Lucas van Foreest NOSBO-kampioen

Update laatste ronde

20180512-151225-2828
Lucas van Foreest: NOSBO-kampioen en winnaar Groninger weekendtoernooi.

(foto Harry Gielen)
Om drie uur bij de start van de ronde begon het bij mij thuis te onweren. Dat wil zeggen het gedonder begon. Misschien begon het ook wel te donderen op de borden in Groningen. Er zijn nu eenmaal mensen die hun zetten met een donder neerzetten in de hoop hun tegenstander te overdonderen. De eerste druppels kwamen pas om drie uur. Niet massaal maar wel dikke druppels. Dat was het moment dat ik de partijen ben gaan kijken. En jawel ook in Groningen waren de eerste druppels gevallen. De partij Jasper Geurink tegen Bruno Jelic werd op de 24e zet gewonnen door Jasper. Bruno die altijd wel komt bovendrijven in toernooien was dit keer iets te snel met zijn aanval op de koningsvleugel en Jasper wou dat wel afstraffen.

Rupert - de Boer, B

Hier ziet u de stelling bij Casper Rupert tegen Bas de Boer. De tweede snelle overwinning voor wit. Lijkt mij nog het begin van het middenspel, maar de engine is onverbiddelijk. Wit staat gewonnen en dat oordeel kwam er ook snel uit na het witte Pe4. Waar ging het dan mis. Volgens de engine ging het al mis met 11. Lxc3 door zwart. Zo heeft iedereen dus ook de engine een eigen mening.

Er waren natuurlijk meer snelle uitslagen. Laatste ronde, men is moe en men moet nog naar (schoon)moeder.

De vier topborden wisten dat er voor hun iets op het spel staat. Daar wordt gestreden om de prijzen en dan ga je toch iets meer nadenken. En natuurlijk rekenen, niet alleen op het bord, maar ook de kansen op welke prijs. Je ziet de spelers dan ook vaak kijken bij de andere borden. Het gaat natuurlijk in de eerste plaats om je eigen partij, maar het kan wel eens handig zijn om te weten of remise voldoende is of dat je moet winnen. Dat neem je dan mee in de keuzes op het bord.

Om half zes lang nadat Emmen in Nijmegen NEC uit de nacompetitie heeft gespeeld zijn alle vier topborden nog bezig. Lucas staat een pionnetje voor. Dat zegt niet veel want het is een dubbele h-pion. Belangrijker is dat hij de open C-lijn beheerst. Bij de jeugdspelers Eelke de Boer en Simon Elgersma lijkt remise niet meer te vermijden. Bij de andere kunnen er nog fouten en/of fantastische zetten gespeeld worden.

Zo rond zes uur kwam er plotseling tekening in de strijd op de bovenste borden. Om kwart over zes wisten Lucas van Foreest en Sipke Ernst te winnen. Lucas daarmee NOSBO-kampioen. Tijd voor de NOSBO-voorzitter om een tweet de wereld in te sturen. De laatste is al weer van de start van ronde 2.

Maatman - van Foreest

In deze stelling speelde Nick  (wit) 31. Ph4. Dit was niet goed omdat zwart nu met een aantal schaakjes de dame en toren kon ontwikkelen. Het paard op h4 werd opgepeuzeld, de dames werden geruild en zwart hield een gewonnen eindspel over.

 

Rubingh - Ernst

Ook hier was een foute paardenzet beslissend. Pxf5 door wit (Rubingh) gaf zwart de gelegenheid af te wikkelen naar een gewonnen stelling. Die had ik als zwakke schaker natuurlijk nog lang doorgespeeld, maar wit geloofde in de kracht van een grootmeester.

Update zondagmiddag

20180512-150842-2818

In de ochtendronde van tien uur tot half drie speelden de twee koplopers tegen achtervolgers. Daarbij kreeg Eelke de Boer wel een veel sterkere tegenstander dan Lucas van Foreest. Eelke mocht met zwart strijden tegen Sipke Ernst. Het werd een eenzijdige strijd. Sipke kwam goed uit de opening (of Eelke slecht) en kon naar hartelust aanvallen op de vijandelijke koningsstelling. Eelke kreeg geen kans en ook een zoenoffer van een paard mocht niet helpen. Lucas trof Casper Rupert en dat was een leuke strijd.

Van Foreest - Rupert

Er ontstond een leuke stelling in hun partij. Leuk voor de toeschouwers tenminste. Zwart dreigt natuurlijk Tf4-h4 mat.

De computer geeft als weerlegging Da6, maar Lucas speelde Tf-e1. Na Tf4; Tf8-Txf8; Txf8 ontstond de tweede stelling. De computer geeft aan dat Tf8 remise is hoe lelijk de zwarte Van Foreest - Rupert 2stelling dan ook lijkt.

Na het gespeelde Df8 en ruil op f8 wist Lucas zijn Dame aan de aanval te ontrekken (Da3 schaak) en dan sta je een dame tegen een toren voor.

De andere twee achtervolgers met 4 punten (Bram Klapwijk en Otto Rubingh) kwamen na zware strijd remise overeen.  In de stand leidt Lucas met 5,5 gevolgde door Sipke met 5. Daarachter een zestal spelers met 4,5. Die kunnen alleen kampioen worden als Lucas verliest en Sipke niet wint. Dan moeten ze zelf natuurlijk wel winnen. Nick Maatman is de (on)gelukkige die het in eigen hand heeft vanmiddag om gelijk te komen met Lucas.  Otto Rubingh moet tegen Sipke en moet eigenlijk ook winnen, want anders blijft hij een halfje achter Sipke. De overige vier met 4,5 moeten winnen en hopen op een goed resultaat van de genoemde partijen. Dat zijn de jeugdspelers Eelke de Boer tegen Simon Elgersma en de oudere spelers Bonno Pel tegen Bram Klapwijk. Hierbij opgemerkt dat Bram geen lid van de NOSBO is dus geen NOSBO-kampioen kan worden.

Update zaterdagavond

20180512-150608-2817

Vanmiddag stond de knaller tussen Sipke Ernst en Lucas van Foreest op het programma. Sipke stond een halfje voor en dat hield in dat Lucas met zwart op winst moest spelen. Nu doet hij dat altijd, zelfs als een remise de grootmeestertitel oplevert. Dan hoop je op een mooie partij. Want laten we wel wezen, deze twee heren hebben fantastische partijen gespeeld. Niet foutloos, maar dat maakt het zo leuk. Soms zit er echter ook een saaie partij tussen en de vraag was natuurlijk wat zou het vandaag worden.

Ernst - Van ForeestErnst - Van Foreest 2

In bovenstaande stelling sloeg Sipke op f7. Dat leidde tot de tweede stelling en u ziet zelf waarschijnlijk al wat Sipke over het hoofd had gezien. Juist Lh2 schaak en Sipke wint geen pion, maar verliest een kwaliteit en daarmee de partij.

Eelke de Boer wist zich naast Lucas te wurmen door te winnen van Nick Maatman. Het bleef lang gelijk tot Nick op zet 35 een blunder deed met Pd5 (zie hieronder)

De Boer - Maatman

Eelke zag dat en sloeg de beide zwarte paarden (in de juist volgorde) en haalde daarna met Pc3 de loper op a4 op. Morgenvroeg spelen Eelke en Lucas niet tegen elkaar, dat hebben ze al gedaan in ronde drie. Neen Eelke mag Sipke bestrijden terwijl Lucas de  opmars van Casper Rupert tot stilstand mag brengen. Die is via de sluiproute in de top doorgedrongen. Na verlies in ronde 1 heeft hij vervolgend de volgende vier partijen gewonnen. Geen zwitsers gambiet, want dat is als je in de eerste ronde remise speelt. Otto Rubingh en Bram Klapwijk zijn de andere twee spelers (naast Casper en Sipke) die vier punten hebben. En die mogen het onderling gaan uitmaken wie in de race blijft. Met nog twee ronden te gaan zijn de spelers met 3,5 punt theoretisch nog kanshebber, maar in de praktijk moet dan alles wel goed uitpakken. Met veel remises in de topwedstrijden en winst van hun zelf is de mogelijkheid om kampioen te worden nog aanwezig.

Verder naar beneden is de remise van Remy Netten tegen Jan van der Knaap opvallend. Een verschil van 740 rating punten wil dus niet zeggen dat je automatisch wint. Voor prutsers als mij geeft dat toch wel weer hoop. Want winnen van Lucas wil iedereen toch (ik wel en met veel plezier). Nu heeft Remy ook al gewonnen van Ernst Jan Kleter, dus vanaf nu oppassen tegen hem.

foto’s van Harry Gielen

Update: vrijdagavond

In de derde ronde van de het weekendtoernooi zijn toch enkele verrassingen te noteren. Althans voor uw reporter. Er zijn nog twee schakers met 3 uit 3. Dat zijn Sipke Ernst en Bram Klapwijk. Lucas van Foreest speelde remise tegen Eelke de Boer een partij die volgens de computer beide had kunnen winnen. Maar het is net als bij voetbal, als je niet scoort dan blijft het 0-0. Bij schaken is het dan 0,5-0,5. Wij kennen wel een 0-0 als uitslag, maar dan hebben beide spelers verloren.

Ook Nick Maatman speelde remise tegen Simon Elgersma. Het was een vlotte partij die op zet 21 eindigde in zetherhaling. Erger ging het met Jasper Geurink want die verloor van de kopman van Hardenberg Bram Klapwijk. Moest Bram trouwens niet in Rijswijk zijn? Tommie Grooten meldt hem namelijk als trainer.

Het was maar goed dat Eelke de Boer remise speelde want de naam de Boer deed het verder niet goed: Hiddo Zuiderweg won van Bas de Boer, Klaas Jan Koedijk won van Paul de Boer en Sybrand Houtsma won van Sake Jan de Boer. De eerste twee tegen de verwachting in.

In Rijswijk werden vandaag drie ronden gespeeld. Machteld staat na 6 ronden alleen aan kop met 5,5 punt. Tegen Leandro Slagboom speelde ze remise en de overige vijf partijen won ze. Morgen mag ze tegen de nummer 2 op de plaatsingslijst Eline Roebers die volgt op een halfje. Tja twee meisjes. Onze ander crack Loek staat op slechts 4 punten. De vormcrisis duurt nog voort. Ook op vier punten staat Jaël. Nanne heeft er drie, Arjan heeft er twee en een half wat zeer knap is als je als drie na laatste geplaatst bent. Levi behaalde 2 punten. Bij de meisjes had Lyne gisteren een goede dag met 2,5 punt (uit 3), maar vandaag kwam er slechts 1 (uit 3) bij. totaal 3,5 punt dus. Morgen spelen ze de laatste drie ronden.


donderdag

Het Hemelvaartsweekend is traditioneel een drukke tijd voor een schaakverslaggever in schaken. Dit jaar iets minder druk omdat er geen NOSBO-team in de KNSB-beker finale staat. Dus niet naar Apeldoorn op donderdag. Wat wel plaats vindt is natuurlijk het weekend toernooi van de Groninger Combinatie, tevens het NOSBO-kampioenschap. En dat terwijl het hele weekend de ringweg Zuid onder handen wordt genomen. Kost toch gauw een half uur extra reistijd. Daarnaast wordt er in Rijswijk het Nederlands Kampioenschap t/m 12 jaar gehouden met Machteld van Foreest als titelkandidaat. En dat is toch wel een eind weg. Voor dat ik aandacht aan bovenstaande besteedt eerst de felicitaties aan Jan Werle die de schoonheidsprijs heeft gekregen voor zijn partij tegen Kunin van Pathena Rotterdam. Jan gefeliciteerd!!!! Zie hier zijn aanvalspartij

Ik begin met het Nederlands kampioenschap t/m 12 jaar. Dit omdat daar van de uitslagen vlot gepresenteerd worden en er enkel partijen live zijn te volgen. We hebben zeven deelnemers uit de NOSBO. Dat zijn Machteld van Foreest, Loek van der Hagen, Jaël Wierenga, Nanne van Foreest, Arjan de Vries en Levi Sekema bij de jeugd en Lyne Bruggink bij de meisjes. Machteld en Jaël zijn prima begonnen met twee winstpartijen, Loek moest in zijn tweede partij een remise toestaan en staat op 1,5. Nanne en Arjen hebben 1 punt en Levi is nog niet aan scoren toegekomen. Bij de meisjes heeft Lyne 1,5 punt gescoord. Het vervelende bij de jeugd is je wel een rating ziet, maar niet weet hoe betrouwbaar die rating is. Eigenlijk zegt het meestal niet zoveel, hoogstens geeft het een indicatie. U kunt de partijen live bekijken op de volgende link:  Live borden NK tm 12 jaar

Het weekendtoernooi heeft op dit moment 12 liveborden in de lucht. Er zijn 75 deelnemers. Er wordt ingedeeld volgens het versneld zwitsers. Dat betekent dat in de eerste ronde de bovenste kwart speelt tegen de tweede kwart en dat de derde kwart speelt tegen de onderste kwart. Zeker als je in één groep speelt is het de eerste ronde vaak sprake van een groot krachtsverschil en niet interessant voor de sterkere speler. Nu is het krachtsverschil dus kleiner. Favorieten zijn Sipke Ernst en Lucas van Foreest met Jasper Geurink en Nick Maatman als outsiders. En wat doet de kersverse Kampioen t/m 16 jaar Eelke de Boer. Is hij nog in de winning mood ? We zullen het de komende dagen zien. U kunt dat doen door het toernooi in het Denksportcentrum te bezoeken of door thuis de Live borden Weekendtournooi te volgen. Dan ziet u echter slechts 12 van de borden en in het Jannes van der Wal Denksportcentrum zijn dat er 37.

Alvast een aantal diagrammen uit de eerste ronde:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geplaatst in Groninger Combinatie, jeugdschaken, jeugdtoernooien, KNSB, NOSBO, toernooien
One comment on “Lucas van Foreest NOSBO-kampioen
  1. Tinus Spriensma schreef:

    Mooie diagrammen, Jan – een eerbetoon aan de goede zetter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: