Jeugdschaken in de lift

Overal in het land is het jeugdschaken in de lift. Dat bleek ook maar weer dit weekend. Het Paardensprongtoernooi in Hoogezand kende maar liefst 150 deelnemers, ondanks concurrentie van het Kwalificatietoernooi in Utrecht. Daar zag ik ook verschillende jeugdspelers uit het Noorden spelen. Natuurlijk met de bedoeling om zich te plaatsen voor het NK.

18 deelnemers in de Top groep (rating boven 1500) en 134 in de Open groep. De Top groep speelde zes ronden en het open speelde acht ronden. Met de jeugd komen er ook altijd veel begeleiders mee en ook daar moet men rekening mee houden.

Het vinden van een geschikte lokatie is met deze aantallen een probleem. Gelukkig zijn er middelbare scholen, in dit geval het Alletta Jacobscollege in Hoogezand, bereid om ruimte beschikbaar te stellen. De schakers zaten in diverse lokalen terwijl de grote kantine in gebruik was bij de talloze ouders, trainers en anderen. 150 deelnemers betekent ook zo’n 150 ouders/begeleiders/trainers.

Het was het Veertiende toernooi en de organisatie was weer goed ingespeeld en kende weinig problemen. Toch een compliment voor de schaakclub De Paardensprong die niet alleen vrijwilligers leverde voor de arbiters, maar ook voor het beheer van de kantine. Ik telde meer dan 25 mensen die er voor zorgden dat alles soepel verliep.

Op de toernooisite werden de uitslagen bijgehouden en via live streams kon men ook meekijken in de topgroep. En uiteraard kon men live de prijsuitreiking volgen (na te zien op you tube)

https://www.nosbo.nl/archief-jeugd-overig/1077-paardensprongtoernooi-2024

Dat het schaken populair is blijkt ook wel uit hoe snel men zich aanmeldt. Voor mijn eigen GP in Emmen werd ‘s-avond om 10 uur de inschrijving geopend en die konden we de volgend morgen om 8 uur sluiten omdat het maximum van 74 was bereikt. En dat geldt voor alle jeugdtoernooien. Kortom de jeugd wil schaken en sommigen elk weekend.

Ook zien we steeds meer jeugdteams in de KNSB wat natuurlijk goed is omdat ze daarmee in aanmerking komen met senioren.

De vraag die we steeds stellen is hoe we al deze jeugdspelers kunnen behouden voor het schaken. Voor mij is dat niet beperkt tot lidmaatschap van een vereniging. Want laten we eerlijk zijn, veel verenigingen zijn niet in staat om jeugd op te nemen en te behouden. Als ze blijven schaken (bv op internet) dan is het ook geslaagd te noemen.

Daarnaast wint het snellere schaak ook aan populariteit en dat gaat soms ten koste van het langere schaak. Een flink aantal jeugdspelers vinden één partij op één avond niet leuk. Dat geldt trouwens ook voor veel computerschakers die komen kijken. Een rapidavond vinden ze geweldig leuk, maar ze haken af als het om één lange partij gaat. Je zou kunnen stellen dat het twee verschillende groepen schakers zijn. En we zullen beide moeten aanspreken.

Gelukkig zijn er verenigingen die weten dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft. Dat houdt wel in dat men de clubavond wat moet aanpassen aan de jeugd (of een aparte jeugdavond/middag) en geld en begeleiding beschikbaar heeft om dit te ondersteunen. Aan gebrek aan belangstelling van de jeugd zal het niet liggen.

Tagged with: ,
Geplaatst in jeugdschaken, jeugdtoernooien
2 comments on “Jeugdschaken in de lift
  1. albertserwrdjo schreef:

    Mooi om te lezen! In Utrecht was er inderdaad ook een schaakfeest aan de gang: SGS scoort 1 NK ticket op het 4e NJSK ABC kwalificatietoernooi – Magnus home (magnusleidscherijn.nl).

Plaats een reactie