Promotieklasse van start

De eerste ronde van de promotieklasse gaf weinig grote uitslagen te zien. Betekent dit dat de verschillen niet groot zijn? Het feit dat de twee sterkste teams direkt tegen elkaar moesten geeft een wat vertekend beeld. We kunnen echter wel van een aantal verrassende uitslagen spreken.

ESG – Roden: 3,5 – 4,5

De promovendus Roden tegen ESG lijkt vooraf een gelopen koers. Dat was twee/drie jaar geleden misschien zo, maar ESG is na degradatie uit de KNSB ernstig verzwakt. Vorig verliet Peter Mijnheer ESG voor Hardenberg. Dit jaar is Herman Voss naar Hoogeveen gegaan en Arie van Wageningen naar Hardenberg. Dat zijn toch de eerste drie borden weg. Tegen Roden kon ook de topscoorder van vorig jaar (Leo Roos) niet meedoen.Op papier een bijna gelijkwaardige strijd. Voor verslag van de wedstrijd verwijs ik naar de sites van de verenigingen. Na vijf remises won ESG één partij en Roden twee.

verslag ESGverslag Roden

Staunton 2 – Sissa 3 3,5 – 4,5

Sissa 3 is dit seizoen versterkt met twee spelers uit Sissa 1. Zo speel je in de Meesterklasse en zo speel je in de Promotieklasse van de NOSBO. Met ook nog de bijna topscoorder van de promotieklasse (aan bord 1!) in de geleding is Sissa 3 de voornaamste kanshebber op het kampioenschap. Staunton 2 is op papier de nummer 2. Direkt een topduel dus.

Sissa 3 won de vooruitgespeelde partij. Koen Lambrechts wist jeugdtalent Jonas Hilwerda te verslaan. Die moest zoals u vast wel weet naar het EK. Een goede oefening derhalve. De wedstrijdavond zelf wist Sissa 3 de voorsprong niet uit te bouwen. Staunton kwam terug tot 3,5 – 3,5 maar de laatste partij ging verloren. Op de site van Sissa3 staan twee verslagen op het forum, uiteraard onder Sissa 3.

Verslag Staunton even naar beneden scrollen. Verslagen Sissa 3

HSP/Veendam 2 – Leek  4-4

Een promovendus tegen de smaakmaker (tot de laatste ronde) van vorig seizoen. Kat in het bakkie zou je zo zeggen. Het werd echter een gelijkspel. Olaf Cliteur wist te winnen van Otto Rubingh op bord 1 en op bord 2 wist Theo Mooijman Sander Westerlaan op remise te houden. De borden 3, 4 en 5 waren voor Leek. De borden 7 en 8 voor HSP/Veendam. Met nog een remise op bord 6 komen we tot een 4-4 resultaat. Het was wel een lange wedstrijd (tot 12.37 uur)

verslag HSP/Veendam

Assen 2 – Van der Linde 2: 4-4

De nummer drie op papier tegen de nummer laatst. Een nog ongelijkere strijd dan hierboven genoemd. Aan de bovenste vier borden had Assen 2 gemiddeld zo’n 100 ratingpunten meer en aan de onderste vier borden was dit veel meer. Op de bovenste vier borden scoorde Assen een krappe 2,5 – 1,5, maar op de onderste borden werd de uitslag andersom. Rating zegt dus niet alles. Uiteindelijk een fantastisch resultaat voor van der Linde. Assen is teleurgesteld en van Van der Linde weet ik het niet. Hun site is onder constructie. Ze beloven dat hij binnen een week weer in de lucht is. Hopen maar dat dat bericht niet jaren blijft staan.

verslag Assen 2

Groninger Combinatie 4 – Groninger Combinatie 5  2,5 – 5,5

Groninger Combinatie 4 tegen Groninger Combinatie 5. Op papier klopt het dat GC4 sterker is dan GC5, maar de uitslag vertelt toch iets anders. De enige wedstrijd met een duidelijke uitslag. De 1900+ spelers aan bord 1 en 2 verloren van de 1700+ spelers. Daarnaast wist GC 5 nog twee overwinningen te boeken. Alleen op bord 8 wist GC 4 te winnen. Er is nog geen verslag op de site van de GC verschenen. U kunt daar echter wel een videoverslag zien van GC 1, aangevuld met een schriftelijk verslag van Erik Hoeksema. Smullen dus

verslag GC 1

Geplaatst in Uncategorized
4 comments on “Promotieklasse van start
 1. Dick van Dale schreef:

  promovenDUS

 2. schaakjan schreef:

  Aangepast. Eén van de promovendi was trouwens ook goed geweest.

 3. Arjen Admiraal schreef:

  kleine correctie bij de wedstrijd
  HSP/Veendam 2 – Leek
  Niet de spelers van Roden wonnen op de borden 3, 4 en 5, maar de spelers van Leek !!,

  • schaakjan schreef:

   Aangepast. Hoewel Leek en Roden dicht bij elkaar liggen en ze zelfs gezamenlijk een GP organiseren past het natuurlijk niet om ze door elkaar te halen. Tenslotte ligt er één in Groningen en de ander in Drenthe. En dat is een wereld van verschil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: