Eerste klassen

DSC_8418a

ESG 1 tegen ESG 2. Uw verslaggever bekijkt de stellingen op de borden.

De beide eerste klassen van de NOSBO zijn al gespeeld in de week voor het toernooi in Hoogeveen. Omdat de laatste wedstrijden werden gepeeld op de eerste vrijdag van het toernooi is het overzicht een beetje verloren gegaan in de hectiek van het Hoogeveenchess toernooi.

Toch bespreken we de wedstrijden.

20171016_214539a

De topborden van ESG 1 kregen het zwaar.

In klasse 1A is ESG op papier met afstand de favoriet. Aan hun de zware taak om die rol ook waar te maken. In de eerste ronde gaf het tweede van ESG weliswaar zwaar tegenstand maar ze gingen wel met 7-1 de boot in. Twee oud-esg1 spelers (Boontje en Selten) wisten op de bovenste borden nog een remise in de wacht te slepen, maar de overigen gingen allemaal de bietenwagen in. Dat was in het verleden wel eens anders. Toen won ESG-2 nog van ESG-1. Ik herinner me dat nog goed. ESG-2 won van ESG-1 en om dat goed te maken wonnen ze ook van de naaste concurrent van ESG-1. Vervolgens degradeerde het tweede weer naar hun eigen niveau door de overige 7 wedstrijden te verliezen.

verslag ESG

De concurrentie moet dan komen van Assen 3, maar die maakte een valse start door in Coevorden te verliezen van Het Kasteel 2. En dat team is op papier de zwakste broeder. Nu had Het Kasteel 2 wel een invaller die op papier in het eerste kan spelen, maar dan nog had Assen de kans moeten pakken. Vijf wit-spelers wonnen. Waaronder alle witspelers van Het Kasteel 2 en maar 1 van Assen 3. En die laatste wist vanuit verloren stelling middels een dameoffer nog mat te zetten. Einduitslag 5,5-2,5 en dat kun je gerust een dikke nederlaag noemen. Slechts een paar regeltjes op het forum van Assen. Dat zijn we anders gewend.

Haren/Oostermoer 2 trok naar Dwingeloo om de plaatselijke club te bestrijden. Dwingeloo is nog een club van de oude stempel. Ze spelen in een gezellig kroeg met ruimte. Haren/Oostermoer 2 won met 3-2 door vier remises en één winstpartij van Peter Weites. Daarbij kwamen dan wel drie reglementaire nederlagen wegens lege borden. De eindstand werd daardoor 5-3 voor Dwingeloo.

Hoogeveen 2 speelde een knappe wedstrijd in en tegen Roden 2. De bovenste vier borden werden gewonnen door de Hoogeveners, De onderste vier borden leverde Roden 2 twee wit overwinningen op en twee remises. Eindscore een 5-3 overwinning voor Hoogeveen 2. De overwinning werd in het laatste uur definitief. Als de twee remise gewonnen zouden zijn (en daar leek het even op) dan was een gelijkspel mogelijk geweest. Maar in het schaken is vaak juist het einde van de partij het belangrijkst. Hoeveel blunders heb ik wel niet gezien in Hoogeveen als de vermoeidheid toeslaat en de tijdsdruk gevoeld wordt.

verslag Roden 2     verslag Hoogeveen 2

In klasse 1B ook een duidelijke titelkandidaat. Roden 1 is daar de te kloppen ploeg.

Dat dat geen ongedeeld genoegen is bleek direct al in de eerste ronde. Bedum haalde namelijk een gelijkspel. Invaller Menno Keizer die vooruitgespeeld had met het tweede (en daar verloor) verloor ook met Roden 1 en wel van Bert Janmaat. Gezien het krachtsverschil géén schande. Erger voor Roden was dat de topborden geen vuist konden maken. Daar haalden ze maar 1 uit 4. Het gelijkspel werd bevochten door de onderste drie borden van Roden die allen wonnen.

Lewenborg 2 won van het Sissa 5. Geen Sissa 6 met de Sissa-sisters meer. Die treden als sisters alleen nog op in de viertallen competitie. Maar wel kunnen we ze nog tegenkomen in Sissa 5. Maria Burgsma smaakte het genoegen om een knappe remise te boeken tegen Douwe Pol die toch een dikke 300 ratingpunten meer heeft. Daar kwam een remise bij van Anne van der Veen tegen Albert Prins en een overwinning op bord 8 door Flip van ’t Riet. De overige partijen gingen verloren waardoor de wedstrijd met 6-2 verloren ging voor Sissa 5. Een dikke nederlaag en geen verslag op de site van Sissa. Zelfs niet in het forum. Lewenborg 2 neemt daardoor de koppositie in in klasse 1A. Gaan ze het huzarenstukje van Lewenborg 1 van vorig jaar herhalen? Die werd toen kampioen in de eerste klasse.

Ook Groningen 5 gaat voor het kampioenschap. Of ze het halen vinden ze niet belangrijk, maar de reis er naar toe is zo zoet. In de eerste ronde moesten ze dan wel afrekenen met DAC (Delfzijl-Appingedam Combinatie). De oudste combinatie in het Nosbo-gebied. Op papier moest dat te doen zijn vanwege het krachtsverschil op de onderste borden. Dit mede doordat DAC met vier invallers aantrad. De gemiddelde rating zakte daardoor met 200 ratingpunten. Ratingverschil komt niet altijd uit, maar dit keer wel. Op de bovenste vier borden hield DAC aardig stand met een 2,5-1,5 achterstand. De onderste vier borden leverde slechts één remise op. Leunis Maas speelde hier remise tegen Ferry Ruigendijk daarmee 319 ratingpunten teniet doen.

verslag DAC

Ook Van der Linde heeft het probleem van relatief zwakke onderste borden, maar ze hebben wel sterke topborden. Staunton 3 heeft hetzelfde alleen gemiddeld een 50 ratingpunten minder. Er werden vijf remises gespeeld waarbij de opvallende remise van Poppe Dijkhuis tegen de winschoter kopman Raymon Oord. Aan de kant van Van der Linde won Sander Kletter, aan de kant van Staunton 3 wonnen Hans van Zoelen en Michiel Meeuwsen.

kort verslag Staunton

Geplaatst in NOSBO
2 comments on “Eerste klassen
  1. JaapG schreef:

    het is Poppe Dijkhuis!

  2. schaakjan schreef:

    Jaap, bedankt. Domme fout en is hersteld. Ik ken Poppe nu al zo lang dat ik dat ook wel weet. Een tikfoutje is snel gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: