Overzicht ronde 6

Een wat korter verslag dan gebruikelijk. Gelukkig zijn er meer verslagen op de clubsites verschenen. Zo zijn er ook bij de GC verslagen te lezen. Dat is aan de ene kant voordelig voor de reporter, maar het betekent ook dat ik lang zit te lezen. Diagonaal lezen is eigenlijk nodig, maar daarvoor ben ik een te groot schaakliefhebber. Maar goed de links naar de verslagen staan bij de uitslagen dus nu kunt u lekker zelf bepalen wat u gaat lezen.

De coronavirus had in ieder geval één gevolg. De wedstrijden van Staunton werden verplaatst naar het Nescio-hotel in Haren. Voor de tegenstanders Lonneker en ESG minder reistijd maar daarom geen schaakreporter in het Denksportcentrum. Nu was ik weer tot zes uur bezig met mijn eigen partij te winnen, dus de vraag is of ik veel tijd had gehad om de andere wedstrijden te volgen. Trouwens als ik lees van hoestende en zieke schakers van GC dan was het misschien wel verstandig om niet in het DSC te zijn.

Meesterklasse: Groninger Combinatie – Mu Consult Apeldoorn 4-6

verslag Groninger Combinatie

Vooraf vroeg ik om een verrassing aan GC, maar dat zat er niet in. MuConsult was op papier ietsje sterker dan GC en won verdiend met 6-4. Met slechts twee remises wel de wedstrijd in de Meesterklasse met de minste remises.

Klasse 1A: Groninger Combinatie 2 – Wageningen: 6,5-3,5

verslag GC 2

GC 2 vecht tegen degradatie en dan is het natuurlijk geweldig dat je voor een verrassing zorgt en dik wint van Wageningen. Helaas wonnen de andere degradatiekandidaten ook en gaat men nog een paar spannende ronden tegemoet. De nummer 9 heeft 2 punten en daarboven staan drie teams met 3 punten. Wageningen met 4 punten is ook nog niet veilig maar zal zich op dit moment nog niet veel zorgen maken. Loek van der Hagen kreeg de kans om als jongste ooit te winnen van een grootmeester in de KNSB-competitie. Dat heeft er geen moment ingezeten. De ervaring won. Volgens een kijker is dat over vijf jaar anders. Timman kennende is hij dan nog steeds niet met schaakpensioen. En dan blijft het een zware taak om van hem te winnen.

Klasse 2A: Meppeler SchaakVereniging – Assen: 4-4

verslag Assen

De strijd om wie de beste Drentse schaakclub is eindigde onbeslist en daardoor raken beide teams een punt achter op het drietal koplopers welke wel wonnen. De onderlinge strijd gaat nu dus ontbranden. Assen is echter wel afhankelijk van het feit dat de Arnhemse Schaakvereniging punten gaat verliezen. De beide andere koplopers krijgen ze nog.

SSC 1922 (Soest) – SISSA: 5-3

Sissa mocht proberen één van de koplopers voetje te lichten. Dat lukte niet maar de 5-3 nederlaag is op zich een geweldige uitslag te noemen. Grote man aan SISSA kant ws Mathijs de Jonge die Erik de Haan versloeg. Toch een verschil van 400 ratingpunten. Ook debutant Laurids Stockert (2025) wist te winnen. Raymon Oord en Carl Hoekstra wisten een remise te scoren. SISSA wacht nog op de eerste punten.

Klasse 3A: Qonnected Hardenberg – Assen 2: 5,5-2,5

verslag Assen 2

Ook voor Assen 2 was de nederlaag draaglijk te noemen. Gemiddeld bijna 300 ratingpunten minder dan is 2,5 punt natuurlijk goed. Abedin Hey wist Johan Offringa te verrassen en daarbij kwamen nog drie remises van Ben van Os, Sjoerd Homminga en Jael Wierenga. Daar had Lyne Bruggink bij kunnen komen. Zij ging herhaling van stelling uit de weg want ze wou nog even spelen en winnen.

Schaakwoude – De Spassky’s: 4,5-3,5

De Spassky’s liepen tegen een onverwachte nederlaag aan. Hierdoor kon Schaakwoude zich naast De Spassky’s nestelen. De Spassky’s staan nog 2 punten voor op de degradatieplek dus het blijft oppassen.

Groninger Combinatie 3 – Haren & Oostermoer: 6-2

verslag GC 3

Haren&Oostermoer liep tegen een grote nederlaag aan tegen het derde van de Groninger Combinatie en staat nu onder de degradatiestreep. Twee afwezigen en slechts één invaller maakten het reeds vooraf moeilijk. Paole Valiente en Vinvent Valens redden de eer voor H&O. De overige vijf verloren.

HSP/Veendam – Locatie Ongebonden Schaken: 0,5-7,5

LOS maakte het duidelijk dat zij de grote kanshebber zijn op het kampioenschap. Met een gemiddelde rating van 2155 kunnen ze zo meedraaien in de Eerste Klasse. Daarop moeten we nog meer dan een jaar wachten. Concurrente Philidor 1847 2 is een punt achter geraakt door een gelijkspel tegen ZSG. De onderlinge wedstrijd moet dus nog steeds gewonnen worden. En die staat in ronde 7 op het programma in Leeuwarden. O ja, de eer werd gered door Rienk Hoogeveen die Frits Rietman op remise wist te houden.

Klasse 3B: Staunton – Lonneker: 2,5-5,5

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, zittende mensen en binnen

Vooraf dichtte Staunton zich kansen toe, maar in de wedstrijd hebben zij dat geen moment waargemaakt. Het werd een kansloze en dikke nederlaag. Ze moeten nog tegen de nummers 1 en 2 en tegen de nummer 9 Rokade. Daar staan ze twee punten en 1 bordpunt op voor dus veilig is dat niet te noemen. De onderlinge strijd in ronde 8 kan alles bepalend worden.

Klasse 4A: Staunton 2 – Emmer Schaak Genootschap: 4-4

verslag Staunton   verslag ESG

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, tafel en binnen

Het degradatieduel tussen Staunton en ESG eindigde in een gelijkspel. Daar komen beide niet uit de degradatiezone, maar lopen beide wel een punt uit op deze zone. In de vierde klasse degradeert alleen de nummer en daar heeft Staunton nu het gaatje van eén punt verdubbeld naar twee punten. ESG heeft nu drie punten voorsprong. Ze zijn tevens Qonnected Hardenberg twee voorbij gegaan. Staunton doet dat met een half bordpuntje. Staunton heeft nu wel alles in eigen hand want ze moeten nog tegen de nummers 9 en 10. ESG moet nog tegen de nummer 9

Schaakwoude 2 – SISSA 2: 4,5-3,5

SISSA 2 verloor de strijd om plaats 2 van Schaakwoude en zag ook Tjonger Aa Linde hun voorbij gaan.

Groninger Combinatie 4 – O en O Kampen: 3-5

GC 4 verloor en blijft daardoor op plaats 10 staan. O&O Kampen speelt wisselvallig, maar komt er steeds meer in. Onderin kon GC nog weerwerk verrichten en 2,5 punt scoren op de onderste drie borden. Daarboven wist men slechts één remise te scoren wat gezien de ratingverschillen te verwachten viel. Zoals hierboven al gezegd staat GC slechts twee punten achter op de nummers 8 en 9 terwijl ze net zoveel bordpunten hebben. Men kan dus nog vol goede hoop de toekoms inzien

Hoogeveen – Mid Fryslan: 7-1

Hoogeveen haalde weer uit. Met Sander Taams voor de afwezige Herman Voss werd weer een monsterscore gehaald. Men gunde Mid Fryslan twee remises op de borden waar Mid Fryslan gelijkwaardige rating had. De overige 6 borden werden gewonnen. Het ziet er dus goed uit voor het kampioenschap. Drie punten en zeven bordpunten voor. Men krijgt nog wel de op papier nummers 2 en 3.

Klasse 5A: Max Euwe 4 (Enschede) – Assen 3: 5,5-2,5

Max Euwe stond een plaats hoger dan Assen 3 maar hadden wel 5 wedstrijdpunten meer. Dat krachtsverschil kwam er deze wedstrijd ook uit. Cor van der Werff leverde de beste prestatie door te winnen van een sterke tegenstander.

Drienerlo – Haren&Oostermoer 2: 7-1

Haren&Oostermoer 2 stond onderaan en moest tegen de koploper die gemiddeld 240 ratingpunten meer had. Sommige teams gaan dan voor een taktische opstelling maar dat deed H&O niet. Dan is een grote uitslag mogelijk en dat werd het ook dit keer. Tomas Hiemstra redde de eer.

Klasse 6A: Groninger Combinatie 6 – Jeugdschaak Noord Talentteam: 4-4

verslag GC 6

GC 6 rekende op een overwinning maar mochten blij zijn met een gelijkspel. De talentjes lieten zien dat ze een goede ontwikkeling doormaken en snel sterker worden.

Hoogeveen 2 – Winterwijkse Schaak Genootschap 3: 4-4

Door het gelijkspel van Hoogeveen 2 staan ze op de tweede plaats. Winst had ze op de eerste plaats gebracht.

Groninger Combinatie 5 is vrij

Eindstand:

  1. Groninger Combinatie 6:  5-17,5
  2. Hoogeveen 2                         5-16,5
  3. Groninger Combinatie 5; 4-16,5
  4. WSG 3                                     4-16
  5. JNT                                           2-13,5

Volgens de KNSB-competitiegids:

Na vijf ronden  zal de competitie twee extra wedstrijden krijgen volgens het volgende schema op basis van de positie na vijf ronden:

Ronde 6: A: 1-4, B  2-3, C 5-6. Uit en thuis zal doorgaans tegengesteld zijn aan de eerste wedstrijd.

Dat zou tot de volgende indeling moeten leiden.

A: GC 6 -WSG 3

B: GC 5 – Hoogeveen 2

C: JNT vrij

Ronde 7: winnaar A – winnaar B, Verliezer B – Winnaar C, Verliezer A – Verliezer C.

Uit en thuis zal doorgaans tegengesteld zijn aan de eerste wedstrijd.

Geplaatst in KNSB-competitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: