KNSB-ronde 7

Altijd de keuze. Ga je voor een snelle maar daardoor korte verslaglegging of wacht je op de verslagen van de teams en ga je later een verslag publiceren. Dit keer maar een snel verslag welke dan later wordt aangevuld.

Foto’s van Schaakjan

In de Meesterklasse deed Sissa goede zaken door te winnen van MU-Consult. Hierdoor hebben zij zich veilig gespeeld. Tevens bewezen ze stadgenoot Groninger Combinatie een dienst. Mu-Consult staat namelijk twee punten voor op de Groninger Combinatie. Door het verlies blijven ze binnen schootsafstand van de Groninger Combinatie.

In klasse 1A was Sissa 2 de dupe van het feit dat Sissa 1 en 3 zich veilig moesten spelen. Hierdoor moest men twee spelers afstaan aan het eerste en kreeg men zelf twee invallers van uit het vierde. Die mochten met zwart aan bord 1 en 3 optreden. Ze verloren beide en dat maakte het verschil want Sissa verloor met 4-6 van Purmerend.

In de tweede klasse A wonnen beide NOSBO teams. Beide met het kleinst mogelijk verschil (4,5-3,5) maar dat levert ook twee wedstrijdpunten op. Beide nemen hiermee afstand van de onderste twee degradatieplaatsen. Assen heeft vier wedstrijdpunten voorsprong en Groninger Combinatie 2 heeft 3 punten voorsprong op de nummers 9 en 10.

In de derde klasse A won Sissa 3 met zeer ruime cijfers van Hoogeveen (6-2). Als Hoogeveen verliest dan doen ze het ook goed. Het betekent wel dat Hoogeveen nog niet veilig is, mede omdat de teams onderaan elkaar nog treffen. En kwa bordpunten staat Hoogeveen onderaan. Groninger Combinatie 3 wist bijna voor een stunt te zorgen. Bijna, want ze scoorden een halfje te weinig hiervoor. Gezien het krachtsverschil met Bennekom toch een geweldige prestatie.

In klasse 3B blijft het spannend. Bovenin bleef de Spassky’s mede koploper door met ‘slechts’ 5-3 te winnen van Hardenberg 2. De laatste had een taktische opstelling met de de sterkste vier spelers aan de borden 5 t/m 8. Aan die borden was de rating daardoor ongeveer gelijk. De opzet slaagde bijna, maar Peter Bodewes wist door te winnen van Joan Reinders een 4-4 te vermijden. Staunton begon met een 2-0 voorsprong doordat SG Max Euwe 2 met 6 man kwam opdagen. Het werd uiteindelijk 5,5-2,5. Ook onderin bleef het spannend omdat alle drie degradatiekandidaten verloren. Hieronder HSP/Veendam die in Zwolle met 5-3 verloren van ZSG.

Later meer

Meesterklasse:

Sissa tegen MU Consult Apeldoorn was de strijd tussen de nummer 6 en 8. Voor Sissa belangrijk om zich definitief veilig te spelen. Vanwege de Bundesliga speelde Sissa zonder Jorden en zonder de duitsers. MU-Consult speelde zonder Roeland Pruisschers  (die maar twee keer meespeelde), maar had daarvoor Arik Braun (2589) en Schmaltz (2470) ingehuurd. Op papier was MU-Consult daardoor sterker. De strijd begon met een snelle remise van Hing Ting Lai tegen Schmaltz gevolgd door een remise van Lucas van Foreest tegen Braun. De ingehuurde eendagsvliegen onschadelijk gemaakt zullen we maar zeggen. Voor MU-Consult gold natuurlijk dat ze twee goede scoorders van Sissa onschadelijk hadden gemaakt. Daarna zat Sissa steeds aan de goede kant van de score. Nick Maatman zorgde voor de voorsprong, Floris van Assendelft speelde een remise en Ivo Maris zorgde voor de vergroting van de voorsprong. De laatste kon een dame winnen, maar vond mat in drie aantrekkelijker. Het bleek echter geen mat te zijn, maar desondanks wist hij te winnen. Hierna won Julian Kramer en was de stand 4,5-1,5. Als toeschouwer vond ik toen dat Sissa op drie borden beter stond en slechts op één bord wat slechter. Het werd echter toch nog iets spannend. Renze Rietveld verloor. Ook Hendrik de Groot verloor. Maar dat was onnodig. Met toren, paard en loper tegen een dame was hij degene die terecht op winst speelde. Naar eigen zeggen had hij een vorm van schaakblindheid. Hierdoor kon de tegenstander met mat dreigen en tevens met materiaal winst. Doordat ook Simon Elgersma zijn betere stelling niet in winst wist om te zetten en in remise moest berusten was het 5-4 en moest de laatste partij de doorslag geven. Nu stond in die partij Zyon Kollen een pion voor en speelde hij voor de winst. Een fout is echter snel gemaakt dus bleef men die partij in de gaten houden. Dat werd een lange zit, want het voordeel kon slechts langzaam worden omgezet in een gewonnen stelling. De tegenstander Nico Zwirs wist de stand ook en speelde zo lang mogelijk door. Zyon bleef het nauwkeurig spelen en wist zo tegen 7 uur de partij te winnen en daarmee de wedstrijd.

verslag Sissa op hun forum    verslag MU-Consult Apeldoorn

Groninger Combinatie vertrok zonder Jan Werle, Sipke Ernst en Erik Hoeksema naar Den Bosch om te proberen te stunten tegen HMC-Calder. De eerlijkheid gebied te zeggen dat een stunt er geen moment in gezeten heeft. Men stond al snel met 3,5-0,5 achter. En dan wordt het moeilijk. GC kwam nog bij tot 4-3. De overige borden gaven echter geen hoop. Er werden geen blunder gemaakt en Boscher zijde en de eindstand werd 6-4. Iozefina Paulet, Joost Wempe en Jan Baljé zorgden voor het volle pond en Sergei Tiviakov en Maurice Schippers voor 250 gram. Het wordt daardoor lastig voor GC om zich te handhaven. De volgende ronde moet er gewonnen worden van BSG en als dan de overige uitslagen gunstig zijn moet men in de laatste ronde winnen van Pathena Rotterdam en hopelijk daardoor de degradatie net ontwijken. Men heeft het dus niet meer geheel in eigen hand.

verslagje Groninger Combinatie Een uitgebreider verslag door Jan Baljé zit in de pen. Is nu uit de pen verslag Jan Baljé

Klasse 1A

Sissa 2 had zoals gezegd het probleem dat men drie mensen moest afstaan aan het eerste en geen invallers uit het derde kon opstellen. Het gevolg twee invallers uit het vierde die dan ook nog eens met zwart aan de borden 1 en 3 plaats moesten nemen. Meer dan 500 ratingpunten verschil. Dat zorgt  voor problemen. Twee borden waren vooruitgespeeld en dat waren twee remises. Dat betekent dat als je de twee te verwachten nederlagen meerekende er minstens 2 van de vier vaste spelers moesten winnen. En men kwam een eind. Frits Rietman won waardoor Sissa aan de leiding kwam 2-1. Toen verloren de twee invallers, maar dat werd goedgemaakt door Ernst Jan Pastoor. Die zat er rustig bij, maar toen hij zag dat hij kon winnen kreeg hij het toch warm. De kleur nam toe, maar hij bleef de goede zetten doen. Niet iedereen gaat aan spanning ten onder. Sommigen reiken dan juist naar grote hoogten. EJP is van de laatste soort. Hierdoor was het 3,5-3,5 omdat Casper Rupert intussen remise had gespeeld. Toen vervolgens Benno de Jongh verloor (3,5-4,5) zag het er somber uit. Bij Erik Jan Hummel zag ik nog wel kansen, maar Koen Lambrechts had een kwal ingeboekt en stond wanhopig te verdedigen. En inderdaad Koen verloor en de wedstrijd was gelopen. Dat vervolgens Erik-Jan Hummel ‘vergat’ mat te zetten is alleen goed voor de statistieken. Het werd nu remise waardoor het 4-6 werd.

verslag Sissa 2.

verslag Purmerend  

Klasse 2A

Assen ontving Connected Hardenberg. Een wedstrijd dit keer waarbij geen kampioenschap op het spel stond. Hardenberg moest voor het derde achtereenvolgende jaar bij Assen op bezoek. Dat vinden ze geen bezwaar daar het team voor de helft uit Drenthenaren bestaat. En die rijden net zo makkelijk naar Assen als naar Hardenberg. Liever drie keer naar Assen dan drie keer naar Amsterdam. Ik was alleen bij de start aanwezig en zag dat Assen gekozen had voor een taktische opstelling. De winnende coach heeft altijd gelijk, en Assen won met 4,5-3,5 dus teamleider Sjoerd Homminga heeft een meesterzet uitgevoerd. Gert Jan Haan werd geplaatste tegen de Hardenberger kopman Bram Klapwijk. Gert Jan zorgde voor de stunt door te winnen waardoor Assen won. Ook Elmar Hommes en Pieter Tromp wonnen (aan de borden 4 en 7).

