Schaakperikelen de afgelopen dagen

Het weekend begon dit keer op woensdagavond met de KNSB-bekerwedstrijd tussen Amevo-Apeldoorn en de Groninger Combinatie. Hoe dat ging kunt u naspelen op https://www.schaakstad-apeldoorn.nl/blog/2022/05/10/amevo-apeldoorn-groninger-combinatie-live/

In het kort kunt u het hieronder zien

Jorden van Foreest tegen Roeland Pruijssers: Waarom geeft wit op?
Nick Maatman tegen Nico Zwirs: Waarom geeft wit op?
Wat speelt zwart?

Tja op zo’n manier verliezen is natuurlijk voer voor de complot theorieën. Welke kunt u na lezen op het Utrecht forum, het forum voor complot theoriën. Het zijn er te veel om op te noemen. Het varieert van GC wil zijn Hemelvaart niet opofferen (liever het weekend toernooi dan de bekerfinale), GC is betaald om te verliezen tot er is zwaar gegokt door spelers in de legale en illegale gokcircuit.

Een dame en twee torens weggeven in vier partijen is natuurlijk wel opvallend.

NOSBO-bekerwedstrijd: LOS – GC

Donderdagavond probeerde Groninger Combinatie het blazoen te herstellen in de NOSBO-bekerwedstrijd tegen LOS. Dat werd een waar spektakelstuk. De wedstrijd eindigde in 2-2. Het snelschaken eindigde ook in 2-2. Verslag op https://www.los-groningen.nl/

LOS IRatingGroninger Combinatie IRatingRonde 2
Hummel, E.D.J. (Erik-Jan)2293Schippers, M. (Maurice)22940 – 1
Rupert, C.J. (Casper)2082Hagen van der, L.G.J. (Loek)20781 – 0
Groenewold, J.J. (Jan Joris)2090Noordenbos, D. (Daan)21150 – 1
Pastoor, E.J. (Ernst-Jan)1980Mostertman, X.V. (Xander)19561 – 0
Gemiddelde Rating:2111Gemiddelde Rating:21112-2

Bij het vluggeren wonnen Jan Joris en Ernst-Jan voor LOS en Maurice en Loek voor GC. Weer 2-2 en dan vervalt het vierde bord van de reguliere partijen. In dit geval de winst van LOS en de stand wordt dan 1-3 voor GC en die is door. De wedstrijd werd live werd uitgezonden en op het twitch kanaal van Schippers chess school https://www.twitch.tv/cs_schippers werd live commentaar gegeven door WGM Anna Warakomska. U kunt dat dus nog steeds bekijken.

Vrijdagavond werden de finales gespeeld van de NOSBO-acht-, zes- en viertallencompetities. De winnaar van groep A tegen de winnaar van groep B speelden om het kampioenschap.

Niet verwonderlijk waren de viertallen het eerste klaar. Hier traden HSP/Veendam 2 en Assen 3 tegen elkaar in het strijdperk. Ze waren als eerste klaar, logisch omdat ze ook als eerst aanwezig waren en ook omdat ze als eerste begonnen. En bij vier man is het statistisch zo dat de kans dat de langste partij hier valt kleiner dan bij acht man. De wedstrijd werd al snel beslist. HSP/Veendam kwam met 3-0 voor te staan. De laatste partij eindigde een poos daarna in winst voor Assen.

HSP/Veendam 2. Kampioen van de viertallencompetitie

Daarna konden de zestallen de stukken in de doosjes doen. Bedum mocht aantreden tegen het tweede van Assen. Hierbij was Bedum favoriet. Zij hadden hun (noordelijke) groep afgetekend gewonnen, terwijl Assen 2 zich plaatste met een half bordpuntje meer dan het tweede van ESG. De opstellingen deden het publiek niet van mening veranderen. Aan de bovenste drie borden had Bedum een groot ratingoverwicht van resp. 434, 258 en 145. De onderste drie borden gaven weinig verschil te zien. En dat kwam uit. Onderin verkreeg Assen een mooie 2-1 voorsprong, maar de bovenste drie borden vielen de overwinningen aan Bedum kant. Niet zonder strijd moet gezegd worden. Bedum 1 speler Roelof Kroon was vol lof over zijn tegenstander Abedin Heij.

Kampioen van de zestallen Bedum met de rug naar het raam

In de achttallen ging de strijd tussen het eerste en tweede van de Groninger Combinatie. Dat betekende dat er niemand van GC 2 kon invallen in GC 1. Er stond natuurlijk veel eer op het spel. Vandaar dat de wedstrijd live werd uitgezonden en werd er op het twitch kanaal van Schippers chess school https://www.twitch.tv/cs_schippers live commentaar werd gegeven door WGM Anna Warakomska. Ook deze partijen kunt u dus nog zowel met als zonder commentaar nakijken.

Nadeel van live uitzenden is dat je pas kunt starten als de liveborden werken. Dat duurde even, waardoor de wedstrijd wat later begon dan de andere twee wedstrijden.

Het werd een zeer nipte overwinning voor GC 1 (4,5-3,5). GC 1 naam de leiding door een overwinning van Evie Warmelink, maar Taco van der Poel scoorde tegen. Een remise aan bord 6 zorgde voor een 1,5-1,5 tussenstand. GC 1 liep uit door overwinningen van Maurice Schippers en Sandro Sweet waar alleen een overwinning van Alex van Huisstede tegenover stond. Toen Loek van der Hagen na zware strijd won was de wedstrijd beslist. Dat Govert Pellikaan van GC 2 nog een poos moest vechten om de winst binnen te halen veranderde weinig aan de uitslag.

Kampioen van de achttallen: Groninger Combinatie 1

Persoonlijke uitslagen: https://nosbo.netstand.nl/rounds/view/123

En dan de zaterdag de Open Noord Nederlands jeugdkampioenschappen

Honderd en negen kinderen streden tegen elkaar in verschillende leeftijdsklassen. Hiermee zat het toernooi ook vol.

Hoewel ik alleen maar de laatste twee ronden heb meegemaakt is het altijd weer een genoegen om de kinderen te zien strijden. Een compliment voor de organisatie is wel op zijn plaats. Je moet voor een jeugdtoernooi meer mensen inschakelen, want ja de jongste kinderen weten niet altijd wat wel en niet mag, ze weten niet hoe ze de uitslag moeten noteren en ze zijn soms wel heel vlot klaar. Ze moeten vermaakt worden tussen de ronden, althans er moet ruimten zijn voor al die ouders en trainers. Dat zijn met elkaar soms nog meer dan het aantal deelnemers.

Hierboven de beslissende laatste partij voor het C-kampioenschap. Zwart heeft 6 punten en wit 5. Zwart heeft zojuist het mooie Tc8 naar d8 gespeeld. Wit antwoordde met het eveneens mooie Dd5 naar h5. Dat geeft vertrouwen in de toekomst van het schaken. De partij eindigde uiteindelijk in remise waardoor Noël Koene het C-kampioenschap op zijn naam schreef.

Eindstanden staan al op https://www.nosbo.nl/jeugd/kampioenschappen/876-open-noord-nederlands-jeugdkampioenschap de verslagen en foto’s worden daar ook geplaatst. Wat foto’s van mij op https://www.facebook.com/photo/?fbid=2813903715579902&set=pcb.2813907402246200

Verslag sc Assen: https://www.schaakclubassen.nl/2022/05/15/leon-verovert-nosbo-jeugdtitel-ab/#more-7234

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: