op de eerste plaats met 7 punten, gevolgd door Assen, Amersfoort en Apeldoorn 2 met 6 punten. Assen en Amersfoort hebben nog een ronde tegoed.

in deze ronde won LOS met de hakken over de sloot van Max Euwe 2. Vijf zwartspelers wisten te winnen. De overige zwartspelers haalden een remise. Floris van Assendelft, Arjan Dijkstra en Renze Rietveld wonnen voor LOS,

De Spassky’s gingen onderuit tegen het tweede van Apeldoorn. Er werden 5 remises gespeeld. Voor de Spassky’s scoorde alleen Michael Riemens het volle pond. Daar stonden twee nederlagen tegenover.

In de tweede klasse degraderen er veel teams. De nummers 7,8,9 en de slechtste nummer 6 degraderen dit seizoen. De Spassky’s staan nu op een gedeelde 6/7e plaats met 4 punten.

Klasse 3A:

Groninger Combinatie 3 – Sneek: 3,5-4,5

Hardenberg – HSP/Veendam: 5,5-2,5

DSG Pallas – Staunton: 2-6

https://sgstaunton.nl/de-zon-schijnt-weer/

SISSA 1 – Schaakwoude: 2-6

Het blijft nog even spannend in deze klasse. Hardenberg staat met 8 uit 5 bovenaan, gevolgd door drie teams met 6 punten. De NOSBO-teams doen het niet zo geweldig in deze klasse. Ze bezetten de plaatsen 6,7, 9 en 10. Het verschil is echter klein. Tussen plaats vijf en tien zitten slechts twee matchpunten en tussen plaats 2 en 10 is het verschil drie matchpunten.

GC 3 verloor nipt met 3,5-4,5 van Sneek die daarmee hun tweede overwinning boeken en daardoor naast GC 3 op plek 8 komt. Zij gaan daarmee Sissa voorbij dat dik klop kreeg van Schaakwoude. Ook Staunton gaat SISSA voorbij door hun eerste overwinning (op DSG Pallas). Opvallend bij Staunton: De eerste vier borden wonnen, de onderste vier speelden remise. Een beetje tegen de ratingverwachting in.

HSP/Veendam kreeg klop van koploper Hardenberg. Alleen Sander Westerlaan wist het volle pond te boeken. Daar stonden 4 nederlagen (waaronder een NO) tegenover.

Klasse 4A:

Groninger Combinatie 5 – Assen 2: 3-5

https://www.schaakclubassen.nl/2023/12/17/assen-2-stoot-groninger-combinatie-5-van-roze-wolk-met-eerste-seizoensoverwinning/#more-9303

Groninger Combinatie 4 – Staunton 2: 5,5-2,5

https://sgstaunton.nl/ook-staunton-2-geniet-van-mooie-schaakmiddag/

Hoogeveen – O&O Kampen: 4,5-3,5

Zie verslag elders op De Schaakreporter.

SISSA 2 – Schaakwoude 2: 4,5-3,5

https://www.jsvsissa.nl/verslag/777/

Hoogeveen blijft op kop met een derde 4,5-3,5 overwinning. Er werd zeven keer remise gespeeld zodat de overwinning van Elez Limani aan bord 8 de beslissing bracht.

Zowel SISSA 2 als Assen 2 stijgen ietsjes op de ranglijst door hun eerste overwinning. SISSA 2 won van mededegradatie kandidaat Schaakwoude 2 terwijl Assen 2 het verrassende GC 5 versloeg. Voor Assen 2 de eerste overwinning en voor GC 5 het eerste verlies. GC 4 ging o.a. Staunton 2 voorbij door de wedstrijd tegen Staunton 2 te winnen. Het wordt hier vooral onderin spannend. De nummer 4 (GC4) heeft maar twee matchpunten meer dan de nummer 9 (SISSA 2).

Klasse 5A:

Staunton 3 – Mid Fryslân: 5,5-2,5

https://sgstaunton.nl/staunton-3-mid-fryslan-1-thuis-maar-toch-een-beetje-uit/

Haren – Tjonger Aa Linde 2: 6-2

https://www.schaakclubharen.nl/volwassenen/externe-competitie/team-verslagen/1989-middenrif-haren-1-beslissend-tegen-tjonger-aa-linde-2

SISSA 3 – ESG: 3,5-4,5

https://www.jsvsissa.nl/verslag/750/

https://esgemmen.nl/2023/12/19/met-de-hakken-over-de-sloot/

ESG deed weer hun plicht, maar net als in de vorige ronde ging het nu weer zwaar. Ze kwamen tegen SISSA 3 met 3-1 achter, maar wisten dit toch nog om te bouwen tot een nipte overwinning. Net als in de vorige ronde moest de laatste partij remise worden gehouden en dat lukte weer. Voor Sissa 3 een goed resultaat. Vooraf waren ze al tevreden als ze meer dan een half bordpuntje zouden scoren. Zo zie je maar weer. Een wedstrijd is pas gewonnen/verloren als die gespeeld is. Er is altijd een kans.

Staunton 3 wist de laatste plaats te behouden door een ruime overwinning op Mid-Fryslân. De vier jeugdspelers in het team scoorden er lustig op los maar ook de oudjes wisten veel te scoren.

Haren trad voor het eerst volledig aan en dat had direkt resultaat. Ze wiste TAL 2 te verslaan met dikke en duidelijke cijfers.

Klasse 5B

Hoogeveen 2 – Hoogland: 1-7

Dat Hoogeveen 2 het niet makkelijk zou krijgen was al verwacht. Hoogland had alle wedstrijden gewonnen en Hoogeveen 2 alle verloren. Hier geen verrassingen, behalve de twee remises die Theo Witkamp en Sander Benjamins wisten te boeken.

Hoogeveen 2 staat dus niet verrasend meer onderaan met 7 bordpunten uit vier wedstrijden.

Klasse 6A:

DSG Pallas 3 – Assen 3: 3-5

Groninger Combinatie 6 – Tjonger Aa Linde 3: 5-3

De Paardensprong – Apeldoorn 5: 5-3

https://www.scdepaardensprong.nl/post/winst-knsb-team-tobias-in-de-prijzen

ESG 2 vrij

Ook hier is de strijd nog lang niet beslist. Drie teams met 5 matchpunt aan kop, waarbij GC 6 de beste papieren heeft omdat zij dit in 3 wedstrijden hebben gehaald, terwijl Assen 3 en TAL 3 dat in vier wedstrijden hebben gehaald. Daarachter staan De Paardensprong en ESG 2 met 4 punten uit drie wedstrijden. Dat betekent dat vijf van de zeven teams nog strijden om kampioen te worden.

Tagged with: , , , ,
Geplaatst in KNSB-competitie

Plaats een reactie