De eerste klassen

De eerste klassen hebben afgelopen week weer gespeeld en net als in de promotieklasse waren er hier ook verrassende uitslagen

1A:

Hier wonnen alle thuisspelende verenigingen.

1. Bedum – Staunton 4    5,5 – 2,5

Wat moeten we hiervan zeggen. Twee verrassende uitslagen. M.Kuipers van de thuisclub won van M.Petrelli. Daartegenover stond dat Thijmen Nawijn won van B. Valkema. Gezien de grote ratingverschillen kun je niet kijken naar de gemiddelde rating, maar moet dit per bord bekeken worden. En op bovenstaande verrassingen na won de op papier sterkere speler. En die ene remise dan vraagt u zich misschien af. Ja, daar zat de ratingloze Anders Bay voor Staunton 4.

2. Scepu   – DAC  5,5 – 2,5

DAC rekende volgens hun verslag op een winst, maar het pakte anders uit. Op de borden 3 t/m 5 won Scepu en de overige borden werden remise.

3. HSP/Veendam 2 – Middelstum   6 – 2

Middelstum toog met vier invallers naar Hoogezand. De vaste spelers aan bord 1 t/m 4 speelden remise, de invallers aan de onderste borden konden het ratingverschil niet overbruggen en verloren allen.

4.  Sissa 4 – Haren/Oostermoer 3   5 – 3

Hier waren op de meeste borden de strijders aan elkaar gewaagd. Slechts op twee borden was het ratingverschil meer dan 100 punten (in het voordeel van Sissa 4). Die werden inderdaad ook gewonnen door Sissa 4. De overige borden hielden elkaar in evenwicht wat uitslagen betreft. En zo is de 5-3 simpel verklaard.

 

1B:

1. Roden – Lewenborg  6-2

Lewenborg is sterker dan voorgaande jaren. Jarenlang de topspeler Jan Wiebe van Veen mocht nu aan bord 4 plaatsnemen. Dat heeft misschien geleid tot hoge verwachtingen en zou die ook waargemaakt worden tegen Roden. Roden is al jaren een kampioenskandidaat (tenzij ze in de promotieklasse speelden). Bij hoge verwachtingen kun je diep vallen. Lewenborg haalde slechts 4 remises. Kersverse kopman Hiddo Zuiderweg speelde remise. De partij is na te spelen. Ook de twee op pepier zwakste spelers wisten remise te spelen. Samen met de remise aan bord 4 waren dat de punten voor Lewenborg. De overige vier partijen gingen verloren.

2. ESG 2 – Het Kasteel  2,5 – 5,5

Vorig jaar speelde ESG-2 zeer goed en wonnen toen ruim verrassend van Het Kasteel. Dit jaar mist ESG 2 twee spelers. Keerpunt in de wedstrijd was de winst voor Het Kasteel aan bord 7 waar de ESG-er veel beter stond, maar zich mat liet zetten. De laatste partij aan bord 4 werd remise gegeven. De ESG-er stond hier de hele partij slecht, maar aan het eind begon de kasteelheer te prutsen. Als er nog wat op het spel had gestaan was er waarschijnlijk doorgespeeld, maar nu werd tot remise besloten.

3. Staunton 3 – Haren/Oostermoer 2  3,5 – 4,5

Het leuke aan deze wedstrijd is misschien wel dat de strijd beslist werd aan bord 8 bij de stand 3,5 – 3,5. Alle teamgenoten zien van alles, maar of de spelers het ook zien? De winst ging naar Ton Bontsema die daarmee de winst voor Haren/Oostermoer binnen haalde.

4. Dwingeloo –  HSP-Veendam 3  5,5 – 2,5

Dwingeloo begint deze competitie met een overwinning tegen een zevental uit Veendam (team 3 bestaat uit Veendammers, terwijl team 2 bestaat uit Hoogezandsters). De winsten van Veendam werden behaald door beide Wimmen bij HSP. Neen geen Women International Masters, maar Wim Smit en Wim Pruim. Daar kwam een remise bij van Evert Stoel. Niet genoeg voor de winst dus.

 

Geplaatst in NOSBO

Plaats een reactie