 

Groninger Combinatie 2 trok naar Almelo. Die stond op plaats 9 maar had maar een wedstrijdpunt minder dan GC 2. Opdracht dus duidelijk. Winnen en de afstand op drie punten zetten. En dat lukte, maar wel net op het nippertje (4,5-3,5) . Clemens, Houtman en Potze wonnen. Ik wacht op het verslag voordat ik iets zinvols kan zeggen. GC 2 staat nu in ieder geval voorlopig veilig met 3 wedstrijdpunten voor op Almelo en Lonneker en 1 op MSV

verslag gc 2

Klasse 3A

De broedermoord tussen Sissa 3 en Hoogeveen was een simpele dolksteek van voren. Hoogeveen is geen seconde in de wedstrijd geweest. Als Hoogeveen verliest dan verliest men vaak dik door een compleet falen van bijna alle teamleden. Het voordeel daarvan is dat je de schuld bij het collectief kunt leggen en niet bij die ene pechvogel. Het nadeel is dat het je wel weinig bordpunten oplevert. Gelijk eindigen moet je voorkomen omdat dat altijd in je nadeel gaat werken. Aan de andere kant kun je zeggen dat het wel effectief gebruik maken is van je mogelijkheden. Minder bordpunten dan elk ander team, maar wel 7des staan met drie wedstrijdpunten meer dan de nummers 9 en 10. Geheel veilig is dat in deze poule niet omdat de nummers 8, 9 en 10 nog een aantal onderlinge wedstrijden moeten spelen. En daar worden punten verdeeld. Ik heb de wedstrijd met aandacht gevolgd. Dat wil zeggen ik kwam af en toe kijken. De meeste aandacht gaat toch altijd uit naar de Meesterklasse. En met vijf wedstrijden te volgen besteedt je maximaal 20% van je tijd aan één wedstrijd. Maximaal, want je bent ook tijd kwijt aan te laat komen (eerst naar Assen) en aan het bezoeken aan de bar voor consumpties en drank. Zoals gezegd het was geen wedstrijd. Alleen Sander Taams wist voor Hoogeveen het volle pond te scoren, daarbij twee remises en de overige vijf verloren. Voor de sissanen natuurlijk een prachtig resultaat, daarom hieronder een link naar hun verslag

verslag Sissa 3

Groninger Combinatie 3 moest naar Bennekom om te kijken of men wat punten kon sprokkelen. Bennekom stond op de vierde plaats en GC 3 op de negende. Dus hopen op een stunt. Machteld van Foreest deed niet mee en op het laatste moment moest Fons van Hamond afzeggen. Russel Spears was zijn vervanger. Ondanks zo’n 150 ratingpunten gemiddeld minder is GC 3 niet afgeslacht. Met twee overwinningen en drie remises hebben ze een fantastisch resultaat geboekt. Helaas leverde dat geen wedstrijdpunt op. Ik heb nog geen verslag gezien, maar een trotse schaakvader heeft op Facebook wel de winnende combinatie van zijn zoon gepubliceerd. En het was een mooie, vandaar dat u de combinatie hieronder kunt zien.

verslag GC 3     verslag Bennekom

Klasse 3B

Twee teams die boven in mee draaien. De Spassky’s gedeeld eerste, op bordpunten tweedes. Zij mochten tegen de nummer 10 Qonnected Hardenberg 2. Een uitgelezen kans om wat te doen aan de bordpunten. Het zat echter niet mee. Hardenberg speelde voor het eerst in een taktische opstelling met hun beste spelers aan de onderste vier borden. op de onderste vier borden waren de ratingverschillen daardoor verwaarloosbaar. De hoop van Hardenberg was natuurlijk dat ze daar vier keer konden winnen. En bijna had het ook nog resultaat. Drie van de vier wonnen namelijk. Peter Bodewes wist het strijdplan te verhinderen door Joan Reinders te verslaan. Maurits Logtmeijer probeerde zeer lang een halfje uit zijn partij te peuren. Speelde een uur langer dan zijn teamgenoten, maar het mocht niet baten. De strijd op de bovenste vier borden duurde trouwens niet lang. Het snelst was men op bord 1 klaar. Nederlands meisjeskampioen Feline Waardenburg snapte naar eigen zeggen niets van de opening en kon in 11 zetten opgeven. Nog wat huiswerk dus voor het volgend kampioenschap.

Ook Staunton speelt nog mee op een wedstrijdpuntje achter de koplopers. In deze ronde kreeg men het wel makkelijk. Tegenstander SG Max Euwe 2 kwam met 6 man opdagen. En niet in de sterkste opstelling. Hun derde en vierde moest ook spelen en konden geen spelers missen. Ze lieten bord 1 en 6 uitvallen, wat doet vermoeden dat een tweetal spelers op het laatste moment hebben afgezegd. Het werd al snel 3-0 doordat Erwin van Pelt wel heel simpel won na fouten in de opening. Een mat met twee lopers al in de opening. De vier vaste spelers van Max Euwe wisten nog wel 2,5 punt te scoren, maar dat kon de winst van Staunton niet verhinderen. Voor John Riksten waren de druiven het zuurst. Rijd je uit Brussel naar Groningen voor een partij en dan heb je geen tegenstander. Gelukkig kon hij al vrij snel nog wat snelschaakpartijtjes spelen tegen Erwin. Toch nog geroken aan het schaakspel.

verslag Staunton

HSP/Veendam is in de strijd om degradatie betrokken. Ze hebben van de nummer 10 gewonnen en doordat ook de nummer 9 nog alles heeft verloren staan ze nog boven de degradatiestreep. Ook in deze ronde kwam daar geen verandering in. Alle drie teams verloren. Volgens het verslag van HSP ook terecht. Peter Riksten kreeg min of meer een gratis punt door een invaller met minder dan 1500 als rating. Tja, en dan moet je toch maar opletten en wachten tot ze de fout in gaan. Niet leuk om zo te spelen. De tweede overwinning kwam op naam van Bernard Bontjer. Niet voldoende daar er ook vier HSP/Veendammers verloren. (5-3 verlies). In de volgende ronde moet men tegen de puntloze nummer 9. Als men die wint en de nummer 10 verliest is HSP/Veendam veilig. Toch opvallend. In andere klassen is men met vijf punten nog niet zeker van klassebehoud en in deze klasse is vier punten waarschijnlijk voldoende. (En misschien zelfs drie, want HSP heeft vijf bordpunten meer dan de nummer 9)

verslag HSP

 

Facebookbericht van Johan Scharft

Vandaag heb ik weer een KNSB-wedstrijd gespeeld met HSP/Veendam. Deze keer moesten we in Zwolle spelen tegen ZSG. Helaas verloren we de wedstrijd met 5-3. Hierdoor blijven we 8ste staan. Wanneer in de volgende ronde winnen van Philidor 1847 uit Leeuwarden zijn we veilig. Ikzelf speelde remise tegen Ronald Keizer(2068). Er had meer in gezeten voor mij. Helaas. Dit waren de zetten. 1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.c4 Pf6 5.Pc3 Pc6 6.Pf3 e6 7.c5 Le7 8.Lb5 Ld7 9.Lxc6 Lxc6 10.0-0 0-0 11.Pe5 Pe4 12.Pxc6 bxc6 13.Te1 Pxc3 14.bxc3 Dc7 15.Df3 e5 16.Txe5 Lxc5 17.Tg5 f6 18.Th5 Ld6 19.Ld2 Tae8 20.Te1 Txe1+ 21.Lxe1 g6 22.Th3 Te8 23.Ld2 De7 24.Kf1 Lf4 25.Le3 Lxe3 26.Dxe3 Dd7 27.Dd3 Db7 28.g4 Db2 29.Te3 Txe3 30.Dxe3 Kf7 31.Dg3 Db1+ 32.Kg2 De4+ 33.Df3 Dxf3+ 34.Kxf3 Ke6 35.Ke3 g5 36.Kd3 Kd6 37.c4 Kc7 38.Kc3 Kb6 39.Kb3 a5 40.c5+ Kb5 41.a3 a4+ 42.Kc3 Ka5 43.Kd3 Kb5 44.Kc3 Ka5 45.Kd3 Kb5 46.Kc3 (½-½)

Facebook-bericht van de trotse schaakvader

KNSB ronde 7 In Bennekom. Tegenstander met wit biedt remise aan na Lf3 🙂 maar Loek speelt DxLf3 …….0-1!

 foto van Stephan van der Hagen.
Geplaatst in Assen, Groninger Combinatie, HSP/Veendam, KNSB, KNSB-competitie, Sissa, Spassky's, Staunton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: