NOSBO-beker

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, tafel en binnenWedstrijden waarvan een verslag op de clubwebsite staan gaan we niet uitgebreid bespreken. We verwijzen daarvoor naar de goede site. Voor sommige wedstrijden die niet op de clubsite komen kunt u onderaan het verslag lezen. Ook u kunt verslagen insturen.

Uitslagen en persoonlijke resultaten op de NOSBO site

De eerste ronde van de NOSBO beker bestond uit 15 wedstrijden. Assen 1 als kampioen kreeg een vrije ronde. Betekende toch dat er maar liefst 31 teams meedoen aan de beker. Ik zal ze in volgorde van resultaat langsgaan.

Laten we beginnen met de enige 2-2 die er viel. Voor mijn gevoel is dat weinig, maar de eerste ronde is toch tussen geplaatste en ongeplaatste teams.

HSP/Veendam 2 – Middelstum werd 2-2. Dat was van te voren te verwachten wants Middelstum was op de bovenste twee borden sterker en HSP/Veendam op de onderste twee borden. En dat kwam er dit keer ook tot uiting in de uitslag. Bij het vluggeren was Middelstum effectiever (1,5-2,5) en die gaan dus door. Wie de remise binnen haalde is niet te achterhalen.

1,5-2,5

Dit keer drie wedstrijden die met minimaal verschil eindigden. In alle drie gevallen haalde de uitspelende team de winst.

v.d.Linde – Staunton. Jeugdspeler Levi Sekema haalde de winst binnen voor Staunton. Als jeugdspeler met een rating van 1471 tegen Sander Kletter met een rating van 1717 winnen is een goed debuut. verslag Staunton

HSP/Veendam 3 – Leek 1: HSP/Veendam 3 speelde vorig jaar 2-2 tegen ESG door winst op de eerste twee borden maar verloor het vluggeren. Dit jaar tegen Leek zorgden ze bijna weer voor een stunt. Ger Bos won op bord 1 van Erwin Heijnen en Piet Jongejan wist Pieter Doller op remise te houden. Dat kwam natuurlijk door de bijna zelfde voornamen. Het was niet genoeg om door te gaan.

Lewenborg 2 – Bedum: Het tweede van Lewenborg wist een half bordpunt meer te halen dan hun eerste. Op de eerste drie borden werd het remise en Bedum wist bord 4 te winnen. Bedum was sterker op bord 1 en 4 maar de overige twee borden waren gelijkwaardig en dan kan er een verrassende uitslag volgen. Dit keer dus net niet,

3-1 of 1-3

Scepu – Lewenborg (3-1): Bij Scepu speelt Roelof Kroon op bord 1 dus de tegenstanders moeten rekening houden met een 1-0 achterstand. Lewenborg had op de onderste drie borden een zeer groot ratingoverwicht. Dat ze daar maar 1 bordpunt uithaalden (twee remises en een verlies) is dan wel een groot compliment aan Scepu. Dat is de beker-spirit. Wees voor niemand bang. Opvallend was verder dat deze wedstrijd bij Lewenborg werd gespeeld. Verslag op Alberts schaakblog

Haren&Oostermoer – Het Kasteel: 1-3: Haren&Oostermoer kwam niet op zijn sterkst opdraven en dat werd hun fataal. Het kasteel won de twee witborden en maakten met zwart remise. Zoals ik het schrijf klinkt dat erg zakelijk, maar in de praktijk gaan daar heel wat zweetdruppels aan vooraf.

0,5-3,5

De drie wedstrijden met deze uitslag zijn alle gewonnen door de uitspelende team.

Afbeelding kan het volgende bevatten: tafelAssen 3 – ESG (0,5-3,5): Een uitslag waarmee Assen 3 tevreden was, al hoopten ze natuurlijk op meer. Verder verwijs ik naar het Verslag van ESG

Assen 2 – HSP/Veendam 1 (0,5-3,5): Ook Assen 2 ging een week eerder onderuit in de beker. HSP/Veendam nam geen risico en kwam met drie cracks opdragen. Voor Assen 2 redde Wout Knol de eer. Zie verder verslag HSP/Veendam onder de uitslagen.

DAC – Groninger Combinatie (0,5-3,5): Beide teams niet in hun sterkste opstelling. De helft van het bekerteam van DAC deed niet mee en dat is voor een kleine vereniging vaak moeilijker op te vangen dan bij een grotere vereniging. Het klasseverschil kwam er ook bij deze wedstrijd uit. Govert Pellikaan won dankzij het mooie Pb7. Zie verder het  verslag GC

0-4

Ook deze uitslag kwam alleen voor ten gunste van het uitspelende team. Je zou haast denken dat dat geen toeval is, maar NOSBO-beleid om de op papier zwakste team het thuisvoordeel te geven. En uw gedachte is helemaal juist.

ESG 2 – SISSA 2: 0-4

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten en tafelIn het kader van de NOSBO-beker ontving ESG 2 het tweede team van SISSA. Die speelt zowel in de NOSBO als in de KNSB in dezelfde klasse als ESG 1. Op voorhand een zware avond voor de spelers van het tweede. Het werd inderdaad 0-4 voor de Groningers. Maar er was kans op een wat beter resultaat. Zie foto hiernaast. Zwart verloor toch nog.  Verslag ESG 2

J.H. Kruit – Hoogeveen (0-4): De strijd aan bord 1 tussen Geert van der Lei en Andries Mellema eindigde in een overwinning voor laatstgenoemde. Dat zou kunnen komen omdat Van der Lei niet vaak meer zo’n sterke tegenstander krijgt, En dan gaat de scherpte uit je spel. Aan de overige borden wist Kruit niet meer voor een verrassing te zorgen.

Leek 2 – LOS (0-4): Hoe zorg je voor een verrassing als je per bord meer dan 700 ratingpunten achter staat. Gewoon spelen en er het beste van hopen. De hoop was er, maar het bleef hoop en het werd geen realiteit, Dat is niet erg. Je kunt het ook zien als een gratis schaakles. Vooral naspelen die partij. verslag LOS

Reglementair 0-4

In de uitslagen kom ik drie keer een 0-4 tegen zonder persoonlijke uitslagen. Niet ingevuld of kon men op de thuiswedstrijd geen team op de been brengen. Groninger Combinatie en SISSA zijn er twee keer bij betrokken. Zowel een keer uit als een keer thuis. GC 3 en SISSA 3 hebben zich tijdig afgemeld. Bij de Paardensprong is er iets in de communicatie mis gegaan.

Groninger Combinatie 3 – SISSA 1

Paardensprong 1 – Groninger Combinatie 2

SISSA 3 – Roden

Verslagen:

HSP/Veendam 1 wint met ruime cijfers van Assen 2

door J.Scharft

OVoorbeeld van afbeeldingp vrijdag 1 november jl. stond de eerste ronde van de NOSBO-beker op het programma. We moesten aantreden in Assen tegen het tweede team. Op papier een tegenstander. Na de loting van de kleuren kon de wedstrijd beginnen. Op bord 1 speelde Johanan met zwart tegen Gerard Voorintholt en kreeg al snel het betere van het spel. Na een combinatie in het middenspel had Johanan een kwaliteit gewonnen en wist dit voordeel te behouden. (0-1) Op bord 2 speelde Wiebe met wit tegen Nanning van Mulken en na de opening had wit mooi spel met veel ruimte in het centrum. Na een pionoffer op h4 kreeg wit beslissend voordeel. Dit voordeel gaf Wiebe niet meer uit handen. (0-2) Op bord 3 speelde Johan met zwart tegen ‘de oude vos’ Wout Knol. In het middenspel deed wit een onnauwkeurigheid, maar zwart ruilde verkeerd waardoor wit geen pion verloor. Daarna is de stelling nooit uit het evenwicht gegaan. Na 24 zetten werd de vrede getekend. (½-2½) Als laatste was Erwin bezig op bord 4 met wit tegen Cor van der Werff. Lange tijd was de stelling gelijk, maar wit wist in het toreneindspel een pion te winnen. Met weinig tijd op de klok wist Erwin de partij toch te winnen. Eindstand ½-3½.

T Assen 2 1641 HSP/Veendam 1 1887 ½ vr 01 nov
1. Gerard Voorintholt 1630 Johanan Havinga 1961 0 1
2. Nanning van Mulken 1616 Wiebe Wielenga 1964 0 1
3. Wout Knol 1750 Johan Scharft 1946 ½ ½
4. Cor van der Werff 1568 Erwin Reintke 1676 0 1

 

Geplaatst in NOSBO beker
5 comments on “NOSBO-beker
  1. Fonz schreef:

    Jan, GC3 heeft zich netjes en op tijd teruggetrokken i.v.m. agenda- en personele onoverkomenlijkheden.

  2. Dank Jan voor je snelle verslaggeving.

    Wij zijn wat traag, maar hebben vandaag dan toch 2 verslagen online gekregen. 1 van de KNSB wedstrijd en 1 van de NOSBO beker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow De Schaakreporter on WordPress.com
%d bloggers liken dit: