Groninger Combinatie niet op dreef, Sissa wel

De vijfde ronde was een ronde die goed was voor Sissa, maar desastreus voor de Groninger Combinatie. Het degradatiespook zal vanaf nu rondwaren in Groningen. Met nog 4 ronden te gaan moeten er ook minimaal 4 punten en waarschijnlijk nog meer gehaald moeten worden.

Meesterklasse

Sissa - HMC-Calder

Sissa – HMC-Calder

Sissa begon de wedstrijd goed. Jorden van Foreest wist te winnen van Benjamin Bok en dat gaf het team vleugels. Nikolas Lubbe won van GM Martijn Dambacher, waardoor er al twee GM’s onschadelijk waren gemaakt. Daar kwamen nog winsten bij van Floris van Assendelft en Frits Rietman. Met twee remises van Nick Maatman en Koen Lambrechts en de verrassing was er. Speciale dank van Sissa gaat ook uit naar Frits Rietman die een moeilijk eindspel tot winst wist te brengen.

Voor HMC waren de druiven helemaal zuur toen ze vernamen dat En Passant verloren had van Utrecht. Als ze gewonnen hadden, dan hadden ze mede aan kop gestaan.

Groninger Combinatie - LSG

Groninger Combinatie – LSG

Groninger Combinatie moest eigenlijk de wedstrijd tegen LSG winnen om de aansluiting met mededegradatiekandidaten te krijgen. Ze kozen er voor om de Grootmeesters met wit op de even borden te laten spelen. Die moesten winnen en dan moesten de ‘mindere goden’ met zwart remises in de wacht slepen. De gok pakte verkeerd uit. Van de grootmeesters wonnen er twee. Jan Werle en Joris Brenninkmeijer (is nog IM maar sterker dan een aantal GM’s) wonnen, maar daar stonden vier verliezen van de mindere goden tegen over. Alleen Jan Baljé wist remise te spelen.

GC 2 - Sopsweps'29

GC 2 – Sopsweps’29

Eerste klasse A Ook het tweede van de Groninger Combinatie staat onder de streep. Sopsweps’29 stond nog onder hun en dat was dus de kans om punten te pakken. Die hebben ze niet gepakt. Verloren werd er niet, maar met het behaalde gelijkspel zijn beide teams niet veel mee opgeschoten, Milan Mostertman, Maurice Schippers, Joop Houtman en Christofoor Baljon wonnen hun partij.

Tweede klasse A:

Assen behaalde een duidelijke overwinning op het onderaanstaande Caïssa 3 (5,5-2,5) met winsten van Frank van der Werff, Maarten Dijkstra, Elmar Hommes (5 uit 5) en invaller Mark Jager. Als promovendi staat Assen nu mooi op 50%.

Groninger Combinatie 3 werd compleet overlopen door De Waagtoren. Hoopte ik in de voorbeschouwing nog dat deze misschien wat minder gemotiveerd zouden zijn, tijdens de wedstrijd bleken ze veelvraten te zijn. Alleen Eelke de Boer wist een remise te boeken. De overige spelers werden er hardhandig of met zachte hand van het bord gespeeld. Toch wel opvallend De Waagtoren 1 was er gewoon, terwijl de Waagtoren 2 de wedstrijd tegen Hardenberg heeft uitgesteld.

Derde klasse A

Sissa 2 (rechts) - HSP/Veendam

Sissa 2 (rechts) – HSP/Veendam

Onder de vijf koplopers in deze klasse waren er drie NOSBO-teams.

Sissa 2 speelde tegen HSP/Veendam en zette dit keer het elo-overwicht om in een duidelijke 6,5 – 1,5 zege. Er waren remises voor Johanan Havinga, Bernard Bontjer en Erwin Reintke. Sissa 2 loopt daarmee een half bordpuntje uit op de Spassky’s

Spassky's (links) - Philidor 1847 2

Spassky’s (links) – Philidor 1847 2

De Spassky’s mochten tegen het tweede van Philidor 1847 uit Leeuwarden. Vorig jaar wonnen ze dik van dit team, maar resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor het heden. Het werd echter wel weer een ruime overwinning (6-2). Vijf overwinningen en twee remises. Alleen de sterkste speler van Philidor Marcel Vermaat won aan bord 3.

Groninger Combinatie 3 die met een winst op Sneek mede koploper was geworden kwam er tegen De Twee kastelen niet aan te pas. Met vier remises en vier verlies werd het een duidelijke en dikke nederlaag.

De wedstrijden van de friese medekoplopers Emanuel Lasker en Sneek werden uitgesteld. Of dit komt door de ijzel die tot zo rond elf uur voor problemen zorgde weet ik niet. ‘s-morgens waren zowel de A28, A7 en A32 deels afgesloten voor het verkeer. Vooral rond Heerenveen bleef het tot in de middag hommeles.

klasse 3B:

Staunton (links) - De Toren Arnhem-VSV 2

Staunton (links) – De Toren Arnhem-VSV 2

Staunton heeft naar mijn gevoel de winst tegen De Toren Arnhem/ VSV laten liggen. Althans ik had niet gerekend op een verlies van Piet Mulder. Die stond toen ik de laatste keer keek beter en met de stand 4-3 voor Staunton leek de winst zeker. Ik weet niet wat er mis ging, maar de uitslag was dat Piet verloor en het 4-4 werd. Winsten waren er wel voor John Riksten, Hans Polee en Yeb Blom.

verslagen:

Sissa (forum, draadje Sissa 1 en Sissa 2);’Groninger Combinatie

Assen

Spassky’s;  HSP/VeendamStaunton

Groninger Combinatie 4

Meer foto’s

Zoals gebruikelijk nog een aantal stellingen om zelf te bekijken:

Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: